Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Profesoară de română face portretul lui Dăncilă alcătuit din greșelile de gramatică și limbaj
Laurentiu Gheorghe - - - -
2018-10-12
Actualitate Interna
3

O învățătoare și profesor de Limba română și engleză îi face o caracterizare foarte pertinentă a premierului Viorica Dăncilă în funcție de greșelile gramaticale și a capacității limitate de exprimare, lucruri comune pentru clasa politică românească.

 

 

 

Oana Moraru este managerul Școlii Helikon și are o experiență de 20 ani în activitatea didactică. Într-o postare pe Facebook, intitulată „Femeia care reprezintă Guvernul României astăzi...” în care face o analiză pertinentă a limbajului folosit de premierul Dăncilă, Oana Moraru trage o concluzie tristă dar adevărată: „Suntem conduși de zombies. Eu nu știu de ce asta nu vă înfurie mai mult decât orice alt pericol care credeți că-i paște pe copiii noștri”.

 

Care sunt principalele observații privind modul de exprimare al Vioricăi Dăncilă:

 

- nu face declinarea pronumelui relativ ”care” în aproape nicio frază (”oamenii care i-am întâlnit”);

 

- folosește ”a” ca articol posesiv universal, și în locul lui ”al, ai, ale, alor”;

 

- folosește cel puțin 5 tautologii în 10 minute de discurs - și acela planificat anterior (”am conversat și am discutat”)

 

- din lipsă de relevanță în idei folosește sintagma ”foarte important” cam la fiecare alte trei propoziții;

 

- în fraze alcătuite din trei propoziții, o leagă pe a treia total întâmplător de logica propoziției principale;

 

- la fiecare discurs, ne lovește cu deraieri lexicale de tipul ”scrupulos-scrofulos” al lui Caragiale, cu neaoșul lor umor involuntar pe care aproape am ajuns să-l așteptăm în vremurile astea deja prea triste (”protestatari - protestanți”, ”inundații-irigații”, ”decongestionat/deconcesionat”)

 

- păstrează aceeași tonalitate a glasului și același ritm al vorbirii, indiferent de ideile sau emoțiile exprimate de cuvinte;

 

- după epuizarea celor 4-5 idei pe care le comunică la început, își construiește celelalte trei sferturi ale discursului repetându-le în exact aceeași formulă, cu ceva mai multe fluturări ale genelor ei de plastic, dar fără nicio tresărire a vocii sau a vreunui mușchi facial;

 

Limbajul sărac, agramat și stereotip” pe care îl utilizează Dăncilă demonstrează, în opinia profesoarei Moraru următoarele lucruri:

 

- lipsa lecturilor fundamentale în copilărie și în tinerețe, în anii formatori;

 

- schematism și rigiditate în gândire;

 

- putere mică de abstractizare și slabă abilitate de a conecta idei și formula raționamente autonome sau personale;

 

- memorie slabă;

 

- lipsă de nuanțe în judecată, incapacitate de înțelegere a conceptelor complexe, a metaforelor și a simbolurilor în raționamente, texte, comunicările celorlalți;

 

- incapacitate de planificare și decizie (analiză slabă, gândire critică redusă);

 

- conformism și dependență de altă autoritate în acțiune.

Concluzia este că prezența Vioricăi Dăncilă în fruntea guvernului poate fi considerată normală pentru situația în care a ajuns România:

 

„Într-o țară în care educația se prăbușește, analfabetismul funcțional se lăfăie în statistici, creierele bune pleacă - am ajuns, natural, să avem în fruntea țării emblema tuturor viciilor de gândire și exprimare. Suntem conduși de zombies. Eu nu știu de ce asta nu vă înfurie mai mult decât orice alt pericol care credeți că-i paște pe copiii noștri.”

 

Oana Moraru este managerul Scolii Helikon, este invatatoare si profesor de Limba romana si engleza. Ea este absolventa a Liceului Pedagogic Bucuresti si a Facultatii de Litere, Universitatea Bucuresti. Oana Morare are o experienta de 20 de ani in invatamantul privat si a sprijinit zeci de scoli si gradinite in procesul de autorizare si acreditare, inca din anul 2000. A format și consiliat echipe de profesori si educatori, a alcatuit oferte educationale, programe alternative si sisteme de monitorizare a progresului scolar.

TAGS : viorica dancila gafe psd caracterizare
Comentarii
ion ion 2018-10-13
Este produsul perfect al sistemului in care munciti dvs.Nici un cuvant despre asta ?Dar Werner a fost studiat si caracterizat pertinent??Nu trebuia sa incepeti cu seful???Iar faptul ca un discurs tip Viorica se compune din 4-5 idei care constituie sfertul primordial iar celelalte 3 sferturi ale discursului se repeta arata cata concizie si preciziune puteti dvs sa transmiteti elevilor si asta explica discursul Vioricai.
Paul Butoi 2018-10-12
Hmmmm….
" schematism si rigiditate in gandire "
De unde gandire ?
Daca ar fi fost capabila sa gandeasca , Vasilica Veorica nu ar fi acceptat niciodata o astfel de expunere publica - ar fi ramas o anonima platita cu zece mii de euro pe luna in PE .
Sarmana tuta nu intelege nimic - ea chiar se considera inteligenta .
Si are 54 de ani , nu 14 !!!!!
De neinchipuit !!!!
Sorin 2018-10-12
Cei care i-a udat doamnei Dancila diploma de bacalaureat si altele anterioare, posterioare, trebuie impuscati.
Total 3 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
14648
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22