Klaus Iohannis, atac fără precedent de la Bruxelles la adresa coaliției PSD-ALDE

Redactia | 18.10.2018

După o lungă tăcere, președintele Klaus Iohannis reia seria de atacuri la adresa guvernării PSD-ALDE, acuzată că legiferează netransparent și că își întețește atacurile la Justiție. Ordonanța lui Toader îngrijorează pentru că este un act normativ prin care sunt impuse peste noapte condiții noi procurorilor.

Pe aceeași temă

 

 

“Această OUG e foarte îngrijorătoare. Avem multe lucruri de discutat. Pensionarea magistraţilor e o chestiune pe care am semnalat-o, am cerut parlamentului o reevaluare. Nu au făcut-o, apoi ministrul Justiţiei să vină fără o evaluarea transparentă, să schimbe articole, dar nu a rezolvat problema, pur şi simplu le-a amânat. S-au introdus pentru noapte noi condiţii pentru procurori. Se ignoră avizele”, a spus Klaus Iohannis.

 

Președintele a mai spus că OUG-ul nu poate acționa retroactiv și a menționat că așteaptă să vadă dacă Victor Ciorbea va ataca la Curtea Constituțională actul normativ.

 

„Nu se legiferează corect. Lumea se aşteaptă ca legiferarea să se facă transparent şi ţinând cont şi de opiniile sistemului. Ori se vede că PSD-ALDE nu doreşte să legifereze tansparent, să se consulte cu partenerii. Nu e calea bună care va duce la pace socială şi nu va rezolva problemele în justiţie. Nicio lege nu e retroactivă şi nicio OUG dar ştim să sunt solicitări către AP pentru a sesiza CCR şi eu voi aştepta în continuare şi apoi voi intra mai mult în detalii, a mai spus el.

 

Klaus Iohannis a spus că tocmai acest mod netransparent de a legifera al coaliției PSD-ALDE și ignorarea avertismentelor din partea partenerilor europeni este cauza scăderii încrederii românilor în Uniunea Europeană.

 

”Confuzia generală creată de coaliția PSD-ALDE, modul netransparent în care legiferează, modificările din Justiție, toate acestea au dus și la reacții ale partenerilor europeni și întreaga situație care e nemulțumitoare a dus la această scădere (a încrederii în UE – n. red.). E o scădere temporară și, în măsura în care reușim să discutăm transparent acasă, guvernarea trebuie să se facă pentru cei guvernați, nu împotriva lor, atunci și încrederea va reveni la cote normale, peste 50%”, a explicat șeful statului.

 

Ultimul sondaj Eurobarometru comandat de Parlamentul European arată că doar 49% dintre români (scădere de 10 puncte față de precedentul Eurobarometru din aprilie 2018) văd ca pe un lucru bun apartenenţa la UE a ţării lor. În România, nivelul minim istoric a fost atins în octombrie 2017, când doar 48% dintre aceștia vedeau apartenența la UE ca un lucru bun.

 

Sondajul nu explică motivele acestei scăderi abrupte a euro-optimismului în România. De notat însă că din aprilie (data precedentei cercetări) și până acum, în România s-au înregistrat câteva evenimente notabile, precum reprimarea violentă a mitingului din 10 august, precum și atacul continuu la justiție al alianței PSD – ALDE, soldat printre altele cu revocarea din funcția de șef DNA a Laurei Codruța Kovesi. La toate aceste evenimente, reacția Uniunii Europene a fost mai degrabă anemică

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22