Prezența la vot 17% (surse). În pofida eforturilor BOR și PSD, absenteism masiv la referendum

Redactia | 07.10.2018

Referendumul organizat sâmbătă și duminică în România a înregistrat un absenteism distrugător pentru cei care și-au pus speranța în modificarea Constituției pentru redefinirea familiei ca uniunea între un bărbat și o femeie. Coaliția pentru familie, care a stat la baza inițiativei cetățenești, s-a dezlănțuit duminică seara, acuzând de-a valma partidele și liderii politici, dar în special PSD, pentru ”maniera superficială și neprofesionistă” în care a organizat referendumul.

Pe aceeași temă

 

 

 

Comunicatul Coaliției Pentru Familie:

 

”Comitetul de Inițiativă pentru promovarea propunerii legislative a cetățenilor privind revizuirea art. 48 alin. (1) din Constituția României, analizând datele existente până la acest moment pentru fiecare județ, precum și informațiile comunicate de cetățenii implicați în susținerea acestui demers, semnalăm evidența dovedită a faptului că ne aflăm în fața unui boicot generalizat al tuturor partidelor politice care au votat în Parlament legea de revizuire a Constituției României, ce face obiectul prezentului Referendum.

 

Pentru toți cei care au afirmat în mod fals, într-o campanie de dezinformare fără precedent de la Revoluția din 1989, că acest Referendum este al Partidului Social Democrat și al liderului său, Liviu Dragnea, devine acum evidentă, prin boicotul realizat la nivelul întregii țări de către PSD, falsitatea acestor afirmații.

 

Acesta este dovedit și prin maniera superficială și neprofesionistă în care Referendumul a fost organizat, astfel încât nici măcar date elementare privitoare la obiectul referendumului nu au fost comunicate publicului românesc.

 

Trebuie să înțelegem că ne aflăm în situația în care toate îndemnurile la vot ale bisericilor și cultelor creștine din România sunt boicotate de partidele politice, în ciuda declarațiilor oficiale ale liderilor politici ale acestora. Campania masivă de dezinformare a întregului corp electoral român este dusă și astăzi, prin vectori politici, administrativi și mediatici, aflați sub influența partidelor politice.

 

Atragem atenția partidelor politice că cetățenii români sunt primii care au înțeles acest boicot politic, transmițându-ne efectele sale din fiecare județ din țară, fiind evidentă pentru toată lumea falsitatea declarațiilor publice ale liderilor în raport cu modul în care partidele au acționat în realitate.

 

Facem un ultim apel să înceteze imediat acest boicot politic generalizat la nivelul întregii țări, pentru că el este îndreptat direct și în primul rând împotriva creștinilor din România.”

 

 

 

Ultimatumul Patriarhului Daniel: să nu fie prea târziu! În satul lui, prezența la vot: 82%. În satul lui Dragnea, sub medie

 

În satul natal al patriarhului Daniel, Dobrești - care ține de comuna Bara din Timiș - prezența la vot a fost, până duminică la ora 10.00, de 81,81%, potrivit datelor centralizate până acum de Biroul Electoral Central.

 

De altfel, văzând că există pericol de invalidare, patriarhul a facut un apel la vot catre enoriasi chiar în finalul liturghiei oficiate duminică în Catedrala Patriarhală.

 

 Astfel, la secția organizată în Dobrești, au votat la referendumul pentru familie 13 de alegători înscriși pe lista permanentă și 14 pe lista suplimentară, în condițiile în care pe lista permanentă sunt 33 de persoane. La nivelul întregii comune, prezența la urne este de 50% (129 de votanți, pe listele permanente sunt 258 de oameni), scrie Hotnews.ro. 

 

În comuna natală a lui Liviu Dragnea, Gratia, prezența la vot este de 6,32%, sub media de 7,24% înregistrată pe țară la prima raportare BEC de duminică. Astfel, din cei 2.117 alegători înscriși pe listele permanente, au votat doar 109, plus 25 pe lista suplimentară.

