Cioloş: referendum organizat de un politician condamnat pentru furt la alt referendum

Redactia | 05.10.2018

Dacian Cioloş, fondatorul Mişcării România Împreună, adresează o scrisoare deschisă românilor în care îi roagă să nu se lase păcăliţi de un referendum organizat de un politician condamnat pentru că a furat la un alt referendum.

Pe aceeași temă

 

 

 ”Dragi români, Liviu Dragnea şi acoliţii lui au nevoie de un referendum fraudat, care să depăşească numărul de voturi necesar validării. Planul este limpede: crearea în România a unui curent antieuropean care să-i folosească lui Liviu Dragnea când oficialii europeni îi cer să nu distrugă sistemul judiciar din România, statul de drept şi lupta anticorupţie. De fapt, lui Liviu Dragnea şi acoliţilor lui le este frică. Le este frică de închisoare, le este frică de confiscarea averilor dobândite ilegal, le este frică de voi, românii cinstiţi şi drepţi. Din aceste frici ale lor vor să plămădească o frică a tuturor, inventând o obsesie naţională, a furtului de copii şi a distrugerii fiinţei româneşti, descrisă de parcă o epidemie importată din vestul Europei ar pune în pericol existenţa României”, scrie Dacian Cioloş, citat de News.ro.

 

El spune că Liviu Dragnea nu este un om cu frica lui Dumnezeu.

 

”Pentru că dacă ar fi nu s-ar închina la bani, nu ar minţi şi nu ar fura. Toate pasiunile, toate spaimele, toţi monştrii adormiţi pe care îi trezesc cu acest referendum vor fi în beneficiul unor oameni lipsiţi de moralitate şi cinste. Oamenilor care cred în referendum le va oferi o victorie viciată. Una în faţa căreia sa aibă de ales între ceea ce se doreşte a fi o mărturisire de credinţă şi propria moralitate. Fără să ştie şi fără sa vrea, foarte mulţi români vor deveni complici ai lui Liviu Dragnea. Celor care nu cred în referendum le va oferi o umilinţă pe care PSD şi-o doreşte transformată în furie. Din crearea acestei falii în societatea românească , vor ieşi învingători doar Liviu Dragnea şi PSD”, susţine fostul premier.

 

Cioloş precizează că imaginea răului în societatea românească o ştie toată lumea - ”Răul vine când renunţi la morală şi când accepţi că furtul este permis. Răul este când împarţi România între români adevăraţi şi români neadevăraţi. Răul apare când dai ordin să fie bătuţi cei care te contestă. Răul se întrupează în cei care cred că li se permite să fure de la copii, de la bolnavi, de la cei neajutoraţi. Am văzut multe feţe ale răului în oameni care consideră că ei sunt mai importanţi decât România şi destinul ei. Răul a avut multe nume, înainte şi după 1989. Astăzi, el poartă numele lui Liviu Dragnea”.

 

”Cred că suntem suficient de înţelepţi ca naţiune, cred că am suferit suficient în ultima sută de ani din cauza unor oameni imorali, ca să deosebim între un om cinstit şi un mincinos. Fiecare dintre noi trebuie să îşi respecte propria credinţă şi credinţa vecinului său şi, mai ales, nu trebuie să facă din credinţă o armă împotriva semenilor. Ceea ce fac ei nu este credinţă, nu este respect pentru aproape, ci este dispreţ şi învrăjbire. De aceea, trebuie să ştim să alegem calea corectă şi să nu ne lăsăm înşelaţi, să nu îngăduim ca valorile şi credinţa noastră să devină arme în mână unor oameni iresponsabili, care au ca singură credinţă propria îmbogăţire”, mai scrie Dacian Cioloş.

 

El le transmite românilor că au de ales între România oamenilor drepţi şi cuviincioşi şi România strâmbă a lui Liviu Dragnea, după chipul şi asemănarea lui, între fapta dreaptă şi Liviu Dragnea.

 

Fostul premier arată ”în câteva puncte felul în care va fura Dragnea voturile cu legea în mână”.

 

El precizează, în primul rând, că la urne sunt aşteptaţi aproape 19 milioane de români, care vor avea la dispoziţie peste 18.600 de secţii de votare. Paza acestora va fi asigurată, însă, de poliţişti care vor lucra singuri în misiune, fiecărui agent urmând să îi revină o secţie de votare. Chiar Sindicatul Europol atrăgea atenţia, joi, că a primit zeci de mesaje din partea poliţiştilor din ţară prin care aceştia îşi exprimau îngrijorarea cu privire la paza secţiilor de votare în  cele două zile ale referendumului.

 

În al doilea rând, Guvernul condus de Viorica Dăncilă a modificat Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului prin ordonanţă de urgenţă prin care lasă mai multe portiţe deschise pentru fraudarea votului:

 

– numărul exact al votanţilor nu va mai putea fi verificat, pentru că s-a modificat formularul de raportare a participării la vot din secţii, potrivit Expert Forum. În condiţiile în care legea spunea, în forma iniţială, că numărul total de participanţi trebuie să fie egal cu numărul voturilor exprimate, acum, în urma modificării prin OUG, numărul total poate să fie mai mare sau egal cu suma voturilor valabil exprimate la răspunsul DA, a celor la răspunsul NU şi a voturilor nule. Dacă membrii birourilor electorale vor semna în fals că unele persoane s-au prezentat la vot, numărul scriptic al participanţilor nu va putea fi verificat cu numărul real de buletine de vot folosite;

 

– votul multiplu nu va mai putea fi verificat de Autoritatea Electorală Permanentă, din oficiu, în 60 de zile, aşa cum era în forma iniţială. În Ordonanţa nr. 86/2018 se precizează că doar „persoanele interesate“, fără a da clar o definiţie a acestora, pot depune contestaţie în 15 zile de la validarea scrutinului, ele fiind datoare să aducă şi dovezile necesare privind posibile fraude;

 

– nu va mai fi utilizat sistemul electronic pentru prevenirea votului multiplu. În lipsa acestui sistem electronic din procesul de organizare a referendumului şi a utilizării intense a listelor suplimentare, nu există mecanisme aplicabile şi eficiente prin care se poate verifica frauda la referendum;

 

– nu este clar cine poate solicita, în cazul în care constată o fraudă electorală la o secţie de votare sau într-o circumscripţie electorală, anularea rezultatelor;

 

– sacii cu buletinele de vot şi ştampilele folosite nu se mai arhivează la Judecătoria aferentă secţiei de votare. Conform OUG, se va merge la biroul electoral ierarhic cu buletinele nule sau contestate, precum şi cu procesele-verbale, listelele electorale suplimentare, listele electorale suplimentare şi contestaţiile depuse.

 

”Un apropiat m-a întrebat în ce fel suntem «România Împreună» la acest referendum. I-am răspuns că mulţi dintre noi suntem Împreună pentru valorile noastre, pentru credinţa noastră, pentru familie, dar şi pentru respectul faţă de toţi semenii noştri, fără nicio discriminare de credinţă, de gen, de limbă sau de etnie. Voi susţine căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, voi susţine familia, indiferent de formele ei, prin tot ce voi face, aşa cum voi susţine dreptul oamenilor de a se iubi şi de a-şi trăi viaţa cum doresc, fără să o facă în detrimentul sau împotriva celor din jur. Însă nu putem fi împreună cu hoţii care se folosesc de credinţa sinceră a oamenilor pentru interesele lor politice. Vă rog să nu vă lăsaţi păcăliţi de un referendum organizat de un politician condamnat pentru că a furat la un alt referendum”, încheie Dacian Cioloş.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22