Inspecția Judiciară, a patra acțiune disciplinară împotriva lui Kovesi

Dora Vulcan | 15.09.2018

Inspecția Judiciară o acuză pe Laura Codruța Kovesi că a încălcat legea când a făcut publice, într-un comunicat de presă al DNA din martie 2018, pasaje din înregistrările unor discuții purtate la DNA Ploiești, prin care se demonta manipularea instrumentată de Vlad Cosma pe Antena 3 cu înregistrări trucate ale discuțiilor dintre procurorul Lucian Onea și inculpatul Vlad Cosma.

Pe aceeași temă

 

 

După ce li s-a asigurat - printr-o OUG dubioasă dată de Tudorel Toader, la amenințările lui Dragnea - menținerea pe durată nedeterminată și ilegală la conducerea Inspecției (delegarea lor la IJ este atributul puterii judecătorești și nu executive), judecătorul Netejoru și procurorul Constantin continuă seria dosarelor disciplinare făcute fostei șefe a DNA. De astă dată, Kovesi e acuzată că a dat un comunicat cu discuțiile dintr-un dosar aflat deja la instanță, adică cu acces public, în care demonta înregistrările trucate prezentate de Vlad Cosma pe Antena 3.

 

Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de pentru nerespectarea (…) confidențialității lucrărilor care au acest caracter, precum și a informațiilor de aceeași natură de care a luat cunoștință în exercitarea funcției, cu excepția celor de interes public, în condițiile legii, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. j) din Legea nr. 303/2004, potrivit unui comunicat al Inspecției Judiciare.

 

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori din CSM.

 

Sesizarea IJ se referă la un comunicat de presă prin care DNA demonta trucajul făcut de Cosma pe Antena 3, care a difuzat pe 11 februarie 2018 o serie de înregistrări audio cu presupuse discuții purtate de procurorul șef al Serviciului Teritorial Ploiești - Onea Lucian cu inculpatul Cosma Vlad. 

 

 Vlad Cosma, inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență într-un dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, aflat sub presiunea termenului din 19 februarie 2018, fusese trimis în judecată de Serviciul Teritorial Ploiești al Direcției Naționale Anticorupție și prezentase denaturat situația dintr-un dosar penal aflat în curs de urmărire penală, folosindu-se de colaje ale unor înregistrări pe care le-a realizat personal, avertiza DNA.

 

Anterior difuzării înregistrărilor, persoane din anturajul acestuia, mai spunea DNA, s-au prezentat în mod repetat la șeful Serviciului Teritorial Ploiești și, în lipsa acestuia, la alți procurori/ofițeri de poliție judiciară – ultima dată vineri, 9 februarie 2018 – cerându-le procurorilor să facă demersuri astfel încât să îi creeze o situație juridică favorabilă lui și tatălui său - inculpatul Cosma Mircea (cercetat pentru luare de mită și abuz în serviciu în același dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu termen pe 19 februarie 2018, în care este inculpat și fiul său), transmitea la acea vreme DNA.  Pe scurt, Cosma a încercat să-i șantajeze pe procurori cu apariția în presă a înregistrărilor trucate. 

 

În concret, procurorilor li se cerea să nu deruleze o anchetă penală cu privire la presupuse infracțiuni aflate în legătură cu dosarul deja trimis în judecată, precum și să întocmească și să elibereze un înscris care să îi folosească inculpatului Cosma Mircea la îmbunătățirea situației juridice în dosarul aflat la ICCJ, în faza procesuală a apelului. Persoanele respective au atras atenție procurorilor că, în caz contrar, vor fi difuzate la diverse posturi de televiziune înregistrări video din anchetele acestora, constând în montaje, colaje, special realizate pentru compromiterea procurorilor și ofițerilor de poliție care au instrumentat mai multe cauze penale, printre care și cel privindu-i pe inculpații sus menționați, mai spunea DNA în comunicatul pentru care este acum Kovesi cercetată disciplinar. 

 

 

Inspecția Judiciară, brațul armat al puterii

 

Guvernul a dat recent o ordonață de urgență marca Tudorel Toader prin care șefilor Inspecției Judiciare, judecătorul Lucian Netejoru și procurorul Constantin Dan, li se prelungește mandatul la șefia IJ, care expirase pe 1 septembrie, pe durată nedeterminată, ceea ce contravine chiar legii fundamentale, pentru că Guvernul a luat CSM atributul delegării șefilor Inspecției Judiciare, guvernul fiind putere executivă iar CSM parte a puterii judecătorești. 

 

Adoptarea ordonanței a fost făcută imediat după ce Liviu Dragnea l-a criticat pe ministrul Justiției Tudorel Toader că nu a fost în stare să le prelungească celor doi mandatul.

 

Legea îi permitea lui Netejoru să mai ocupe un mandat de 3 ani doar în baza unui concurs iar Stan nu mai avea dreptul la un mandat de inspector-sef adjunct după ce a ocupat funcția două mandate consecutive. 

 

OUG a fost adoptată fara un aviz al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și fără să se stabilească și cât anume va dura acest interimat. 

 

Șapte membri CSM i-au cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională (CCR) împotriva acestei ordonanțe. 

 

În acest moment, Regulamentul pentru concursul de ocupare a functiilor de conducere de la Inspectia Judiciara, care trebuia organizat de CSM, este suspendat printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti. Procesul urmeaza sa ajunga la Inalta Curte. 

 

Un alt mod de a debloca concursul pentru sefia IJ ar fi intrarea in vigoare a uneia dintre Legile Justitiei, care priveste CSM, parte din pachetul de legi privind Justitia, promovat recent in Parlament. Legea asteapta, insa, avizul Curtii Constitutionale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22