Negocieri la Cotroceni pe tema Justiției cu toți liderii partidelor parlamentare (surse)

Redactia | 20.10.2018

Președintele Klaus Iohannis intenționează să-i cheme săptămâna viitoare pe liderii partidelor parlamentare la Cotroceni pentru consultări pe tema justiției, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul Administrației Prezidențiale.

Pe aceeași temă

 

 

După raportul devastator al Comisiei de la Veneția, președintele Klaus Iohannis a cerut vineri demisia ministrului Justiției. Iohannis îl acuză pe Tudorel Toader de comportament iresponsabil pentru că a inclus în ordonanța de urgență pe justiție prevederi fără nicio legătură cu solicitările Comisiei de la Veneția, ba chiar contrare lor, de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni. 

 

Curtea Constituțională a identificat 60 de articole cu probleme din Codul de procedură penală modificat de coaliția majoritară. Până la sfârșitul lunii, CCR se va pronunța și asupra Codului penal. 

 

 

Context

 

Comisia de la Veneția, raport devastator la codurile penale: modificările slăbesc eficiența justiției

 

Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să modifice complet amendamentele aduse ambelor coduri, penal și de procedură penală, printr-un proces de consultare cuprinzător și să vină cu propuneri legislative coerente și solide care să aibă sprijinul larg al societății românești.    

 

Modificările slăbesc justiția și lupta împotriva  corupției, spune Comisia într-un comunicat.

 

Comisia de la Veneţia îşi exprimă îngrijorarea faţă de multele amendamente aduse Codului penal şi a Codului de procedură penală, pentru că acestea slăbesc în mod serios funcţionarea eficientă a sistemului judiciar în lupta anticorupţie și în combaterea infracțiunilor violente și a criminalității organizate.

 

În 12 octombrie, Curtea Constituțională a stabilit că peste 60 de articole din proiectul de lege care modifică Codul de procedură penală sunt neconstituționale. Aceeași Curte trebuie să examineze constituționalitatea modificărilor de la Codul penal, la finalul acestei luni.

 

În ceea ce privește amendamentele aduse opiniei preliminare din iulie referitoare la cele trei legi referitoare la statutul magistraților, organizarea judiciară și Consiliul Superior al Magistraturii, care între timp au intrat în vigoare, Comisia de la Veneția avertizează că acestea vor avea un efect contrar în ceea ce privește eficiența, calitatea și independența sistemului judiciar, cu repercusiuni asupra luptei împotriva corupției.

 

Comisia de la Veneția menționează inclusiv la cele două ordonanțe de urgență recent adoptate de guvern și spune că și notează că au luat în calcul opinia Comisiei exprimată în raportul preliminar. Comisia salută pasul pozitiv de a amâna intrarea în vigoare a pensionării anticioate a magistraților, ceea ce îi va da timp Parlamentului să reconsidere acest aspect, dar spune că nu a examinat și celelalte prevederi ale ordonanțelor și își rezervă o luare de poziție pe această temă.

 

În ceea ce privește amendarea Codului penal și a celui de procedură penală, Comisia de la Veneția subliniază că deși dezbaterea publică s-a axat pe riscul ca ele să submineze lupta anticorupție, impactul lor este, de fapt, mult mai amplu. Modificările ar putea afecta semnificativ sistemul justiției penale, eficiența sa, în special în ceea ce privește investigațiile, punerea sub acuzare și deciziile în privința altor forme complexe și grave de infracționalitate.

 

Comisia critică viteza excesivă şi insuficienta transparenţă în procesul reformării legilor justiţiei, mai ales că au fost promovate peste 300 de amendamente, iar multe dintre ele au modificat radical sistemul. Graba cu care au fost adoptate a avut un impact negativ asupra calităţii actului legislativ, astfel au apărut contradicţii în legislaţie care ar putea aduce probleme în viitor.

 

Comisia subliniază faptul că o discuţie mai amplă cu practicienii din domeniu şi cu societatea ar fi fost necesară, mai ales că amendamentele au fost criticate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi au provocat disensiuni în societatea şi instituțiile din Romania. Mai mult, luând în considerare conflictul dintre institutii, Comisia de la Veneția subliniază necesitatea unui timp mai mare acordat pentru obținerea unui sprijin mai larg a pachetului legislativ.

 

Opinia Comisiei nu presupune o analiză detaliată a tuturor amendamentelor de la Codul Penal şi cel de Procedură Penală, ci doar ale amendamentelor care aduc cele mai mari îngrijorări.

 

Recomandările Comisiei de la Veneția: 

 

  • Reconsiderarea și modificarea articolelor care incriminează infracțiunile de corupție, în mod special darea de mită (art. 290) – în forma modificată, prevederea îi descurajează pe cei care dau mită să coopereze cu anchetatorii -, traficul de influență și cumpărarea de influență (art. 291 și 292), delapidarea (art. 295) și abuzul în serviciu (art. 297);
  • reconsiderarea și modificarea altor prevederi cu impact mai general, precum articolele care vizează termenele de prescripție (art. 154 – 155) – forma în care au fost modificate reprezintă un risc uriaș ca multe infracțiuni să fie prescrise înainte de a putea fi investigate și judecate -, mărturia mincinoasă (art. 273) și compromiterea intereselor Justiției (art. 277);
  • reconsiderarea și modificarea prevederilor referitoare la confiscarea extinsă (art. 112 indice 1), definiția funcționarului public (art. 175) și pedeapsa accesorie (art. 65) pentru a le aduce la standardele prevăzute de obligațiile internaționale ale României.

