PSD şi ALDE, acord asupra legii offshore. 50% din producţia de gaz, pe bursă. 30% deduceri

Redactia | 17.10.2018

PSD şi ALDE au ajuns la o înțelegere privind modificările la legea offshore. Daniel Suciu, liderul deputaților PSD a anunțat că s-a decis ca 50% din producţia de gaz din Marea Neagră să se tranzacţioneze pe bursa din România, iar investiţia operatorilor să se deducă în procent de maximum 30% din impozitul pe venitul suplimentar.

Pe aceeași temă

 

 

 Decizia a fost luată miercuri după o întâlnire a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, liderul deputaţilor PSD Daniel Suciu cu reprezentanţii ALDE - Andrei Gerea şi Toma Petcu, transmite Agerpres.

 

"La rugămintea şi la solicitarea colegilor din ALDE, ne-am reîntâlnit pentru a ne pune de acord asupra unor aspecte tehnice. În esenţă nu am avut puncte de vedere divergente foarte multe, nici măcar procente, am avut de discutat mai multe chestiuni tehnice vizavi de autorizări. Cel puţin poziţia PSD a rămas aceeaşi şi cred că din această perspectivă colegii de la ALDE pot să spună la ce concluzie au ajuns. În esenţă, nu a fost un subiect de fractură în coaliţie, nici pe departe, şi am discutat şi fără patimă şi pur tehnic, având un singur interes, ca statul român şi România de pe această lege să câştige cât mai mult. Nu a fost o negociere - dă-mi mie, na-ţi ţie procente", a afirmat Suciu.

 

El a spus că s-a luat decizia că "50% din producţia de gaz la Marea Neagră se tranzacţionează pe bursa din România, investiţia celor care operează se deduce maxim 30% din impozitul pe venitul suplimentar". "Este forma pe care o cunoaşteţi şi aşa a rămas", a adăugat Suciu.

 

Liderul deputaţilor PSD a precizat că, în principiu, comisiile reunite vor avea o şedinţă marţea viitoare pentru a discuta aceste modificări.

 

"Fac un apel foarte serios la colegii din Opoziţie să studieze cu foarte mare atenţie, să iasă din zona populismului, că acesta este un proiect al României, cu implementare pe 30 de ani şi ar face foarte bine să studieze cu mare atenţie care este cu adevărat interesul României. Coaliţia PSD-ALDE va trece această lege aşa cum am discutat şi astăzi şi dacă tot vorbeau ceilalţi de solidaritate şi de interesul naţional sunt foarte curios să-i vedem şi marţea viitoare la şedinţa comisiilor reunite şi, eventual, când se va vota, pentru că chiar vorbim de interesul naţional şi nu de interesul unui preşedinte", a mai spus Suciu.

 

Fostul ministru al energiei Toma Petcu (ALDE) a spus că discuţia nu a pornit de la procente, ci de la faptul că "o serie de aspecte tehnice, foarte importante în procedura de autorizare a proiectului, nu erau conforme cu ceea ce ar fi trebuit să se întâmple, astfel încât proiectul să se implementeze fără probleme".

 

"În al doilea rând, noi am plecat de la ideea că aceste câştiguri trebuie împărţite în mod egal, minim 50% pentru statul român şi bineînţeles 50% şi pentru concesionari. (...) După dezbateri şi după analize am ajuns la această concluzie, că procentele sunt echitabile pentru ambele părţi, astfel încât şi statul român să câştige 50% şi operatorul să câştige 50%, bineînţeles după ce îşi recuperează investiţia, aşa cum este normal. (...) Eu consider că forma convenită astăzi în urma discuţiilor este forma care dă posibilitate ca proiectul să se poate desfăşura fără niciun impediment de natură tehnică şi de autorizare şi bineînţeles ne interesează şi componenta de securitate energetică", a adăugat Petcu.

 

El a spus că s-au făcut modificări la regimul juridic al plajelor şi legate de zona de protecţie atunci când se descoperă situri naturale arheologice.

 

De asemenea, fostul ministru al energiei Andrei Gerea (ALDE) a susţinut că s-au ridicat mai multe probleme de natură tehnică.

 

"Observaţiile pe care cei de la ALDE le-au făcut au fost acceptate de partenerii noştri pentru că erau chiar evidente anumite greşeli. A fost binevenit tot ce am făcut noi în zona tehnică. (...)Este un punct de vedere pe care coaliţia PSD-ALDE îl are vizavi de offshore, urmează să stabilim un parcurs să le prezentăm şi celelalte grupuri parlamentare", a adăugat Gerea.

 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că sunt toate şansele ca legea offshore să intre pe ordinea de zi de săptămâna viitoare a comisiilor pentru industrii, buget şi administraţie, el subliniind că în privinţa acestui act normativ "va fi o decizie a Parlamentului".

 

Camera Deputaţilor a decis pe 3 octombrie, cu 210 voturi "pentru" şi o abţinere, retrimiterea la comisii pentru o săptămână a raportului la legea offshore. Decizia a fost luată la solicitarea liderului UDMR, Kelemen Hunor. PSD a fost de acord cu propunerea, potrivit liderului grupului deputaţilor social-democraţi, Daniel Suciu. Comisiile pentru industrii, buget şi administraţie au adoptat săptămâna trecută raportul asupra legii offshore.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22