Referendum în Macedonia: Victorie zdrobitoare pentru „DA”, la o prezență la urne de 30%

Redactia | 01.10.2018

Tabăra ”da” a obţinut o victorie zdrobitoare, duminică, în referendumul marcat de un puternic absenteism, organizat pentru ca macedonenii să se pronunţe asupra schimbării numelui ţării cu scopul de a se reconcilia cu Grecia şi a se ancora în Europa, relatează AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 

90,72% dintre alegătorii care au participat la scrutinul consultativ au aprobat noua denumire de ”Republica Macedonia de Nord” a micului stat din Balcani, potrivit rezultatelor anunţate de Comisia Electorale după numărarea a aproape jumătate din sufragii (43,57%) din sufragii, iar 6,26% au votat împotrivă.

 

”Cred că imensa majoritate a cetăţenilor care au votat au ales calea europeană”, a declarat anterior, într-o conferinţă de presă, premierul social-democrat Zoran Zaev.

 

El nu a evocat însă absenteismul puternic - două treimi dintre alegători nu s-au prezentat la vot cu o jumătate de oră înainte de închiderea secţiilor de votare, potrivit ultimului bilanţ furnizat de Comisia Electorală.

 

Zoran Zaev a părut că vrea să-şi contracareze astfel, din scurt, opoziţia, care ar putea ataca legitimitatea scrutinului, insistând asupra acestui punct.

 

El a declarat că speră ca deputaţii opoziţiei de drepta (VMRO-DPMNE) ”să respecte voinţa democratică a cetăţenilor” şi să ratifice ratifice în Parlament acordul. Altfel, el a anunţat că va organiza ”alegeri parlamentare anticipate”.

 

În vederea acestei ratificări cu o majoritate de două treimi, Zoran Zaev şi aliaţii săi din partide ale minorităţii albaneze (20 până la 25% din cei 2,1 milioane de locitori ai acestei ţări majoritar slave) au nevoie de voturile a aproximativ zece deputaţi de dreapta.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22