Fosta șefă a NN Pensii a câștigat procesul cu Autoritatea de Supraveghere Financiară

Redactia | 16.10.2018

Curtea de Apel Bucuresti a desfiintat decizia de sanctionare data de ASF in cazul fostului director general al NN Pensii, Raluca Tintoiu, dar si toate actele emise in baza acesteia.

Pe aceeași temă

 

 

 ASF i-a retras Ralucăi Țintoiu, pe 13 aprilie 2017, autorizatia de director general si administrator al fondului de pensii si a amendat-o cu 100.000 lei. Tintoiu era Chief Executive Officer la NN Pensii din septembrie 2013, scrie Ziare.com. 

 

Instanta a mai hotarat ca ASF sa-i plateasca Ralucai Tintoiu daune morale de 1.000 de euro, suma ceruta de fosta sefa a NN Pensii.

 

In cazul restituirii amenzii de 100.000 de lei, Curtea de Apel Bucuresti a respins solicitarea ca fiind formulata impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva. De altfel, avocatul ASF a explicat in instanta ca amenda nu a fost incasata de ASF, ci de Ministerul Finantelor. Astfel, dupa finalizarea acestui proces, daca va castiga, Tintoiu trebuie sa deschida un proces separat impotriva MF, pentru restituirea banilor.

 

Istoricul cazului

 

Totul a inceput in aprilie 2017, cu o notificare a NN Pensii, in care compania isi informa clientii ca, in ultimele saptamani, au existat discutii in spatiul public privind o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private si le recomanda sa se informeze despre contextul pietei.

 

Cazul a culminat cu declaratiile publice ale sefului ASF, Misu Negritoiu, si ale liderului PSD, Liviu Dragnea. Politicianul cerea intr-un mod dur sanctionarea NN Pensii: "Ceea ce a facut aceasta companie este nepermis. ASF si Ministerul de Finante trebuie sa sanctioneze foarte mult."  A urmat decizia-fulger, de sanctionare, luata de consiliul ASF in doar cateva ore. După sancțiune a urmat un control la NN Pensii private. 

 

Avocatul Ralucăi Țintoiu a aratat îninstanță ca motivele de nelegalitate ale sanctiunii ar fi: lipsa unei convocari a sedintei extraordinare a ASF, potrivit regulamentelor, cvorumul de sase membri nu ar fi fost indeplinit in acest caz, lipsa unui control prealabil si nemotivarea sanctiunii.

 

"Trebuia sa explice pe romaneste de ce si cum s-au intamplat toate acestea", a mai spus avocatul Ralucai Tintoiu.

 

Critica sanctiunii a vizat inclusiv modul in care a fost amendata NN Pensii, pentru ca ASF a retinut ca este vorba de o comunicare de marketing. "Era o comunicare catre clienti, nu era vorba de publicitate aici", explica avocatul.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22