 

 Vazand ca referendumul este in pericol de invalidare, patriarhul Daniel a facut un ultim apel la vot catre enoriasi chiar in finalul liturghiei oficiate duminica in Catedrala Patriarhala.

 

"Cei care nu ati fost pana acum la vot va rugam sa mergeti ca sa nu fie prea tarziu", a spus PF Daniel, care ca amintit ca el a votat sambata si i-a indemnat pe credinciosi sa-si exercite acest drept. "Va indemnam sa mergeti la vot si sa aveti aceasta onoare, sa aratati libertatea si dreptul acesta, sa primiti binecuvantarea lui Dumnezeu pentru toata lucrarea cea buna. Sa traiti intru multi ani", a spus patriarhul citat de Basilica.

 

Totodata, PF Daniel a vorbit despre acest demers democratic si in finalul omiliei sale duminicale rostite dupa citirea textului evanghelic:

 

"Si ieri am incurajat pe credinciosi sa mearga la votul dedicat familiei si am spus ca participarea la vot este un drept, o onoare si o binecuvantare. Astazi repetam aceleasi cuvinte si explicam ca aceasta binecuvantare este o binefacere pentru familie si pentru popor".

 

Duminica este a doua zi in care romanii isi pot exprima optiunea de vot la referendumul pentru redefinirea casatoriei in Constitutie.

 

 

 

Absenteismul, compensat prin turism electoral: înghesuială pe listele speciale

 

În nu mai puțin de cinci județe, românii s-au înghesuit să voteze pe liste speciale. Giurgiu, Vâlcea, Mehedinți, Olt, Teleorman sau Dolj sar bine de media națională și contabilizează zeci de mii de voturi „speciale”. 

 

 Votul pe lista suplimentară - alegători care votează în altă localitate decât cea de reședință - la Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție 2018 se face fără o monitorizare computerizată și lasă posibilitatea votului multiplu - celebrul turism electoral cu autocare și microbuze, în special prin zonele rurale, explică Hotnews.ro. 

 

În mod normal, o pondere ridicată a voturilor pe lista suplimentară s-ar justifica în zonele puternic urbanizate sau centre universitare, însă statistica în timp real a Referendumului din 6-7 octombrie arată că sunt și alte județe campioane la voturi „speciale”. Giurgiu, Vâlcea, Mehedinți, Olt, Teleorman sau Dolj sar bine de media națională și contabilizează zeci de mii de voturi „speciale”.

  

 

Voturile pe lista suplimentară - ora 13:00, ziua II - Media națională: 11,23%

 

COVASNA    19.67%

ILFOV    18.79%

VALCEA    18.2%

GIURGIU    17.94%

MEHEDINTI    16.35%

CLUJ    14.71%

CALARASI    14.37%

OLT    13.76%

GORJ    13.75%

TELEORMAN    13.54%

SALAJ    13.32%

TIMIS    13.05%

DOLJ    12.94%

IASI    12.37%

ARGES    12.3%

BIHOR    12.03%

IALOMITA    11.97%

CARAS-SEVERIN    11.7%

TULCEA    11.66%

DAMBOVITA    11.37%

BUZAU    11.35%

VASLUI    11.16%

SIBIU    11.12%

VRANCEA    11.04%

ALBA    10.95%

PRAHOVA    10.82%

MURES    10.69%

NEAMT    10.66%

BRASOV    10.58%

ARAD    9.85%

BOTOSANI    9.5%

MARAMURES    9.23%

HUNEDOARA    9.2%

BACAU    9.2%

HARGHITA    9.16%

SUCEAVA    9.13%

SATU-MARE    9.1%

CONSTANTA    9.03%

BISTRITA-NASAUD    8.42%

GALATI    8.38%

BUCURESTI    7.42%

BRAILA    6.28%

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22