„Milioane de români urmăriți de SRI” este un mit urban, neverificat, dar asumat de PSD-ALDE

Redactia | 05.10.2018

Coaliția PSD-ALDE își motivează dorința de a modifica legile justiției, codurile penale și acum schimbarea legislației de organizare a serviciilor prin abuzurile inimaginabile comise de procurori și SRI, când „milioane de români au fost urmăriți și interceptați”.

Pe aceeași temă

Premierul Dăncilă a spus în fața Parlamentului European că peste 6 milioane de români au făcut obiectul interceptărilor efectuate de serviciile secrete. Cifra este reluată și în raportul adoptat de Comisia de control a SRI, condusă Claudiu Manda, senator PSD și unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Liviu Dragnea. Manda propune nici mai mult, nici mai puțin, înființarea unei Autorități Unice de Interceptare, care să funcționeze sub control parlamentar, audit la parchete și o analiză a costurilor pentru mandatele de supraveghere.

Toate aceste cerințe din raportul redactat de Comisia pentru controlul SRI au la bază cifrele de 311.000 de mandate de supraveghere emise în perioada 2012-2016, prin care au fost urmăriți peste 6 milioane de oameni, printre s-au numărat și parlamentari și membrii guvernelor din această perioadă.

Insa de unde aceste cifre? Niciunul dintre cei care le rostesc nu a prezentat documente care sa le ateste, ba chiar unii au precizat ca milioanele rezulta dintr-o medie calculata de ei. In plus, SRI a facut public, in luna mai a acestui an, ca numarul total de mandate de securitate nationala (initiale, prelungiri si completari) solicitate de Serviciu in perioada 2004 - 2016 a fost de 28.784, dintre care 20.907 au fost aprobate de catre judecatori, scrie Ziare.com.

Cu o explicatie la aceste cifre vine deputatul USR Lucian Viziteu, membru al comisiei de control al SRI. Acesta a povestit, pentru Ziare.com, care a fost calculul pe care l-au facut social-democratii si de unde si-au luat ei informatiile.

"Cifrele acelea halucinante... In primul rand, o mica parte sunt mandate pe siguranta nationala, cele care sunt cerute de SRI. Restul sunt de fapt mandate de supraveghere tehnica, cerute de parchete din toata tara. Aici vorbim de tot felul de infractiuni care necesita astfel de metode, de obicei infractiuni grave.

Este o fabulatie totala. Initial ei au gasit pe Internet un studiu facut de cineva care a cerut el numarul de mandate de la multe curti de apel si parchete prin tara, le-a adunat si le-a publicat. Deci pur si simplu ei au luat de pe Internet aceste cifre, fara sa le verifice cu nimeni din institutiile statului, au luat de pe un blog aceste cifre si au facut ei un calcul asa pe picior ca daca in nu stiu ce mandat au fost 80 de oameni interceptati si in alt mandat nu stiu cati, media ar fi de 20/mandat", a declarat, pentru Ziare.com, Lucian Viziteu.

Deputatul a explicat de ce considera ca acest calcul nu este corect.

"Este o aberatie, mai ales ca noi avem informatii despre mandate care au zero persoane. Mandatele acestea nu se refera toate la interceptari de comunicatii, sunt unele care se refera la filaje statice. Sa zicem o cladire unde se intalnesc niste traficanti. Nu stii cine sunt, de asta obtii mandat sa stai sa filezi acel loc o perioada mai lunga. Si pentru asta ai nevoie de o autorizatie judecatoreasca, asa de stricta e legea. Astfel exista mandate cu zero persoane.

Pentru ei nu conteaza, le-au luat la pachet. Este o exagerare grava asta, si cifra se poate afla in mod exact, bineinteles apeland la institutiile statului, nu dupa un blog anonim pe Internet", ne-a mai spus Viziteu.

Deputatul USR considera ca aceste cifre exagerate sunt rostogolite de cei de la Putere in spatiul public pentru a le putea folosi ca pretext sa faca modificarile legislative care sa-i scape pe cei care au probleme in justitie.

"Parerea mea este ca e tot o exagerare si e de fapt doar o declaratie politica pentru a decredibiliza justitia si in special lupta anticoruptie si a justifica masuri ulterioare: redeschideri de dosare, anulare de sentinta, orice ca sa scape", a conchis Viziteu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22