Teodorovici: Amnistia fiscală se va numi restructurare financiară. OUG, gata în octombrie

Dora Vulcan | 28.09.2018

Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a anunțat joi seară că amnistia fiscală va fi redenumită restructurare financiară, iar mecanismul acesteia va fi finalizat la sfârșitul lunii octombrie.

Pe aceeași temă

 

 

„Să îi spunem o restructurare financiară, oarecum, nu amnistie, prin amnistie se înţelege altceva, care, alături de insolvenţă, oferă mediului de afaceri beneficii”, a spus ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, joi seara, la Antena 3, preluată de Mediafax.

 

Vizate de noua măsură pot fi atât companiilor private, cele de stat, cât și persoanele fizice. Condiția este pentru cele dintâi să nu fi intrat deja în insolvenţă și să nu aibă datorii pot duce firma spre faliment.

 

Deocamdată, lucrăm la mecanismul care să cuprindă toate cele trei categorii - cu datorii, fără datorii şi persoanele fizice, ca să avem un ansamblu clar. În octombrie, mecanismul trebuie pus în aplicare şi discutat în coaliţie, în guvern”, a anunțat Teodorovici care spune că cel mai probabil acesta va fi adoptat printr-o ordonanță. „Luăm în calcul ştergerea, poate, a dobânzilor la acele companii, a penalităţilor, lăsăm principalul şi le anulăm în timp, în aşa fel încât acea companie să îşi poată da înapoi datoriile faţă de stat, să aibă activitate, să şi funcţioneze, să şi crească”, a explicat Teodorovici.

 

„Analiza financiară pe companii nu vreau să o facă statul, vreau să fie făcută transparent de către piaţă, adică de către o bancă, fie că este, poate, Eximbank, CEC sau alte bănci din piaţă, care să spună foarte clar: Tu, companie, ca să poţi să devii, din nou, economic funcţională ai nevoie de o eşalonare a principalului care rămâne de dat la stat de zece - şapte ani, poate 15 ani”, a precizat Teodorovici.

 

De exemplu, unei companii de stat degeaba îi ştergi istoricul, dacă nu îi ştergi istoricul e pdobânzi şi penalităţi acumulate. Ori luăm o măsură de acest tip şi dăm o şansă în piaţă ca alte companii să devină profitabile şi să fie actori viabili în piaţă, pentru că aici IMM-urile au de câştigat”, a detaliat Teodorovici.

 

Cea de-a doua categorie de companii vizată de restructurarea financiară este a celor care sunt cu toate plăţile la zi, la o anumită dată, care urmează să fie stabilită de oficialităţi. Acestora li se va permite, de exemplu, să plătească unele taxe şi impozite la o dată ulterioară faţă de cea la care sunt obligate să plătească, a precizat ministrul Finanţelor una dintre propuneri.

 

„Eu, stat, îmi asum acea lipsă a cash-ului, pentru acea perioadă. Am un cost de finanţare - asta este, dar este un efort pe care trebuie să îl fac pentru acele companii, pentru că nu este corect ca la unii să şterg şi la alţii care sunt de bună credinţă să nu o fac”, a punctat Teodorovici.

 

Pentru persoanele fizice, mecanismul este deja parţial stabilit. Acestea trebuie să plătească obligaţiile pentru pensii şi sănătate, precum şi impozitul pe venit până în martie 2019, pentru veniturile aferente anului 2018. Dacă plătesc mai devreme, până în decembrie 2018, au o reducere de 5%.

 

„Pentru restanţele din ultimii cinci ani, la CAS şi CASS, pe care ANAF-ul le-a lăsat să treacă, netrimiţând acasă decizia de impunere, din omisiune, din alte motive. Până la final de octombrie, finalizăm pe cei cinci ani, ce are de dat statului şi, pentru că statul nu a avut rol activ în acest sens, la fel, obligaţia de plată va fi martie 2019, dar, dacă plătesc mai devreme, până în decembrie, să acordăm un discount de minim 10%, 10-15%, pentru că statul a greşit, deşi legea spune în termen de 60 de zile de la emitere”, a detaliat Teodorovici.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22