USR îi solicită Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanța privind referendumul

Redactia | 20.09.2018

USR a trimis o scrisoare Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, în care îi solicită acestuia să sesizeze CCR în legătură cu Ordonanța de Urgență emisă, marți, de Cabinetul Dăncilă prin care s-a stabilit organizarea pe 6 și 7 octombrie a referendumului pentru redefinirea familiei în Constituție.

Pe aceeași temă

 

 

 

În scrisoarea deschisă trimisă marți de USR, reprezentanții formațiunii arată că stabilirea datei referendumului de către Guvern, prin ordonanță de urgență, încalcă dispozițiile din Constituție, referitoare la procedura de revizuire a Legii fundamentale, precum și deciziile anterioare ale Curții Constituționale. "Fiind vorba de o lege de revizuire a Constituției, Parlamentul ar fi trebuit să stabilească prin lege data de desfășurare a referendumului", potrivit unui comunicat de presă al partidului de Opoziție, remisă miercuri Mediafax.

 

Conform USR "de neconceput ca într-un stat de drept să se desfășoare un referendum național pentru revizuirea Constituției cu nesocotirea rigorilor constituționale, astfel cum decurg din Legea fundamentală și din jurisprudența Curții Constituționale". Uniunea Salvați România mai susține că PSD-ALDE a schimbat regulile de organizare după declanșarea procesului, lucru care contravine bunelor practici recomandate inclusiv de Comisia de la Veneția.

 

"Referendumul este o diversiune folosită de Liviu Dragnea pentru a distrage atenția de la problemele reale – destructurarea justiției și destabilizarea statului de drept. Acesta ar trebui sa rezolve o problemă a societății, însă nu este decât un eventual recensământ pentru dezbinare, pentru că a doua zi după eveniment, viața niciunei familii, nu va fi mai bună cu absolut nimic. USR se va asigura de corectitudinea procesului, pentru a evita ca Liviu Dragnea să repete acțiunile de la referendumul din 2012", a declarat președintele USR, Dan Barna, potrivit sursei citate.

 

USR, ca partid parlamentar, va trimite delegați în secțiile de votare pentru a supraveghea corectitudinea procesului. Totodată, USR va solicita prin reprezentantul în Biroul Electoral Central ca Guvernul să implementeze de urgență sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot (SIMPV), care și-a dovedit din plin eficiența la alegerile locale și parlamentare din 2016.

 

Guvernul a stabilit, în ședința de marți, că referendumul pentru redefinirea familiei va fi organizat timp de două zile, respectiv 6 și 7 octombrie 2018, pentru ca cetățenii să aibă posibilitatea să-și exprime opțiunile, a anunțat premierul Viorica Dăncilă.

 

Aceasta a mai spus că referendumul pentru redefinirea familiei nu este unul împotriva minorităților sexuale, ”așa cum încearcă să speculeze unii”. Șeful Executivului a cerut tuturor instituțiilor publice implicate în organizarea referendumului să dea dovadă de maximă responsabilitate și să demareze urgent acțiunile pentru organizarea acestui scrutin.

 

La finalul ședinței de marți a Guvernului, purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, a anunțat că referendumul va costa 163,712 milioane lei. De asemenea, acesta a adăugat că românii vor fi întrebați la referendumul pentru redefinirea familiei dacă sunt de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament.

 

CCR a stabilit, luni, că inițiativa de revizuire a Constituției, potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, nu pe cea consimțită între soți, respectă prevederile constituționale.

 

Senatul a adoptat, marțea trecută, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, nu pe cea consimțită între soți. Referendumul a fost cerut de Coaliția pentru Familie, iar inițiativa semnată de 3 milioane de persoane "își propune să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de „soți” în cuprinsul art. 48 al 1 din Constituția României ar putea să-l aducă în conturarea noțiunii de „familie”, a raportului dintre „familie” și dreptul fundamental al bărbatului și al femeii de a se căsători și a întemeia o familie", potrivit expunerii de motive a actului normativ.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22