Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Gabriela Adameșteanu lansează „Fontana di Trevi”
- - - -
2018-10-08
Recomandare
0

Editura Polirom și Librăria Humanitas de la Cișmigiu organizează luni, 15 octombrie, de la ora 19.00, lansarea noului roman al Gabrielei Adameșteanu, „Fontana di Trevi”, apărut în seria de autor a Editurii Polirom. Invitați, alături de autoare, vor fi Bianca Cernat, Cezar Paul-Bădescu, iar discuția va fi moderată de Mirela Nagâț. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.
„Fontana di Trevi reconfirmă că Gabriela Adameşteanu este unul dintre marii scriitori ai României de azi. Romanul o are în prim-plan pe Letiţia Branea (cea mai longevivă eroină a acestui univers artistic şi protagonista, astfel, a unei trilogii), aflată, acum, în imediata actualitate şi sosită la Bucureşti din Occidentul în care trăieşte (cu alte cuvinte, avînd statut de migrantă). La fel ca mai toate cărţile anterioare ale scriitoarei (faţă de care, însă, are evidentă autonomie, putînd fi citită atît ca piesă de sine stătătoare, cît şi ca o sinteză subtilă şi durabilă), şi aceasta lucrează cu tema feminităţii, iar, prin intermediul ei, angajează un torent de istorie românească recentă. Accentul se mută aici de pe neiubirea istovitoare resimţită de femeie (care, în lipsa sentimentului, se consideră abandonată, menită unei vieţi pustii) la neiubirea şi părăsirea de patrie, de la – în termenii Letiţiei – mal aimée la mal du pays. Cu un trecut atît de greu şi de neclar, cu un prezent atît de confuz şi de convulsiv, mai are România un viitor? Iată întrebarea teribilă pe care, prin mijlocirea unor biografii narative impecabil conduse, romanul de faţă o avansează.” (Sanda Cordoş)
Gabriela Adamesteanu este absolventă a Facultăţii de Litere. Pînă în 1990, a fost redactor de dicţionare (timp de 19 ani) şi redactor de literatură română (timp de 5 ani). A condus revista 22 (timp de 13 ani) şi suplimentul ei Bucureştiul cultural (timp de 7 ani). A primit premiul Hellman-Hammett pentru jurnalism acordat de Human Rights Watch (2002). A fost vicepreşedintă (2000-2004) şi apoi preşedintă a Centrului PEN Român (2004-2006), membră a Juriului Uniunii Latine (2007-2009), preşedintă de onoare a primei ediţii a Premiului Goncourt Românesc (2013). Este Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres (2014). Romanul ei „Dimineaţă pierdută” a fost dramatizat şi pus în scenă de Cătălina Buzoianu la Teatrul Bulandra (decembrie 1986 – februarie 1990), cu o distribuţie de aur.
Participarea la eveniment este gratuită și se face pe baza unei rezervări prealabile pe Eventbook.

TAGS : Gabriela Adamesteanu Fontana di Trevi Polirom
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Recomandare
572
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22