Ce va conține OUG pe legile Justiției pregătită de...

Redactia | 04.10.2018

Ordonanța de Urgență la care lucrează ministrul justiției Tudorel Toader va modifica două prevederi din legile justiției - articolul care prevede pensionarea anticipată a magistraților în sensul eliminării vechimii de 20 de ani modificare introdusă în Legea 303/2004 privind statutul magistraților și articolul referitor la revocarea membrilor CSM din Legea 317/2004 privind CSM.

Pe aceeași temă

S-a decis acceptarea a două observații din cele șapte făcute de Comisia de la Veneția.

"Este vorba de faptul că revocarea membriilor CSM se face mult prea ușor iar acest lucru va creea instabilitate la nivelul instituției. Cel de-al doilea aspect corectează riscul ca actul justiție să fie blocat prin pensionarea magistrațiilor cu o vechime în muncă de 20 de ani", scrie Hotnews care citează surse din Justiție.

Ordonanța urmează să fie dată săptămâna viitoare. Totodată "este foarte posibil să fie dată și o a doua OUG privind revizuirea sentințelor care au fost date în baza protocoalelor secrete", mai spun sursele citate.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunțat public că urmează să trimită joi la CSM proiectul de OUG pentru modificarea legilor justiţiei, după ce, susține acesta a primit acceptul Comisiei de la Veneţia pentru a recurge la o Ordonanţă de Urgenţă.

“Am mers la Comisie cu mai multe soluţii legislative prin care să fie preluate o parte din propunerile Comisiei de la Veneţia. (...) Am avut şapte propuneri, toate au fost agreate, au fost considerate necesare pentru evitarea unor disfuncţionalităţi. Care e actul normativ prin care putem corecta legile justiţiei? Ordonanţa de Urgenţă! Comisia de la Veneţia nu e deschisă la OUG, dar se referă la cele care au rolul de a ocoli procedura parlamentară constituţională. În cazul acesta, este vorba despre preîntâmpinarea unor efecte mai puţin dorite, efecte care pot să rezulte din aplicarea celor trei legi. Asta este justificarea. Dânşii au agreat de comun acord, au exprimat agrementul pentru adoptarea unei OUG în sensul celor discutate şi le-am spus că voi spune public”, a afirmat Toader la România TV.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea de modificare a Legii 317, după epuizarea tuturor căilor de atac. Același lucru este așteptat și pentru legea de modificare a Legii 303.

Amintim că liderii Coaliției se întâlnesc joi după-amiază pentru a discuta despre amnistie și grațiere, au declarat pentru Hotnews.ro surse politice. Liviu Dragnea a discutat în cursul zilei de joi cu Tăriceanu timp de de ore și urmează să aibă o nouă întrevedere împreună cu ministrul Justiției despre ordonanța privind modificarea legilor Justiției. Potrivit surselor citate se așteaptă o decizie privind forma finală a ordonanței de urgență privind amnistia și grațierea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22