Toader susține că Timmermans i-a spus „cu subiect si predicat” că nu se va activa articolul 7

Redactia | 03.10.2018

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a dat asigurări în cadrul întâlnirii avute marți seara cu delegația română, la Strasbourg, că „nici nu intră în discuție activarea articolului 7” în cazul României, întrucât situația din țara noastră nu este aceeași cu cea din Ungaria sau Polonia.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Tudorel Toader au avut marți, la Strasbourg, o întrevedere cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

 

Amintim că Timmermans a criticat dur, la dezbaterea de luni seară din Parlamentul European cu privire la situația din România, modificările aduse legilor Justiţiei de către PSD-ALDE, avertizând că CE nu va ezita să aducă „în faţa instanţei guvernul român, dacă regulile sunt încălcate”,scrie HotNews.ro

 

Discuțiile au loc în contextul în care miercuri dimineață, în plenul legislativului european, are loc o dezbatere cu privire la protestele din 10 august și statul de drept din țara noastră, la care va participa și prim-ministrul Viorica Dăncilă.

 

Tudorel Toader a apreciat că întâlnirea de marți cu Frans Timmermans a fost una „foarte constructivă, o întâlnire deschisă, un dialog principial și corect” și că „nu s-a pus problema vreunui reproș dintr-o parte sau alta”.

 

„În primul rând s-a accentuat nevoia dialogului constant, a colaborării dintre Guvernul României și Comisie, pentru că, în final, noi avem un parcurs comun, un țel comun - această construcție europeană, consolidarea statului de drept”, a spus Toader în intervenția telefonică la Antena 3.

 

Potrivit ministrului Justiției, prim-vicepreședintele CE a spus „foarte limpede” că țara noastră nu este în pericolul activării articolului 7 din Tratatul UE (procedură care ar putea duce până la suspendarea dreptului de vot al unui stat membru - n.r.).

 

„Frans Timmermans a spus cu subiect și predicat faptul că nici nu intră în discuție problema activării articolului 7 în cazul nostru, pentru că România este într-o altă ipoteză, o altă situație decât Ungaria sau Polonia. Prin urmare, repet, prim-vicepreşedintele CE a spus foarte limpede: nici nu intră în discuție acest aspect”, a susținut Tudorel Toader.

 

Potrivit lui Toader, premierul Viorica Dăncilă i-a transmis lui Timmermans că România respectă statul de drept și că în țara noastră nu s-au făcut modificări la legislația ce vizează instanța constituțională.

 

„În contextul discuțiilor, doamna premier a arătat că România respectă standardele statului de drept, că în România nu se pune problema nerespectării deciziilor CCR, că nu se pune problema unor modificări în legislația referitoare la instanța constituțională. Vicepreședintele Timmermans a spus în acest context că nici nu s-a discutat așa ceva, nici nu putem deschide o discuție pe așa ceva, pentru că România nu este în aceeași situație cu Ungaria și Polonia. (...) Una dintre concluziile cu care ne-am despărțit a fost aceea de colaborare, de construcție comună, și nu de atacuri reciproce”, a afirmat Tudorel Toader.

 

Ministrul Justiției a fost întrebat și în legătură cu declarația lui Timmermans potrivit căreia Comisia Europeană nu va ezita să aducă guvernul român în fața instanței dacă va încălca regulile, Tudorel Toader susținând că oficialul UE s-a referit de fapt la procedura de infringement pentru netranspunerea directivei privind spălarea banilor.

 

„A spus că va chema în instanță, nu Guvernul, ci România, și nu e vorba să-l cheme. E deja începută o procedura de infringement pentru că nu a fost transpusă directiva europeană privind spălarea banilor. Deci, referirea dânsului nu e la viitor, e la trecut, și nu Guvernul României, România, pentru netranspunerea directivei privind spălarea banilor”, a susținut Toader.

 

Potrivit lui Tudorel Toader, în întrevederea cu Frans Timmermans s-a vorbit și despre protocoalele secrete. „Să nu vă surprindă dacă prim-vicepreședintele CE, în discursul pe care îl va avea mâine, va exprima semne de întrebare cu privire la funcționalitatea, natura și rolul pe care l-au avut aceste protocoale la înfăptuirea actului de justiție”, a spus el.

 

Ministrul Justiției a mai menționat că s-a discutat și „despre MCV, despre Comisia de la Veneția, cu standardele democratice pe care le stabilește, cu preocupările pe care le-a exprimat în raportul din iulie”. Potrivit lui Toader, „standardele acestea ale Comisiei de la Veneția sunt în bună măsură luate în considerare (...) și, sigur, punem legislația națională în general în acord cu acele standarde”.

 

„Deci tema care a constituit principala dezbatere a fost statul de drept, legile Justiției, modificările la Codurile penale, standardele Comisiei de la Veneția, MCV (...) S-a reiterat că România se află pe acest parcurs ireversibil în familia europeană”, a punctat Toader, care a ținut totodată să sublinieze că nu a mers la Strasbourg pentru a „primi indicații”.

 

„Să nu creadă cineva că noi venim la Strasbourg şi primim indicaţii şi indicaţii. Noi avem un dialog constant, repet, constructiv, ne ajutăm, cooperăm, colaborăm Comisia şi Guvernul României, dar nu venim să primim indicaţii, sfaturi şi puncte. A fost o discuție bună spre foarte bună, ceea ce aștept să se reia și mâine", a conchis Tudorel Toader.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22