Mureșan critică declarația lui Teodorovici privind președinția UE: e foarte gravă

Dora Vulcan | 17.09.2018

Europarlamentarul Siegfried Mureșan consideră extrem de gravă declarația ministrului Finanțelor Eugen Teodorovici care a spus că România nu trebuie să promoveze obiective proprii în timpul deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene de anul viitor și că trebuie să se mențină doar în postura de mediator.

Pe aceeași temă

 

 

”Este gravă deoarece arată că ministrul care deține unul dintre cele mai importante portofolii de guvern nu știe ce înseamnă să deții președinția UE, și asta cu doar 100 de zile înainte de începerea mandatului”, avertizează europarlamentarul Sigfried Mureșan.

 

”Dincolo de rolul evident de mediator la nivel european, fiecare președinție de succes are o listă clare de obiective”, spune Mureșan care dă o listă a obiectivelor proprii pe care fiecare țară care a preluat președinția Consiliului UE le-a urmărit: 

 

  • Bulgaria, care a deținut președinția în prima jumătate a acestui an, a avut drept obiectiv integrarea europeană a statelor din Balcanii de Vest;
  • Austria, care deține în prezent președinția, are, printre obiective, creșterea competitivității UE prin digitalizare;
  • Estonia, deținătoare a președinției din a doua parte a anului 2017, a susținut, printre priorități, creșterea siguranței în Europa.

 

 

”În schimb, Guvernul Dăncilă este complet în ceață, nu are niciun obiectiv și nicio prioritate clară cu doar 3 luni înainte de începerea mandatului.  Guvernul Dăncilă nu înțelege această oportunitate și vede președinția UE ca pe o povară de care vrea să scape cât mai rapid.  Vreau o președinție română care să lase mai mult în urmă decât își pot imagina ministrul Teodorovici și prim-ministrul Dăncilă. Președinția este o oportunitate de a pune România pe harta Uniunii Europene, o oportunitate pe care, într-o Uniune de 28 de state, o primim doar o dată la 14 ani. Ne trebuie un guvern care să știe cum să obțină beneficii pentru România incluzând prioritățile noastre în cadrul priorităților europene”, a explicat europarlamentarul Siegfried Mureșan pe pagina sa de Facebook. 

 

 

 

Teodorovici: Rolul României pe timpul președinției UE va fi de mediator, nu de a promova proiecte

 

 

"Am văzut foarte des în spațiul public o dorință ca pe timpul președinției, România să vină să susțină fel de fel de subiecte, obiective, proiecte. Nu! (...) Putem avea un rol de mediator în ceea ce înseamnă poziția și prioritățile la nivel european", a spus ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici cu privire la rolul pe care crede el că l-ar avea România în perioada în care va deține președinția Consiliului Uniunii Europene. 

 

Potrivit acestuia, după ieșirea Marii Britanii din spațiul european și din Banca Europeană de Investiții celelalte state membre ale Băncii Europene de Investiții vor decide să suplinească spațiul lăsat de Marea Britanie.

 

"Aici lucruriole sunt destul de aprinse. România trebuie să asigure acel rol de mediator pentru ca lucrurile să fie într-un timp cât mai scurt tranșate", a mai spus Teodorovici, citat de Hotnews.ro. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22