Ministrul Justiției, Tudorel Toader, despre OUG pe legile justiției: nu se aplică retroactiv

Redactia | 21.10.2018

Ministrul Justiției Tudorel Toader precizează duminică, într-o postare pe Facebook, că ordonanța de urgență adoptată de Guvern pentru modificarea legilor justiției nu se poate aplica retroactiv, astfel că aceasta „nu afectează stabilitatea (procurorilor - n.r.) dobândită în condițiile legii.”

Pe aceeași temă

 

 

 

”Simple precizări referitoare la OUG pentru modificarea Legilor justiției:

Președintele Republicii cunoștea sau ar fi trebuit să cunoască următoarele:

În lipsa OUG, ar fi intrat în vigoarea Legea nr.242/2018, ar fi creat dreptul magistraților de pensionare anticipată la 20 de ani de activitate, contrar recomandării Comisiei de la Veneția, contrar „îngrijorărilor prezidențiale „ situație în care peste 2000 de magistrați ar fi dobândit vocație la pensionarea anticipată, existând riscul real de creare a unui deficit de personal.

În același timp, în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, prin OUG:

- se asigură stabilitate membrilor aleși din CSM, prin aceea că nu mai pot fi revocați pe motive subiective, constând în pierderea încrederii din partea celor care i-au ales;

- se consacră în mod explicit, faptul că reprezentanții societății civile participă cu drept de vot, la lucrările plenului CSM;

- se prevede faptul că procurorii de la DNA și DIICOT nu mai pot fi revocați în situația aplicării celei mai ușoare sancțiuni, cu avertismentul;

- se prevede transmiterea în direct a interviului susținut de către candidații pentru funcțiile de rang înalt, din cadrul Ministerului public !

Fără a fi examinat și avizat OUG, Comisia de la Veneția a reținut rezolvarea parțială a problemei pensionării anticipate a magistraților, declarându-se favorabilă abrogării acestei prevederi legale.

În mod formal, OUG urmează să fie transmisă Comisiei de la Veneția spre examinare și avizare, aviz care ar urma să fie adoptat la Plenara din decembrie 2018 !

În același timp, OUG a uniformizat cerința de vechime în magistratură, pentru procurorii cu funcții de execuție din cadrul PÎCCJ, DNA și DIICOT, vechime care trebuie să fie de 10 ani.

Pentru funcțiile de conducere se prevede o vechime de 15 ani, spre deosebire de prevederile Legii 242/2018, care stabileau o vechime de 18 ani pentru procurorii de la PÎCCJ.

În repetate rânduri am subliniat cerința distincțiilor necesare dintre legea civilă și legea penală !

OUG este o lege civilă și nu penală, iar pe cale de consecință se înțelege faptul că nu poate retroactiva, nu afectează stabilitate dobândită în condițiile legii !

Neafectând stabilitatea dobândită în condițiile legii, cerința celor 10 ani vechime pentru procurorii de la PÎCCJ, este incidentă zecilor de procurori delegați de către procurorul general al PÎCCJ, iar pe viitor se va aplica față de toți cei care doresc să devină procurori în cadrul PÎCCJ !

Consider că o eventuală nouă modificare a legilor justiției, ar trebui ca pe lângă cerința vechimii în magistratură, pentru procurorii de la PÎCCJ, DNA și DIICOT, să se prevadă și cerința gradului profesional corespunzător parchetului de pe lângă Curtea de Apel !” - scrie ministrul pe pagina sa de Facebook. 

 

Judecătorul Cristi Danileț spune că simpla postare a ministrului pe o pagină de Facebook nu produce efecte juridice. În schimb, spune magistratul, produce efecte juridice ordonanța care prevede că, din clipa intrării sale în vigoare, procurorii care nu îndeplinesc condițiile legii nu își vor putea desfășura activitatea în condițiile de până acum. Danileț a spus, într-un interviu acordat duminică dimineață Digi 24, că demersul ministrului este de natură a convinge opinia publică după valurile făcute de ordonanța pe care a emis-o. ”Nu are nicio importanță ce spune ministrul pe Facebook”, a completat judecătorul Danileț.

 

Articolul VII din OUG 92/2018 prevede: „Procurorii care la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență își desfășoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DIICOT si DNA, precum și în cadrul celorlalte parchete rămân în funcție în cadrul acestora numai dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și legea 304/ 2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22