Toader trebuie să-i îndeplinească lui Dragnea trei dorințe dacă mai vrea să fie ministru

Redactia | 05.10.2018

Citând surse social-democrate, „Adevărul”, scrie că liderul PSD, Liviu Dragnea, i-ar fi dat un ultimatum lui Tudorel Toader ca să execute ceea ce i se cere, altfel va fi remaniat cu prima ocazie.

Pe aceeași temă

 

 

 

Astfel, conform „Adevărul” ministrul Justiției trebuie să-i îndeplinească cele trei dorințe ale lui Liviu Dragnea, cerințe de care depinde libertatea liderului PSD: OUG pentru grațiere și amnistie; sesizarea Curții Constituționale pentru stabilirea neconstituționalității protocoalelor SRI-Parchet și ÎCCJ; un punct de vedere al Guvernului pe OUG 6, promulgată de Guvernul Cioloș și care ar putea arunca în aer peste 6.000 de dosare penale.

 

Concret, liderul PSD i-a cerut lui Tudorel Toader trei lucruri:

 

  1. În primul rând, mult-aşteptata ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere, care nu poate fi adoptată de Guvern fără avizul lui Tudorel Toader. Potrivit unor surse politice, ministrul Justiţiei i-a transmis lui Dragnea să dea amnistie şi graţiere prin lege, nu prin ordonanţă de urgenţă. Însă timpul nu mai are răbdare cu Liviu Dragnea. E nevoie de mai bine de jumătate de an ca o lege să intre în vigoare, iar procesul lui Dragnea va începe săptămâna viitoare.

 

  1. Dragnea i-a cerut lui Tudorel Toader să găsească o soluţie ca protocoalele încheiate între SRI şi instituţiile judicare (Parchetul General, Curtea Supremă şi DNA) să ajungă pe masa CCR. Dragnea ar vrea ca aceste protocoale să fie declarate neconstituţionale, ca, ulterior, instanţele „să omoare“ dosarele în care s-au folosit probe survenite pe filiera SRI . „CCR nu verifică decât constituţionalitatea unei legi sau ordonanţe. Protocolul nu e nici lege şi nici OUG, deci CCR nu poate fi sesizată cu aşa ceva”, a spus Toader. În replică, Dragnea i-a cerut ca Ministerul Justiţiei să redacteze măcar o sesizare către CCR în care să reclame un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Parchetul General.

 

  1. Ordonanţa de urgenţă 6/2016 a fost adoptată de Guvernul Cioloş în urmă cu doi ani, după decizia CCR care a decuplat DNA de SRI. Practic, prin OUG 6, Guvernul a stabilit modul în care procurorii vor beneficia în continuare de tehnica SRI  în ceea ce priveşte interceptările telefonice. Orice ordonanţă de urgenţă ajunge automat în Parlament, unde trebuie să fie adoptată, modificată sau respinsă printr-o lege. În 2016, PSD, cu toate că avea majoritate în Parlament, a lăsat ordonanţa la sertar. Acum, când tema protocoalelor a izbucnit, Dragnea a cerut ca OUG 6 să fie respinsă prin lege. Însă, mai mult de atât, liderul PSD ar vrea ca efectele ordonanţei să fie abrogate retroactiv, cu acelaşi scop de a mai omorî unele dosare penale. Astfel, Dragnea i-a cerut lui Tudorel Toader ca Ministerul Justiţiei să emită un punct de vedere pe baza căruia Parlamentul nu doar să respingă prin lege OUG 6, ci să influenţeze şi cursul anchetelor, astfel încât probele obţinute de procurori pe baza OUG 6 să fie anulate. Toader a refuzat, pe motiv că „e opera Parlamentului“ să legifereze, nu a Guvernului.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22