Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Tudorel Toader, al doilea ministru remaniabil din Guvern, după vicepremierul Paul Stănescu
Laurentiu Gheorghe - - - -
2018-09-22
Actualitate Interna
2

La sosirea la ședința CEx a PSD de vineri, Gabriela Firea, a spus că pe lângă mazilirea ei, Liviu Dragnea dorește schimbarea a doi miniștri din Guvernul Dăncilă: vicepremierul Paul Stănescu și ministrul Justiției, Tudorel Toader. Informația este confirmată de Știripesurse.ro, citând surse care au participat la CEx.

 

 

 

În timpul ședinței tensionate a CEx-ului, pe lângă discuțiile referitoare la Scrisoarea celor trei prin care i se cerea demisia lui Liviu Dragnea din funcțiile de șef al PSD și al Camerei Deputaților, s-a discutat intens pe marginea emiterii unui act legislativ privind amnistia și grațierea, susține Știripesurse.ro, citând surse participante la CEx.

 

Liderul PSD a fost deosebit de critic la adresa ministrului Justiției, Tudorel Toader, pe care l-a acuzat că blochează această inițiativă legislativă dorită de PSD prin adoptarea unei ordonanțe de urgență. Dragnea le-a spus membrilor CEx, nemulțumiți că până acum nu a fost adoptată o asemnea ordonanță că Tudorel Toader ar fi apelat la tot felul de stratageme, s-ar fi ascuns în spatele a tot felul de proceduri doar ca să tragă de timp.

 

Liviu Dragnea ar fi afirmat că există un proiect de ordonanță pe această temă sensibilă, ceea ce nu a fost recunoscut public până acum, doar că Toader îl ignoră.

 

”La atmosfera care a fost în plenul CExN, soarta lui Tudorel Toader pare a fi pecletuită”, susține aceeași sursă pentru Stiripesurse.ro.

 

Astfel că, la prima remaniere a Guvernului Dăncilă, pe lângă miniștrii care nu mai fac parte din cercul intim al liderului PSD, pe lista remaniaților se va regăsi și Tudorel Toader, cel care se opune adoptării ordonanței.

 

De altfel, după CEx, Liviu Dragnea a declarat, referitor la premierul Dăncilă, că „Dacă răspunsul este amnistie prin OUG să o dea. Dacă e amnistie prin lege, susțin”. Diferența este că ordonanța odată publicată în Monitorul Oficial își produce efectele imediat și nu mai poate fi anulată, în timp ce procedura parlamentară este lungă și greoaie, iar majoritatea PSD-ALDE nu mai este la fel de sigură ca până acum.

 

Tot Stiripesurse.ro, adaugă faptul că Viorica Dăncilă i-a răspuns lui Dragnea după ce liderul PSD l-a „denunțat” pe Tudorel Toader ca fiind cel responsabil de blocarea adoptării unei ordonanțe privind amnistia și grațierea.

 

Premierul a explicat că nu se poate merge înainte cu un asemenea proiect acum pentru că ar exista o respingere masivă din partea oficialilor de la Bruxelles mai ales după evenimentele din 10 august. Premierul a susținut că acest lucru i-a fost transmis chiar de ambasadorii țărilor UE la București cu care s-a întâlnit.

 

În ciuda faptului că Liviu Dragnea se uita dezaprobator la premier, aceasta a continuat susținând că dacă se va insista totuși pe amnistie și grațiere există riscul real al Activării articolul 7 și suspendarea fondurilor europene.

 

”Nu pot da pur și simplu ( modificarea n.r.) OUG 561 pentru că am duce țara în haos”, ar fi concluzionat premierul spre stupefacția asistenței, dar fără ca cineva să ceară apoi explicații.

 

Premierul l-a confruntat astfel fățiș pe Liviu Dragnea care-și dorește modificarea HG 561/2009, care stabilește circuitul de inițiere, avizare și adoptare a oricărui act emis de Guvern. Modificarea ar netezi drumul spre adoptarea ordonanței pentru amnistie și grațiere, liderul PSD exercitând presiuni asupra lui Dăncilă ministrului Toader și Secretariatului General al Guvernului în acest sens.

 

Practic, Dragnea vrea să scoată din circuit actualele aparate de lucru din ministere care au împiedicat deseori adoptarea unor acte ilegale sau prost făcute de miniștri. Aceste aparate ar urma să fie înlocuite de o structură nouă la guvern, care să răspundă comenzilor de partid, iar rolul miniștrilor va fi acela de a aviza pur politic inițiativele.

 

Dragnea a luat însă decizia de a-i cere premierului să schimbe conducerea SGG, care îi refuzase constant această mișcare. Ca urmare, Toni Greblă îi va lua locul Andreei Lambru.

 

TAGS : psd liviu dragnea cex tudorel toader amnistie si grațiere oug
Comentarii
emil 2018-09-22
Toader nu va fi iertat de popor nici dupa al saptelea neam. Facandu-se ca apara libertatea a distrus DNA-ul incurajand mafia ce comite atrocitati asupra populatiei.
emil 2018-09-22
Puscariasul Dragnea si colaboratorii lui nu prea aveau cum castiga aseara daca nu erau sustinuti cu logistica calificata de institutiile cucerite; CCR, MAE MAI, DIICOT, DNA, Parchete locale, etc. Asa ca Toader a contribuit destul dar nu poate sari peste lege mai mult decat un cal de curse.
Total 2 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
10301
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22