CE, după adoptarea OUG: Urmărim cu îngrijorare schimbările și le vom analiza foarte atent

Redactia | 17.10.2018

Comisia Europeană a luat poziție față de Ordonanța de urgență prin care se modifică legile justiției, care ar putea avea ca efect plecarea forțată din DNA și DIICOT a zeci de procurori. Critici dure au venit și în legătură cu nominalizarea la șefia DNA de către ministrul justiției a Adinei Florea în pofida avizului negativ dat de CSM.

Pe aceeași temă

 

Comisia Europeană a reacționat, astăzi, la adoptarea OUG privind modificarea legilor justiției.

„Aşa cum a spus foarte clar prim-vicepreşedintele Comisiei Timmermans în dezbaterea din Parlamentul European, în timp ce continuăm dialogul cu autorităţile române, în spiritul cooperării şi în contextul MCV, Comisia va trage concluziile cuvenite dacă amendamentele de la legile justiţiei, codurile penale şi legile privind conflictul de interese şi corupţia, nu vor reflecta preocupările (Comisiei Europene – n.r.). Aşadar, urmărim ultimele evoluţii cu îngrijorare şi le vom analiza foarte atent. Aşa cum am mai spus de atâtea ori, un sistem judiciar independent şi profesional este de o importanţă covârşitoare”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, transmis de purtătorul de cuvând pentru justiție și statul de drept, Christian Wigand, la solicitarea Digi24.

 

În ce privește propunerea ministrului Justiției ca Adina Florea să preia șefia DNA, în ciuda avizului negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, Comisia precizează că ”faptul că opinia Consiliului Superior al Magistraturii pare să fie în mod sistematic ignorată de către ministrul justiției în ultimele proceduri de numire și revocare a unor procurori de rang înalt este un semn de dezechilibru în sistem”, potrivit g4 media.ro.

 

Comisia atenționează că daca rezultatele obținute de DNA împotriva corupției vor fi  puse sub semnul întrebării, poziția favorabilă  față de instituție,  menționată clar în succesivele rapoarte MCV, va fi reconnsiderată.  ”Dacă aceste rezultate obținute în lupta împotriva corupției vor fi puse sub semnul întrebării, Comisia și-ar putea reconsidera concluzia anterioară. Comisia își reafirmă recomandările către România de a edifica un sistem robust și independent de numire a procurorilor de rang înalt, bazat pe criterii transparente și neechivoce, pe baza recomandărilor făcute de Comisia de la Veneția”.

 

 

CSM: OUG de modificare a legilor Justiției nu se aplică retroactiv. Procurorii rămân în funcție

 

Procurorii de la DNA, DIICOT şi de la parchetele importante rămân în funcţii. Este decizia secţiei de procurori din CSM luată miercuri, după o ședință la care a participat și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

 

O prevedere din ordonanța intrată în vigoare arată că, pentru a activa în DNA, procurorii trebuie să susțină un concurs în față Secției de procurori din cadrul CSM. Acest lucru nu era prevăzut până acum, așa că niciunul dintre procurorii care activează la DNA nu a dat un astfel de examen.

 

Conform art.VII din ordonanţă, act normativ adoptat luni de Guvern şi publicat marţi în Monitorul Oficial, procurorii care, la data intrării în vigoare a OUG, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, „rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22