Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Sefa Biroului Extrădări din Costa Rica: Procesul de extrădare durează între 6 și 8 luni
Redactia - - - -
2018-10-12
Actualitate Interna
1

Procurorul-șef al Biroului Extrădări din Costa Rica, Laura Monge, a spune că durata medie a unui proces de extrădare este între 6 și 8 luni si ca procedura în cazul Elenei Udrea şi al Alinei Bica continuă chiar dacă există solicitări pentru acordarea statutului de refugiat.

 

 

Extrădarea este posibilă chiar dacă faptele pentru care cele două au fost condamnate nu sunt incriminate de legislaţia din ţara sa în exact aceeaşi forma, afirma Laura Monge.

 

”Am cerut să primim un mandat de reținere cu scopul extrădării prin intermediul căilor diplomatice ca să acționăm pentru executarea lui. Și deci, acest mandat a ajuns pe căi diplomatice. Cu toate acestea, de când am aflat în Costa Rica vestea că existau două persoane de naționalitate română fugite de justiție, Biroul de consiliere tehnică și relații internaționale a Procuraturii Generale a Republicii Costa Rica, imediat a contactat pe omologii lor din România pentru a verifica dacă într-adevăr s-a emis mandat de arestare cu scop de extrădare și a solicitat Interpolului din Costa Rica să verifice toate subiectele legate de sesizări (alerte) și procedurile corespunzătoare de reținere internațională. După ce autoritățile din România au trimis prin căile diplomatice corespunzătoare cererea, poliția din Costa Rica și Interpolul în colaborare cu ADIS le-au reținut pe cele două românce”, a spus Laura Monge la Antena 3.

Potrivit procurorului-șef, documentele de arestare au ajuns pe 30 iulie 2018 la Ambasada Costa Rica din Mexic.

“De acolo, s-a continuat procedura diplomatică și am înțeles că în august s-au primit documentele la Judecătoria Penală, care se ocupă de realizarea procedurilor corespunzătoare”.

 

Procurorul a mai spus că mandatele de arestare preventivă pe numele Elenei Udrea şi al Alinei Bica pot fi prelungite şi după data de 30 decembrie, pe toată durata procedurii de extrădare.

"Odată ce se va ajunge la 30 decembrie, dacă nu s-au rezolvat cererile de extrădare, atunci judecătorul poate prelungi termenul până când se va termina procedura de extrădare, fără a exista o dată exactă. (...) Termenul de arestare poate fi prelungit până la terminarea procedurii extrădării, care continuă chiar dacă exista cerere de refugiat", a spus procurorul-şef  Laura Monge.

“Legea extrădării vorbește de un termen pe care îl au autoritățile române ca să prezinte cererea, dar în acest caz România le-a prezentat, ceea ce face ca timpul să fie și mai scurt”, a adaugat  Laura Monge.

Potrivit acesteia, Elena Udrea și Alina Bica ar putea să ceară azil politic, deși ceea ce se cere de obicei este refugiu, și că în ultimii 10 ani nu a existat vreo solicitare de acest gen.

 

TAGS : Elena Udrea extradare bica refugiat arestare
Comentarii
emil 2018-10-12
Ce dezmaturi de pomina ar tras infractoarele in Costa Rica cu jupan Tudorel Toader ministru de justitie si Valer Dorneanu seful CCCR. Autoritatile costaricane le-au arestat si izolat pentru a nu-si infecta poporul cu mafioti si corupti. Le vor alunga din țara ca pe niste poame rele cu tot cu urmasi.
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
798
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22