Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Proiecție KineDok 2018 – „Varză, cartofi și alți demoni“
- - - -
2018-09-18
Cultura
0

2018 / 09 / 26

Miercuri, 26 septembrie, începând cu orele 20:00, la Hidden (str. Cornescu, nr. 4, București) este proiectat documentarul „Varză, cartofi și alți demoni“, cel de-al treilea film în cadrul KineDok 2018, un eveniment One World Romania, realizat cu sprijinul Green Floreasca. Intrarea la eveniment este gratuită.
După ce cumpără o tonă de varză pentru echivalentul a 20 de euro, regizorul Șerban Georgescu decide să exploreze dinamica paradoxală a agiculturii românești practicate în satul Lungulețu. Acolo, 1.000 de mici fermieri, cu tot atâtea tractoare, produc anual aproximativ 100.000 de tone de varză și cartofi pe care nu reușesc să le vândă ulterior: la finele anului, fermierii se descoperă, unul lânga altul, în piață, înconjurați de grămezi de produse pentru care scad progresiv prețurile, până ce ies în pierdere.

 

 

Aventura documentară a lui Georgescu - care amintește, ca abordare, de „Super Size Me“ al lui Morgan Spurlock - se desfășoară timp de un an la Lungulețu, unde regizorul devine agricultor pentru a întelege rădăcinile crizei. Răspunsul, articulat creativ pe o combinație de imagine contemporană și de arhivă, revelează conexiunea dintre criza actuală și experiența trecută a colectivizărilor forțate, care au creat o suspiciune reziduală a agricultorilor pentru munca în cooperativă, făcându-i să continue să lucreze individual în contextul unei piețe în care asocierea este esențială. 

TAGS : KineDok One World Romania Serban Georgescu
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Cultura
499
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22