PE adoptă o rezoluție în privința României. Dăncilă, chemată să explice violențele jandarmeriei

Dora Vulcan | 13.09.2018

După Ungaria, și România intră în atenția Parlamentului European. Liderii grupurilor politice au decis ca în octombrie să fie adoptată o rezoluție în privința țării noastre.

Pe aceeași temă

 

 

Liderii grupurilor politice de la nivelul Parlamentului European au decis, joi, realizarea unei rezoluții privind România. Astfel, rezoluția se va discuta în luna octombrie, atunci când este invitat și premierul României, însă votul ar urma să aibă loc în a doua sesiune plenară, atunci când șeful statului va susține un discurs în Parlamentul European, transmite corespondentul  Digi24.

 

Liderii europeni au stabilit că nu este suficient ca situația să fie dezbătută, fiind inițiată această rezoluție, care, deși nu are rol legislativ, este un semnal pentru țara noastră.

 

”Avem noutăți despre dezbaterea privind situația din România care va avea loc în Parlamentul European: dezbaterea în plen va avea loc în prima sesiune plenară din luna octombrie (1-4 octombrie).

Parlamentul European va adopta o rezoluție despre situatia din România în cea de-a doua sesiune plenară din luna octombrie (22-25 octombrie). Prim-ministrul Guvernului României va fi invitat la dezbaterea de la începutul lunii octombrie”, a scris europarlamentarul Siegfried Mureșan pe Facebook, referitor la acest subiect.

 

 

 

 

Parlamentul European a votat pentru declansarea activarii Articolului 7 împotriva Ungariei

 

Miercuri, Parlamentul European a votat pentru activarea procedurii Articolului 7, mecanismul cel mai radical, care presupune ridicarea dreptului la vot a Ungariei în structurile UE.

 

Este pentru prima oară când Parlamentul European folosește acest drept de inițiativă pentru a cere Consiliului (statele membre) să se pronunțe asupra situației statului de drept într-o țară membră, scrie AFP

 

Niciodată folosită până acum, această procedură a fost denumită uneori "opțiunea nucleară" în rândul sancțiunilor posibile pe care le poate adopta UE, deoarece poate conduce, la capătul unui proces complex, la suspendarea drepturilor de vot în cadrul Consiliului UE.

 

În prima fază, articolul 7 permite constatarea "existenței unui risc clar de încălcare gravă" a statului de drept într-o țară membră, cu sprijinul necesar a 22 de țări din UE.

 

Eventuale sancțiuni, însă, precum retragerea dreptului de vot, nu pot interveni decât într-o fază secundă care are nevoie, pentru a fi lansată, de votul unanim al țărilor europene, mai puțin statul vizat.

 

Procedura declanșată azi pentru sancționarea Ungariei este una complexă, dar are un precedent: tot în acest an, Uniunea Europeană a declanșat aceeași procedură în cazul Poloniei, și ea acuzată că a încălcat valorile și principiile europene.

 

Din acest moment intră în funcțiune un mecanism care va dura luni bune și care implică toate instituțiile UE: Parlament, Consiliu, Comisia. Va fi un schimb de opinii cu Ungaria: Comisia Europeană va cere revizuirea unor politici contrare valorilor europene, Ungaria va răspunde, și în funcție de acest răspuns va fi supusă la vot propunerea finală. Lunga procedură ar putea ducce, teoretic, la sancțiuni fără precedent pentru Budapesta.

Parlamentul a aprobat un raport critic la adresa Ungariei, raport redactat de Judith Sargentini.

 

La sfârșitul lui decembrie, Comisia a inițiat procedura împotriva Poloniei. În acest moment, este în stadiu preliminar, după audierea Varșoviei pentru controversatele reforme din Justiție.

 

"Vot istoric", a reacționat imediat eurodeputatul socialist Sylvie Guillaume pe Twitter.

 

Votul din hemiciclu se anunța strâns, având în vedere regulile stricte: pe lângă majoritatea simplă a voturilor (376), rezoluția trebuia să primească cel puțin două treimi din voturile exprimate.

 

În cele din urmă, a trecut cu 448 voturi pentru, 197 împotrivă și 48 de abțineri.

 

PPE nu a dat un consemn de vot, dar liderul său, germanul Manfred Weber, a anunțat că va vota în favoarea rezoluției.

 

"Am fost întotdeauna în favoarea construirii de poduri, și voi continua să o fac, dar ieri nu am văzut niciun semn de voință din partea premierului ungar de a face un pas spre partenerii săi din UE și să răspundă la îngrijorările noastre", a argumentat Weber, pe Twitter.

an a votat pentru declansarea activarii Articolului 7 împotriva Ungariei

 

Miercuri, Parlamentul European a votat pentru activarea procedurii Articolului 7, mecanismul cel mai radical, care presupune ridicarea dreptului la vot a Ungariei în structurile UE.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22