PSD: Proteste interzise în Piața Victoriei și fără manifestări publice neautorizate

Redactia | 25.09.2018

În fața senatorilor din Comisia de apărare, ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunțat că-și asumă un proiect de modificare a Legii adunărilor publice pentru „ca orice misiune a structurilor statului să nu mai poată fi sub semnul întrebării”.

Pe aceeași temă

 

 

 

Senatorii PSD și UDMR s-au arătat deranjați că protestatarii pot să manifesteze în fața Guvernului din luna februarie 2017, fără să aibă autorizație și mai ales, conform legislației actuale zona este considerată ca fiind obiectiv de securitate națională unde nu sunt permise mitinguri.

 

De asemenea, Carmen Dan l-a atacat pe președintele Klaus Iohannis și pe procurorul general, Augustin Lazăr, pe care îl acuză că ar fi răspuns la o comandă politiccă pentru a deschide dosare penale șefilor Jandarmeriei, care nu ar fi făcut decât să aplice corect legea.

 

„Președintele s-a antepronunțat în sensul constatării publice că Jandarmeria a acționat violent pe 10 august. Ulterior, i-a cerut procurorului general să se sesizeze și cred că uitându-ne în atribuțiile legale Parchetul General nu este în coordonarea Administrației Prezidențiale. Bineînțeles, procurorul general avea competența să poată să se sesizeze și fără să-i solicite președintele României lucrul acesta.”

 

Nu in ultimul rand, si Internetul pare ca a fost luat in vizor de social-democrati. Acestia acuza ca sunt zeci de mii de conturi false asociate protestului unde s-au facut apeluri la violente si acte de vandalism.

 

Inca de la audierea prefectului Capitalei, senatorii social-democrati din comisiei au inceput sa duca intrebarile spre zona interzicerii protestelor in fata Guvernului.

 

Cele mai importante momente din cadrul audierii:

 

Salan (PSD): Am rămas consternat în seara zilei respective vizavi de pasivitatea președintelui României. Iar, ulterior, faptul că președintele a ieșit și a acuza public o instituție a statului, mi se pare la fel de grav.

 

Carmen Dan: A fost expunerea unor evidențe, așa le percep și eu. Președintele s-a antepronunțat în sensul constatării publice că Jandarmeria a acționat violent. Ulterior i-a cerut procurorului general să se sesizeze și conștientizăm că Parchetul general nu este în subordinea Administrației Prezidențiale. Până la urmă, adevărul va ieși la munimă, instanța de judecată va face dreptate

 

Pauliuc (PNL): Cine spune adevărul: ați coordonat, ați fost la minister, ați fost în concediu? Dacă se va cere la Bruxelles aplicarea art. 7 împotriva României ca urmare a evenimentelor din 10 august, vă dați demisia?

 

Carmen Dan: N-am să-mi schimb cu nimic poziționarea. Am spus că mi s-a părut un act de responsabilitate să îmi întrerup concediul și să fiu la minister. Nu vreau să comentez afirmațiile primarului general, nu obișnuiesc să îmi atac colegii la TV, dacă cineva face acuzații, să le probeze. Fiecare persoană cu un anumit rang în statul român are dreptul să-și spună punctul de vedere referitor la ce s-a întâmplat pe 10 august. Ref la art. 7: Voi lua cea mai coprectă decizie în orice situație care se va dovedi reală. Deocamdată suntem la ”dacă”. Vă asigur că nu mă voi ascunde în munți.

 

Cine din MAI a planificat misiunea, când dumneavoastră erați în concediu?

 

Carmen Dan: Secretarul de stat Nucu Marin. Eu nu am secretizat absolut niciun document. Legea spune că dacă într-un document se face referire la documente clasificate, acel document este clasificat. Eu nu am dispus clasificarea niciunui document.

 

Brăiloiu (PSD): Ați primit informațiile solicitate anterior mitingului de la Servicii?

 

Carmen Dan: Am primit acele informații, nu am să dezvolt acest capitol. Nu au schimbat substanțial caracterul măsurilor pe care noi le-am luat

 

Brăiloiu: Dacă în situația dată se repetă asemenea acțiuni, cum va acționa Jandarmeria?

 

Carmen Dan: Încrederea mea este că în sensul respectării și aplicării legii.

 

Ați primit informații că ordinul de intervenție nu ar fi fost legal?

 

Carmen Dan: Nu am primit nicio informație, Jandarmeria a acționat legal

 

Care a fost momentul în care s-a declanșat intervenția pentru restabilirea ordinii publice?

 

Carmen Dan: Se insistă foarte mult cu identificarea aspectelor orare, au prea puțină importanță. Jandarmeria a respectat legea.

 

De ce a rămas impresia că dvs. ați exercitat presiuni asupra prefectului pentru emiterea ordinului de intervenție?

 

Carmen Dan: Asupra prefectului nu s-a exercitat de la nivelul conducerii ministerului nicio presiune.

 

Carmen Dan: De 1 an și 8 luni Jandarmeria gestionează situații de manifestații publice în virtutea respectării drepturilor de exprimare. Până la momentul 10 august, Jandarmeria a acționat cu multă maturitate, chiar și pe 10 august acțiunea a fost doar în sensul asigurării ordinii publie, nu în sensul restabilirii ordinii publice.

 

Se impune modificarea legii 60?

 

Carmen Dan: Este necesar să se intervină legislativ pentru a fi adusă în actualitate o lege din 1990 (legea 60 – n. red.), eu ca ministru îmi asum acest demers.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22