 

 

Comunicatul integral al Comisiei de la Veneția, AICI

 

 

Iohannis cere demisia lui Toader: comportament iresponsabil, s-a decredibilizat complet

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, după opinia critică a Comisiei de la Veneţia privind codurile penale şi legile justiţiei, că ministrul justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea acesta fiind un motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie.

 

Președintele Klaus Iohannis a solicitat vineri demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader, pe care îl acuză de un comportament iresponsabil pentru că a inclus în ordonanța de urgență pe justiție prevederi fără nicio legătură cu solicitările Comisiei de la Veneția, ba chiar contrare lor, de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni.

 

Totodată, șeful statului solicită majorității PSD-ALDE să țină cont de opiniile cuprinse în raportul Comisiei de la Veneția și să reevalueze cu maximă celeritate modificările aduse legilor justiției, dar și Codurilor Penale și de Procedură Penală pentru ca impactul negativ asupra justiției și a statului de drept să înceteze.

 

 

Comunicatul integral al Administrației Prezidențiale: 

 

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că aspectele foarte grave reținute de Comisia de la Veneția cu privire la modificările aduse legilor justiției și codurilor penale reprezintă un semnal fără echivoc, de care actuala guvernare și majoritate parlamentară trebuie să țină cont pentru a nu împinge România pe o direcție incompatibilă cu valorile Uniunii Europene.

 

Cele două opinii ale acestui for european sunt extrem de critice și confirmă, așa cum era previzibil, toate neregulile sesizate de mai bine de un an de zile de către Președintele României, de opoziția parlamentară, de societatea civilă, de Consiliul Superior al Magistraturii, de judecători și procurori.

 

Punerea în pericol a independenței procurorilor și judecătorilor, afectarea încrederii în justiție, impactul negativ asupra eficienței actului de justiție în materie penală în combaterea diferitelor infracțiuni, inclusiv a infracțiunilor de corupție, a celor săvârșite prin violență sau a celor de criminalitate organizată sunt aspecte esențiale asupra cărora Comisia de la Veneția atrage atenția în analiza sa.

 

Președintele Klaus Iohannis subliniază că, prin concluziile prezentate public, Comisia de la Veneția constată că modificările aduse legilor justiției și legislației penale bulversează întregul sistem judiciar și generează efecte negative, iar o serie de prevederi nou introduse vor avea consecințe directe asupra unor proceduri și dosare penale în care sunt implicați oameni politici.

 

Președintele României consideră că este inacceptabil ca întreaga legislație din acest domeniu esențial pentru orice democrație autentică să fie dramatic alterată, doar pentru a-i proteja pe unii lideri politici care au probleme cu justiția.

 

În ceea ce privește modificările aduse legislației penale, multe dintre aspectele vizate de Comisia de la Veneția au fost punctate și în obiecția de neconstituționalitate ridicată de către Președintele Klaus Iohannis. Viteza nejustificată a adoptării, absența consultărilor reale și lipsa de transparență sunt elemente care afectează în mod negativ calitatea legislației și generează incertitudine. Mai mult, unele modificări ignoră convenții internaționale la care România este parte sau depășesc cu mult unele hotărâri ale Curții Constituționale.

 

Președintele României consideră că, din dorința de a favoriza pe cei care au probleme cu legea, coaliția PSD-ALDE prejudiciază iremediabil nu numai statul de drept și încrederea cetățeanului că nimeni nu e mai presus de lege, indiferent de funcția sau poziția pe care o are în societate, ci și toate eforturile unei întregi națiuni pentru care valorile fundamentale europene sunt incontestabile.

 

Președintele Klaus Iohannis condamnă ferm comportamentul iresponsabil al Ministrului Justiției care sub pretextul implementării recomandărilor Comisiei de la Veneția în cuprinsul Ordonanței de Urgență 92/2018, a inclus prevederi fără nicio legătură cu acestea, ba chiar contrare lor, de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni.

 

Președintele României menționează că acesta este un nou episod dintr-un lung șir de decizii controversate luate de acest ministru în timpul mandatului său. În acest mod, Ministrul Justiției și-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-și prezenta demisia din funcție.

 

Președintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului României să țină cont de opiniile cuprinse în raportul Comisiei de la Veneția și să reevalueze cu maximă celeritate modificările aduse legilor justiției, dar și Codurilor Penale și de Procedură Penală pentru ca impactul negativ asupra justiției și a statului de drept să înceteze.

 

Președintele României consideră că reevaluarea în ansamblu a modificărilor în discuție va trebui să se realizeze printr-un proces amplu și real de consultare, astfel încât să rezulte o legislație îmbunătățită, care să se bucure de un larg sprijin al societății românești și, totodată, să garanteze respectarea statului de drept și a tuturor standardelor internaționale în materie.”

 

(sublinierile aparțin redacției)

 

 

 

Tudorel Toader despre cererea de demisie

 

 

”Intr-o lume normala, este inadmisibil ca Presedintele Republicii sa astepte demisia Ministrului Justitiei pentru proiecte de acte normative care nu au fost initiate, elaborate sau promovate de catre Ministerul Justitiei- ma refer la modificarile aduse Codului penal si Codului de procedura penala!  Ramane valabil ceea ce afirmam si in cursul zilei de ieri – este preferabil ca intai sa ne documentam apoi sa vorbim!”, a scris Tudorel Toader pe Facebook, după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia.

 

Klaus Iohannis nu i-a cerut însă demisia lui Tudorel Toader pentru modificările la Codurile Penale criticate azi dur de Comisia de la Veneția, așa cum sugerează ministrul justiției în postarea de pe Facebook, ci pentru modul în care a promovat OUG 92, care a bulversat suplimentar sistemul de justiție, remarcă G4Media.ro.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22