Tudorel Toader îl critică pe Timmermans: Să fim documentați și de bună credință

Redactia | 02.10.2018

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, adoptă o poziție critică față de afirmațiile lui Frans Timmermans, prim-vicepreședinte CE, spunând că trebuie „să fim documentați în legătură cu afirmațiile pe care le facem și, dacă se poate, să fim de bună credință”.

Pe aceeași temă

 

 

 

Tudorel Toader reia discursul liderilor PSD, conform căruia oficialii europeni sunt dezinformați și de multe ori de rea credință la adresa României, dar că se va întâlni cu Timmermans pentru ca acesta să depășească „faza îngrijorărilor și preocupărilor” prin discuții lămuritoare pe subiecte punctuale, scrie news.ro

 

"Am ascultat cu interes, aş porni de la una dintre afirmaţiile sale - să dialogăm, să înţelegem problemele, să căutăm soluţii şi aş adăuga să fim documentaţi în legătură cu afirmaţiile pe care le facem şi, dacă se poate, şi ar trebui să se poată, să fim de bună credinţă", a declarat Toader, subliniind că România este racordată la valorile europene şi este în plin proces legislativ.

 

Ministrul Justiţiei a precizat că îngrijorările exprimate de acesta cu privire la Codul Penal şi la Codul de procedură penală sunt premature, acestea fiind în control al constituţionalităţii şi nu se ştie ce soluţii vor fi cele finale, care vor intra în vigoare şi dacă vor fi de natură să afecteze statul de drept.

 

În ceea ce priveşte legile justiţiei, a precizat că acestea au fost emise în urmă cu 14 ani, există decizii de neconstituţionalitate, iar procesul legislativ nu s-a încheiat.

 

Ministrul a anunţat că marţi dimineaţă este aşteptată o delegaţie a CE pentru verificări privind MCV, despre care a afirmat că nu a fost riguros instituit, pentru că iniţIal erau trei recomandări, iar acum sunt 12.

 

"România tot face eforturi să le îndeplinescă şi după 11 ani avem 12 recomandări, deşi plecasem de la 3. Cele iniţiale erau ca nişte ţinte mobile şi de câte ori te apropiai de ele mai apărea ceva", a comentat Toader, care a susţinut că progresele sunt evidente.

 

De asemenea, el a precizat că va merge la Strasbourg cu premierul Dăncilă şi se vor întâlni cu Frans Timmermans.

 

"Îi vom cere să depăşim faza îngrijorărilor şi preocupărilor şi să discutăm punctual, să ieşim din enunţurile de principiu, care nu au o abordare secvenţială", a menţionat el.

 

Toader a mai anunţat că în 16,17,18 octombrie se va afla la lucrările Comisiei de la Veneţia, precizând că parte din recomandările acesteia au fost preluate în legislaţie, iar alte prevederi au fost validate de Curtea Constituţională.

 

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a făcut apel la autorităţile române să „regândească cursul pe care l-au luat”, făcând referire la modificările legilor justiţiei şi Codului penal, avertizând că, dacă regulile sunt încălcate, CE nu va ezita să ia măsuri şi să aducă România în faţa instanţei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22