Jurnaliști și ONG-uri protestează față de atacul dat de Dragnea asupra presei independente

Redactia | 01.10.2018

Mai mult redacții și organizații neguvernamentale din toată țara au protestat luni împotriva atacului dat asupra presei independente de președintele PSD Liviu Dragnea, care a cerut un proiect de lege prin care să verifice finanțarea publicațiilor critice la adresa puterii, după solicitarea publică pe care a făcut-o în acest sens Dan Voiculescu.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 PROTEST

MASS-MEDIA SUB ATACUL PUTERII

 

 

Semnatarii acestui protest solicită forțelor democratice din România o reacție publică la declarațiile făcute ieri de Liviu Dragnea, președintele partidului de guvernământ și al Camerei Deputaților, declarații care încalcă flagrant și amenință o valoare democratică fundamentală: independența presei.

 

Președintele partidului de guvernământ și al Camerei Deputaților a solicitat ieri Executivului un proiect de lege cu dedicație, cu scopul de a verifica finanțarea unor anumite publicații, invocând o presupusă și nereală  lipsă de transparență și ignorând faptul că statul român beneficiază deja de legislație și instituții de verificare a activității economice derulate de publicații, entități cu identitate fiscală. Considerăm aceste afirmații drept o amenințare, un act de intimidare fără precedent adresat jurnaliștilor independenți din România.

 

Atacul recent la G4 Media se adaugă unui număr alarmant de afirmații ostile venite din cercul Puterii actuale care indică dorința de control al presei independente ca Rise Project, HotNews, EpochTimes, Press One, News, Newsweek, Comisarul, Digi24, Realitatea TV ș.a. folosind ca instrument instituții ale statului.

 

Semnatari ONG:

Asociația Cluj Today

Asociația Profesioniştilor din Presă – Cluj

Asociația Transylvania Today

Grupul pentru Dialog Social

Freedom House România

Centrul Român de Politici Europene

Inițiativa România

EFOR

Societatea Timișoara

 

Publicații și jurnaliști ai rețelei PressHub.ro:

Banatul Azi

Cluj Today

Express de Banat

Gazeta de Dimineață

Info Sud-Est

InRoman.ro

Jurnalul Văii Jiului

Liber în Teleorman

Revista 22

Știri din Banat

Transylvania Today

Vrancea 24

PressHub.ro

JustitieCurata.ro

 

 

 

Atacul a fost lansat inițial de patronul Intact Media, Dan Voiculescu și preluat ulterior de Liviu Dagnea 

 

 ”Îmi asum că toate site-urile și ONG-urile plătite pentru a mă înjura își vor intensifica atacurile, lucru ce nu mă oprește din a spune ceea ce gândesc. Un grup ocult care nu își asumă public identitatea concretă și nici nu anunță transparent sursele de venituri dorește promovarea anumitor oameni și anumitor interese. Este un scenariu pe care l-am mai văzut în istoria recentă a României.

 

Grupul este format din publicațiile online G4Media, NewsWeek, PressOne, DacNews, Comisarul și EpochTimes, toate având un trafic lunar estimat de peste 9.000.000 de vizite, care, din păcate pentru ei, petrec o medie de sub 2 minute pe website, cu o rată de respingere între 60% și 80% (ceea ce ar trebui să le dea de gândit) și 296.000 de fani pe Facebook (în timp ce Mircea Badea, singur, are peste 300.000 de fani).

 

Toate aceste site-uri au avut o creștere susținută și simultană în perioada aprilie-august 2018, unele dintre ele ajungând la dublarea vizitelor de pe site. O astfel de creștere bruscă este urmarea unei infuzii de capital substanțial. Ceea ce este și mai interesant este că toate aceste publicații sunt susținătoare ale lui Dacian Cioloș și ale apropiaților săi.

 

Faptul că majoritatea publicațiilor din România au culoare politică nu este o noutate pentru nimeni, dar de aici până la susținerea unor interese ce doresc dezbinarea românilor (pentru a-și promova mai ușor interesele proprii) este o cale foarte lungă. Atrag atenția Guvernului că unul dintre rolurile importante ale sale este acela de a asigura o stabilitate economică, socială și politică în țară. Orice acțiune netransparentă care nu își declară sursele de finanțare, care nu își asumă deschis rolul partizan, merită o atenție specială din partea Guvernului și a serviciilor de informații. În același timp, actuala putere să nu se mire dacă vor înregistra scăderi în percepția publică la capitolul încredere și le recomand transparent, public, cinstit și prin asumare, să răspundă la aceste pericole prin acțiuni concrete.

 

Mă întreb dacă puterea formată din PSD și ALDE au la ora actuală un grup similar care să se contrapună grupului menționat mai sus, un grup real de presă care să aibă 30.000.000 de vizitatori în loc de 9.000.000 și care – și asta este o condiție impusa de mine – să nu facă altceva decât să prezinte adevărurile din societatea românească, fără frică, cu demnitate, în numele onoarei, având ca singur scop protejarea intereselor poporului român.

 

De altfel, am reținut cu multă satisfacție îndemnul președintelui Statelor Unite, Donald Trump, care și-a asumat public determinarea de a face ca America să fie a americanilor.

 

Și eu îmi doresc ca România să fie a românilor”, a scris vineri Dan Voiculescu, pe blogul personal.

 

 

 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, susține cererea formulată de Dan Voiculescu privind anchetarea site-urilor de știri care nu sunt încă aliniate și nu fac fac propagandă coaliției de guvernare PSD-ALDE și cere Guvernului și serviciilor secrete să verifice dacă „nu sunt firme acoperite” finanțate de grupări ostile României.

 

La România TV, Dragnea a susținut că trebuie ca Guvernul „să facă un proiect de lege privind transparentizarea finanțărilor și modul de cheltuire al banilor. De ce să fie secrete lucrurile acestea?” a întrebat retoric liderul PSD.

 

 

Dragnea a insinuat că aceste publicații online ar fi de fapt firme acoperite, ale „statului paralel”, firește, finanțate de grupări din străinătate ostile statului român.

 

 

”Domnul Voiculescu are mare dreptate, cu privire la finanțarea externă a unor site-uri sau ONG-uri. De ce să nu ne permitem să discutăm despre asta? Ei clamează transparența. Guvernul ar trebui să facă un proiect de lege privind transparentizarea finanțărilor și a modului în care sunt cheltuiți banii. Unele ONG-uri primesc bani din țară sau din străinătate. De ce să fie aceste lucruri ascunse?”, a spus Dragnea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22