Plata sancționării României pentru Directiva spălării banilor nu mai poate fi amânată

Redactia | 21.10.2018

Agentul guvernamental al Romaniei, Radu Cantar, a solicitat luna aceasta Curtii de Justitie a UE sa prelungeasca cu o luna termenul de depunere a memoriului in cazul procesului deschis de Comisia Europeana, pentru neimplementarea la timp a Directivei Europene 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului.

Pe aceeași temă

 

 

 

Romania risca o sentinta prin care poate fi amendata si obligata la plata a zeci de milioane de euro, in timp ce va detine Presedintia Consiliului UE, daca nu transpune de urgenta in legislatia nationala Directiva Europeana 2015/849, scrie Ziare.com. România are termen ca, până pe 29 octombrie, să-și depună memoriul de apărare în acest caz, la care se adaugă termenul de 10 de zile pentru considerente de distanță. Ziare.com scrie că este imposibil ca România să se încadreze în acest termen care presupune trecerea proiectului prin parlament, fitrul CCR și promulgarea sa de președintele Iohannis. Guvernele PSD au ignorat repetat avertismentele și au transmis cu întârziere proiectul în parlament. 

 

Radu Cantar practic se roaga de CJUE sa-i mai dea ragaz o luna pentru a pregati apararea, in contextul in care este vorba de Directiva din 2015, pe care Romania trebuia sa o implementeze pana pe 26 iunie 2017. El omite sa spuna ca, nici macar acum, formele proiectului de lege care au trecut de Senat si Comisia Juridica, coontrolate de coalitia PSD si ALDE, nu transpun in integralitate aceasta Directiva.

 

Agentul guvernamental sustine, intr-o solicitare trimisa pe 10 octombrie, studiata de Ziare.com, ca Romania chiar daca nu a implementat printr-o lege aceasta Directiva, prevederi din aceasta au fost partial implementate prin alte acte normative. Cantar arata ca autoritatile din Romania ar evalua in acest moment cele 20 de acte normative.

 

"Respectivul proces presupune concursul unui numar mare de institutii nationale implicate in transpunerea directivei", scrie Cantar.

 

In realitate, proiectul de lege este in Parlament, dupa ce Opozitia s-a opus votarii lui, deorece din acesta lipsesc prevederi din Directiva, care trebuie obligatoriu introduse.

 

"In acest context, consideram ca termenul procedural pentru depunerea memoriului in aparare este, in mod obiectiv, scurt prin raportare la numarul autoritatilor nationale care trebuie consultate si la volumul informatiilor care trebuie gestionate. Pe cale de consecinta, solicitam prelungirea cu o luna a termenului de doua luni acordat pentru depunerea memoriului in aparare in cauza C-549/18", solicita Radu Cantar.

 

Surse din Ministerul de Externe au explicat pentru Ziare.com ca solicitarea lui Radu Cantar ar fi fost respinsa de CJUE.

 

articolul integral, pe Ziare.com

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22