Dăncilă, acuzată de Mișcarea lui Cioloș de abuz în serviciu după ce-a mutilat componența CES

Redactia | 12.10.2018

Premierul României, Viorica Dăcilă, ar putea fi vizată de o nouă plângere penală, după ce partidul înființat de Dacian Cioloș, Mișcarea România Împreună, o acuză pentru modul în care guvernul a schimbat, de pe o zi pe alta, componența Consiliului Economic și Social (CES).

Pe aceeași temă

 

 

 Fostul ministru al Muncii din guvernul tehnocrat, Dragoș Pîslaru a spus, pentru Digi FM, că formațiunea din care face parte, Mișcarea România Împrună ia în calcul o plângere penală împtriva premierului Viorica Dăncilă pentru abuz în serviciu după schimbarea componenței Consiliului Economic și Social, mutilată pentru că deranja planurile Executivului.

 

 

 

Comunicatul transmis de Mișcarea România Împreună:

 

„Mișcarea România Împreună (RO+) condamnă cu fermitate modul în care Guvernul PSD-ALDE a decis să mutileze Consiliul Economic și Social (CES).

 

Doamna prim-ministru Dăncilă declara, cu profesionalismul caracteristic, că „reduce“ democrația în mai. Se dovedește a fi, practic, singura promisiune pe care Guvernul PSD-ALDE pare hotărât să o respecte. Joi, 11 octombrie, prin Decizia prim-ministrului Nr. 273, au fost schimbați 13 din cei 15 reprezentanți ai societății civile din cadrul Consiliului Economic și Social (CES).

 

Fără nicio justificare sau evaluare, fără nicio consultare prealabilă, fără o minimă transparență, experți cunoscuți și în marea lor majoritate respectați au fost înlocuiți pentru că au îndrăznit să dezbată și să aibă opinii critice valide cu privire la actele promovate de Guvern. Adică să își îndeplinească rolul în cadrul CES.

 

Consiliul Economic și Social (CES) este o instituție publică de interes național, autonomă, constituită în scopul realizării dialogului tripartit la nivel național dintre organizațiile patronale, organizațiile sindicale și reprezentanți ai societății civile.

 

România devine rapid una dintre cele mai nedemocrate țări ale Uniunii Europene. Din păcate, devine din ce în ce mai clar că nepotismul și sinecurile sunt «valorile» prioritare ale coaliției de guvernare.

 

Eurosceptic, corupt, măcinat de scandaluri interne, condus de oameni cu probleme uriașe cu justiția și incompetenți, PSD ne conduce rapid și sigur către iliberalism.

 

România are nevoie de decență, profesionalism, meritocrație și cinste. Ieri a fost o dovadă că valorile acestea sunt incompatibile cu guvernarea actuală.“

 

În anul 2016, Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș a contribuit direct la deblocarea activității CES și la intrarea în nomalitate a dialogului social după o lungă perioadă de provizorat legislativ.

 

 

Dăncilă a scos din CES toate asociațiile civice critice și le-a înlocuit cu unele prietenoase

 

Guvernul Dăncilă a îndepărtat din Consiliul Economic și Social toate organizațiile care-și permiteau să critice inițiativele Executivului.

 

Din cei 15 membri au fost menținuți numai Asociația Municipiilor și Facias, dezvăluie Edupedu.ro.

 

Consiliul Economic și Social analizează și avizează toate proiectele de acte normative inițiate de Guvern, având un rol important în activitatea de legiferare a Executivului.

 

Potrivit Monitorului Oficial, decizia premierului Viorica Dăncilă este întemeiată pe o propunere a ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, făcută pe 22 iunie și ajunsă la Guvern abia 4 luni mai târziu, pe 8 octombrie, scrie Edupedu.ro.

 

Săptămâna aceasta, pe 9 octombrie, CES a amânat analiza Proiectului de Lege al Olguței Vasilescu privind sistemul de pensii, pe motiv că lipsește avizul Ministerului Justiției. O zi mai târziu, s-a convocat ședință extraordinară a CES, în care proiectul de lege a fost în cele din urmă avizat, primind aceeași observație: lipsește avizul Ministerului Justiției (Sursa). În aceeași zi, proiectul a fost aprobat în ședință de guvern, lucru care nu putea fi făcut fără aviz CES.

 

Contactat de Edupedu.ro, sociologul Gelu Duminică, fost membru CES, a declarat că “trăim o țară deturnată de o mână de politruci, care nu înțeleg că trăiesc în democrație și se visează în dictatură. Societatea civilă reală, care chestionează constructiv guvernul, trebuie înlocuită cu una obedientă, care mulțumește pentru sinecură”.

 

Ulterior, acesta a precizat pe pagina sa de Facebook că “din toți cei 15 membri ai grupului societății civile actuali, nu au mai rămas decât reprezentanta Asociației Municipiilor și cea a FACIAS. (…) Nu există temei legal și nu există precedent. Nu a existat o procedură și nici o selecție. Este poate cel mai grav atac asupra dialogului social și asupra societății civile”.

 

Mihai Dragoș, președintele Consiliului Tineretului din România și fost membru CES de asemenea, a scris pe pagina sa de Facebook că “societatea civilă reală, critică, tocmai a fost scoasă din CES. (…) Noi, cei vechi, mai aveam doi ani de mandat. Dar am deranjat, așa că, cu două excepții, la propunerea Liei Olguța Vasilescu, am fost maziliți”.

 

Lista cu noii reprezentanți ai societății civile în CES:

 

1. Laura Popescu                          Asociația Municipiilor din România

2. Carmen-Luminița Rotaru           ArtEd

3. Ștefan-Bogdan Anicescu           Națională a Surzilor din România

4. Daniela-Doina Bololoi                Asociația Help Autism

5. Traian Stanciu Asociația            RENINCO România

6. Tudorel Tupiluși                          Asociația Nevăzătorilor din România

7. Ghiorghi Filip Asociația              Totul pentru Tine

8. Anca Andreea Popa                   Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului

9. Ioan Hurdubaie                           Asociația Națională a Cadrelor în Rezervă și în Retragere din Ministerul Afacerilor Interne

10. Vlad-Valentin Dediu                 Uniunea Națională a Studenților din România

11. Elena-Cătălina Surcel               Asociația Telefonul Copilului

12. Marian Pădure Fundația           Cartea Călătoare Focșani

13. Dorica Dan                                Alianța Națională pentru Boli Rare România

14. Dragoș-Ioan Poparad               Asociația Tandem

15. Iulian-Costel Paraschiv            Asociația Partida Romilor “Pro-Europa”

 

Vechea listă a reprezentanților societății civile în CES:

 

1. Laura Popescu                           Asociația Municipiilor din România (rămâne și în noua componență)

2. Daniela Vișoianu                        Communication for Community

3. Loredana Urzică                         Uniunea Studenților din România

4. Gheorghe Chioaru                      OMENIA

5. Mircea Ciocan                             ROMAVIS

6. Florian-Valeriu Sălăjeanu            Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială – ASSOC

7. Mihai Dragoș                              Consiliul Tineretului din România

8. Anca Andreea Popa                    Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) (rămâne și în noua componență)

9. Ana Păun                                    InfoCons – Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România

10. Radu Nicosevici                        Academia de Advocacy

11. Dana Cavaleru                          HR Club

12. Ion Anghel                                Uniunea Profesiilor Liberale din România – UPLR

13. Bogdan Simion                         Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC

14. Sevastița Grigorescu                Uniunea Națională a Cooperației Meșteșugărești – UCECOM

15. Gelu Duminică                          Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună

 

Componența veche a CES era numită de Victor Ponta.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22