Primăria Capitalei cheltuiește de Centenar 2,5 milioane de lei pentru cărți de istorie

Redactia | 23.09.2018

Centenarul este motivul oficial pentru tipărirea a 126.000 de cărți de istorie. Ele vor fi împărțite în școlile din București, la gimnaziu și liceu, arată o anchetă realizată de G4Media.ro

Pe aceeași temă

 

 

 

Potrivit unui proiect de hotărâre al Consiliului General al Primăriei Capitalei, cărțile vor fi tipărite în urma unui parteneriat cu o fundație și sunt scrise de președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop și de o autoare de manuale, Magda Stan. Cei doi vor încasa drepturi de autor în valoare de 95.000 de lei (Pop), respectiv 87.000 de lei (Stan), scrie G4Media.ro

 

Numele lui Ioan Aurel Pop a apărut în luna aprilie pe o listă a colaboratorilor aflați în legătura UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securităţii Statului (DSS) care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti, așa cum a scris Revista 22 AICI.

 

Pop a respins pentru ActualdeCluj.ro orice acuzaţie de colaborare cu Securitatea: „Eu nu am semnat absolut nimic și nu am fost colaborator al acestei direcții.”

 

Alegerea lui Ioan Aurel Pop în funcţia de preşedinte al Academiei Române  a fost întâmpinată, la începutul lunii mai, de agenţia de presă oficială rusă Sputnik cu articole extrem de laudative. Pop, care este şi rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj (UBB) a primit, de altfel, de-a lungul timpului tribună generoasă în Sputnik, considerat unanim drept una dintre principalele organe de propagandă a Kremlinului.
Instituția care se va ocupa de eveniment în numele Primăriei este Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București – Proedus.

 

Ea va plăti 126 de mii de cărți care vor fi distribuite elevilor din gimnaziu și liceu de la școlile bucureștene. Cărțile vor fi tipărite de Editura Internațională Litera SRL prin Asociația Culturală Ludmila Vidrașcu. Comanda costă 2.562.000 de lei, care conține plata tipăriturilor, a drepturilor de autor – 95.000 de lei pentru președintele Academiei Române și 87.000 de lei pentru Magda Stan și pentru distribuirea în școli.

 

Asociația, la rândul ei, va cheltui 100.000 de mii de lei, pentru organizarea unor dezbateri în cadrul proiectului intitulat “Centenarul Marii Uniri Explicat Tinerilor” pentru organizarea unor prelegeri și a unui concurs pentru elevi pentru care va cheltui 14.100 de lei.

 

Cărțile care urmează a fi distribuite elevilor sunt:

 

Istoria ilustrată a românilor pentru elevi – autoare Magda Stan, 112 pagini, interior colorat care va fi tipărită în 58.000 de exemplare


Istoria ilustrată a românilor pentru tineri – autor Ioan Aurel Pop, 240 de pagini, interior colorat, tipărită și ea în 68.000 de exemplare

 

Editura Litera și Asociația Culturală Ludmila Vidrașcu sunt conduse de același om, Dan Vidrașcu, provenit din Republica Moldova. Președintele Academiei Române a mai încasat și anii trecuți bani din drepturi de autor de la această editură.

 

Editura Litera, client de casă și al Primăriei Sectorului 5. Surse G4Media.ro susțin că, la începutul acestui an, la ședințele cu părinții școlile din Sectorul 5 au împărțit pentru fiecare copil câte un vaucer de 100 de lei pentru ca elevi să-și cumpere ce doresc. Vaucerul se distribuie indiferent de situația materială a familiilor din care vin copiii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22