Comisia LIBE din PE va lua în discuție situația din România și va redacta o rezoluție

Redactia | 30.09.2018

Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European va lua în discuție situația din România, într-o „ședință extraordinară la Strasburg”, înainte de dezbaterea din plenul PE a rezoluției pe o va redacta comisia LIBE.

Pe aceeași temă

 

 

 

Potrivit unui anunt oficial postat de Parlamentul European, membrii Comisiei LIBE vor avea, luni seara, la Strasbourg, o "sedinta extraordinara" in care va avea loc un "schimb de opinii" intre membrii comisiei si prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans (foto), despre "situatia din Romania, inclusiv independenta justitiei".

 

La dezbaterea despre Romania au fost incluse, ca puncte de referinta, doua rapoarte, potrivit agendei oficiale a comisiei LIBE.

 

Astfel, dezbaterile din comisia LIBE se vor fundamenta, pe de-o parte, pe Raportul Comisiei Europene din data de 15 noiembrie 2017 privind progresele inregistrate in Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV).

 

Al doilea punct de referinta din Comisia LIBE, la dezbaterea despre Romania, va fi Opinia preliminara a Comisiei de la Venetia, din 13 iulie 2018, cu privire la modificarea in Parlament a legilor justitiei - Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea 317/2004 privind CSM.

 

Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, a declarat, joi, pentru Mediafax, ca Parlamentul European a amanat, pentru prima saptamana a lunii noiembrie, adoptarea Rezolutiei privind statul de drept in Romania.

 

"Da, s-a luat decizia. Dar rezolutia va fi facuta in comisia LIBE, comisia de drepturi si libertati. Sunt mai multe sedinte ale Comisiei LIBE. Prima este luni dupa-amiaza, dar este intalnirea cu prezenta lui Frans Timmermans (prim-vicepresedintele Comisiei Europene - n.r.) ", a afirmat eurodeputatul ALDE, Norica Nicolai, joi pentru Mediafax.

 

Intrebata de Mediafax ce impact are asupra Romaniei adoptarea acestei rezolutii, Nicolai a raspuns: "Este un document politic. Nu are niciun impact. Poate sa contina evaluarea asupra situatiei statului de drept si eventuale recomandari facute Romaniei".

 

Pe 3 octombrie va avea loc in plenul Parlamentul European o dezbatere pe marginea protestelor violente din 10 august si a statutului de drept in Romania, discutie la care cutuma europeana prevede invitarea premierului tarii respective, in acest caz Viorica Dancila.

 

Surse europene au precizat pentru Mediafax ca in a doua saptamana a lunii octombrie, presedintele Klaus Iohannis va sustine un discurs despre viitorul Uniunii Europene, in plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Acesta este si motivul deciziei PE de a amana adoptarea rezolutiei, au adaugat sursele citate.

 

Premierul Viorica Dancila a efectuat, marti si miercuri, o vizita la Bruxelles unde s-a intalnit si a discutat cu liderii grupurilor partidelor politice din Parlampean, premierul discutand cu acestia despre protestele din 10 august si reforma in domeniul justitiei in Romania, potrivit Guvernului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22