Sondajul din CEx. Dezastru pentru Coalitie: PSD- 31%, ALDE- 4%, Dragnea-7%, Iohannis-40%

Redactia | 23.09.2018

În cadrul furtunoasei ședințe a CEx, senatorul Adrian Țuțuianu, unul dintre cei trei lideri PSD care au semnat scrisoarea anti-Dragnea, a prezentat datele unui sondaj de opinie din care rezultă scăderea drastică atât a partidului, dar mai ales a lui Liviu Dragnea în preferințele electoratului.

Pe aceeași temă

 

 

Sondajul, publicat de Newsweek Romania, despre care nu se spune ce anume instituție specializată l-a realizat, ar fi fost comandat chiar de către PSD central, susține Țuțuianu, iar rezultatele sunt reale.

 

Potrivit acestui sondaj, efectuat telefonic (prin metoda CATI) și cu o marjă de eroare de 4,3%, PSD ar obține 31%, dacă mâine ar avea loc alegeri parlamentare. ALDE, cu un scor de 4%, nu ar intra în Parlament. PNL ar beneficia de 25% din voturi, USR de 13%, iar partidul lui Dacian Cioloș tot de 13%, deși Mișcarea România Împreună nu este încă înregistrată.

 

 

Sondajul, efectuat în perioada 1-10 septembrie, are și o secțiune referitoare la alegerile prezidențiale și ia în calcul o candidatură a lui Liviu Dragnea. Astfel, la prezidențiale, președintele Klaus Iohannis domină competiția electorală în primul tur, obținând un scor de două ori mai mare decât al candidatului de pe locul doi (Tăriceanu) și mai mult decât scorul combinat al celorlalți doi candidați din zona anti-PSD (Kovesi + Cioloș).

 

Liviu Dragnea este cotat cu rezultate dezastroase, voturile obținute dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare, ar reprezenta 4% din totalul populației cu drept de vot și 7% dintre cei care declară că vor merge sigur să voteze.

 

 

În cazul în care Călin Popescu Tăriceanu ar candida doar din partea ALDE, nu a coaliției PSD-ALDE, s-ar situa pe locul al doilea. În ciuda acestei candidaturi separate, rezultă că voturile electoratului PSD se îndreaptă mai degrabă spre Tăriceanu decât spre candidatul propriu, Liviu Dragnea.

 

Klaus Iohannis domină în mod constant competiția electorală și în al doilea tur. Obține cele mai multe voturi atât în competiție directă cu candidații din tabăra anti-PSD, situându-se mult peste aceștia, cât și în competiție indirectă cu ceilalți doi candidați anti-PSD: Cioloș și Kovesi.

 

 

Tabăra anti-PSD își consolidează poziția în fața celei pro-PSD. De câteva luni încoace, nici un candidat pro-PSD nu mai reușește să învingă în turul II vreun candidat anti-PSD. Asta este din ce mai evident după momentul demiterii Laurei Codruța Kovesi, se mai arată în concluziile sondajului.

 

Clasamente

Candidații anti-PSD:  Iohannis >> Kovesi > Cioloș

Candidații pro-PSD: Firea = Tăriceanu >> Dragnea

 

Clasamentul candidaților anti-PSD arată că Iohannis se bucură de cea mai largă susținere, popularitatea sa fiind în creștere. Se situează peste pragul de 30%, și chiar peste 40% sau 45% în funcție de concurență.

Introdusă recent în sondaje, Laura Codruța Kovesi este în creștere, mai ales după ce a fost demisă de la șefia DNA. Se situează și ea peste 30% intenție de vot, ajungând spre 40%.

 

Candidați Pro-PSD

 

Gabriela Firea se află în scădere. Până recent, singura candidată pro-PSD care atingea nivelul semnificativ de 30% și reușea să facă față candidaților anti-PSD (cu excepția lui Iohannis). Din primăvară este însă în scădere. Acum la 25%

 

Călin Popescu Tăriceanu se află în mod constant la nivelul de 20%.

 

Liviu Dragnea este undeva în jur de 15%, cel mai slab poziționat în tabăra pro-PSD.

 

 

VARIANTE DE TUR II

Iohannis - Firea. Un an de zile, din vara lui 2017 până în vara lui 2018, au mers în cursă foarte strânsă. După demiterea lui Kovesi, Iohannis a mărit în mod constant ecartul față de Firea. Ecart de 20 de puncte

 

Iohannis – Tăriceanu. Ecart de aproape 25 de puncte, în creștere

 

Iohannis – Dragnea. Cea mai dezechilibrată combinație. Ecart de aproape 30 de puncte

 

Cioloș - Firea. Până recent, Firea îl bătea clar pe Cioloș. Acum, de când cu demiterea lui Kovesi, competiție strânsă. Cea mai echilibrată variantă de tur II. Egalitate.

 

Cioloș - Tăriceanu. Până la demiterea lui Kovesi, egalitate. După, ușor avans al lui Cioloș. Și aceasta o variantă echilibrată. Ecart de 5 puncte.

 

Cioloș - Dragnea. O perioadă scurtă, în 2017, egalitate, apoi avans din ce în ce mai mare al lui Cioloș. Ecart de 15 puncte.

 

Kovesi – Firea. Până la demiterea lui Kovesi, Firea o învingea clar pe aceasta. După, Kovesi se clasează înaintea lui Firea, cu avans în creștere. Ecart de 13 puncte.

 

Kovesi – Tăriceanu. Inițial, ușor avans al lui Kovesi, situație aproape de egalitate. În prezent avans în creștere al lui Kovesi. Ecart de 12 puncte.

 

Kovesi – Dragnea. În 2017, aproape egalitate. Din 2018 încolo, avans din ce în ce mai clar. Ecart de 25 de puncte în favoarea lui Kovesi, unul din cele mai mari din toate variantele de tur II.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22