OUG pentru sectia de anchetare a magistratilor. Toader: Dosarele de la DNA vor fi preluate

Redactia | 10.10.2018

Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri o ordonanta de urgenta care vizeaza sectia speciala de anchetare a magistratilor, prevazuta in modificarile aduse la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara. Ministrul Toader a anuntat ca toate dosarele de la DNA, atit cele in curs, cit si cele deja solutionate, vor fi preluate de noua sectie incepind cu data de 23 octombrie.

Pe aceeași temă

Sectia speciala pentru anchetarea magistratilor a  fost infiintata prin legea 304 priivind organizarea judiciara

”În momentul în care secția s-a operaționalizat, la data de 23 octomrie, secția va prelua de la DNA dosarele în curs dar și dosarele soluționate adică cele aflate în depozitul actual al DNA-ului, cele din arhivă. Adică activul și pasivul, ce-i în lucru și ce este deja soluționat”, a declarat ministrul Toader.

 

Potrivit ordonanței, noua secție va funcționa cu 15 procurori. O comisie din cadrul CMS formată din trei judecatori și un procuror ar urma să organizeze concursul de procuror șef de secție și cel puțin o treime din funcțiile de execuție.

”Am considerat necesara promovarea acestei OUG pentru faptul ca la data de 23 octombrie DNA nu mai are competenta, potrivit legii, sa investigheze acele fapte, iar sectia nou infiintata pe hartie, nefiind operationalizata, nu poate sa le preia si sa continue activitatea de urmarire penala.

S-ar crea un blocaj, pentru ca, pe de o parte, DNA isi pierde competenta cu privire la faptele posibile comise de catre subiectii calificati enuntati, iar, pe de alta parte, sectia nu ar deveni operationala", a declarat Tudorel Toader, la Palatul Victoria.

 

Ministrul  Justitiei a mai spus ca de la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta, Parchetul general are un termen in care sa asigure buna functionare a activitatii.

In raportul preliminar dat publicitatii in luna iulie de Comisia de la Venetia se recomanda Romaniei sa reconsidere ideea infiintarii acestei sectii speciale pentru magistrati. Comisia de la Venetia urmeaza sa adopte raportul final cu privire la modificarea legilor Justitiei in data de 19 octombrie.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22