Ministrul Educației, Valentin Popa, a demisionat din Guvernul Dăncilă la presiunile UDMR

Redactia | 27.09.2018

Valentin Popa, ministrul Educației, a demisionat joi din Guvernul Dăncilă. Anunțul a venit după ce a avut o întâlnire cu Liviu Dragnea în biroul liderului PSD de la Camera Deputaților. Dragnea a cedat la presiunea UDMR care a suspendat protocolul cu PSD, în urma ordonanței privind predarea limbii române în școlile maghiare.

Pe aceeași temă

 

 

 

Este a doua demisie din Guvernul Dăncilă, după cea a lui Nicolae Burnete din funcția de ministru al Cercetării. Valentin Popa fusese numit la conducerea Ministerului Educației în ianuarie 2018. 

 

Ministrul Educației, Valentin Popa, cunoscut și ca ministrul „Pambligă”, a băgat zâzanie între Dragnea și Kelemen Hunor după ce a inițiat o OUG care interzicea predarea limbii române la clasele primare de către învățătorii care nu erau absolvenți unei facultăți cu specializarea limba și literatura română.

 

Popa nu a vrut să-i facă jocul politic al lui Liviu Dragnea în relația cu UDMR, mai ales că era convins că va fi ținta remanierii peste două săptămâni.

 

„Nu sunt de acord cu solicitarea UDMR de abrogare a punctului 16 din OUG, ca orele de Limba română la clasele cu predare în limbile minorităților etnice să se desfășoare tot în limba maternă, în loc să fie predate de profesori de specialitate. UDMR dorește revenirea la starea anterioară, când aceste ore erau susținute în afara normei de bază și plătite suplimentar către învățătorii de la clasele cu predare în limbile minorităților și care astfel primeau până la 20% în plus la salariu. După prânz, am anunțat-o pe doamna premier că demisionez”, a declarat fostul ministru al Educației, Valentin Popa, pentru Mediafax.

 

Această obligație a nemulțumit profund comunitățile maghiare din Transilvania, care au cerut anularea imediată a acestor prevederi.

 

Astfel, UDMR a cerut demisia sau demiterea imediată a ministrului Educației și a anunțat că nu va mai vota în Parlament de partea PSD-ALDE. Situație complet de neacceptat pentru Liviu Dragnea, amenințat de opoziție cu demiterea de la șefia Camerei Deputaților.

 

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a reacționat pozitiv după anunțul demisiei. 

 

"Ministrul Educaţiei a luat singura sa decizie bună când a demisionat. Trebuia să îşi asume consecinţele mutării sale neglijente şi nefondate din punct de vedere profesional, care a generat confuzie în vieţile a zeci de mii de elevi, profesori şi părinţi. În absenţa oricăror argumente profesionale, textele guvernamentale care reglementează predarea limbii române nu pot fi considerate altfel decât scandaloase, aşa că sperăm că Guvernul va rezolva această problemă în şedinţa de azi", a scris Kelemen Hunor pe Facebook.

 

Valentin Popa a mai declarat pentru un post de radio local că este o demisie de onoare pentru că cererea UDMR este una politică. El a povestit că a participat la deschiderea anului școlar în județul Harghita, unde a avut surpriza neplăcută să constate că elevi din clasa a 5-a și a 6-a, din școli cu predarea în limba maghiară nu înțeleg și nu pot să vorbească în limba română, ceea ce este complet inacceptabil.

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că a discutat cu ministrul Educaţiei despre nemulţumirile maghiarilor şi a adăugat că, de data aceasta, liderul UDMR, Kelemen Hunor, are dreptate când spune că nu va discuta alte proiecte cu cei din coaliţia de guvernare până nu sunt rezolvate problemele din Educaţie, informeză agerpres.ro.

 

Întrebat la Parlament dacă a discutat cu ministrul Educaţiei despre nemulţumirile celor de la UDMR, Dragnea a spus: „Da, am discutat, dar nu e vorba numai de UDMR, este vorba de toate minorităţile, nu numai UDMR a ridicat (această problemă - n.r.), poate ei au fost cei mai vizibili, toate minorităţile au ridicat-o". El a adăugat că aşteaptă soluţia la această problemă de la Guvern.

 

Valentin Popa a demisionat joi la prânz după ce în cursul dimineții a refuzat cererea lui Liviu Dragnea de a semna o ordonanță care să anuleze efectele ordonanței criticate dur de UDMR. Practic, Popa a refuzat să revină asupra OG din 23 august care a determinat UDMR să denunțe temporar protocolul de colaborare parlamentară cu PSD.

 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22