Canalul ARTE despre Viorica Dăncilă: O Columbină în serviciul Bufonului. Tragedia dell’ARTE

Redactia | 22.10.2018

Canalul de televiziune ARTE a prezentat în emisiunea „28 de minute” portretul unui „păpușar” care e în prim-planul actualității. Este vorba despre liderul PSD, înfățișat ca „tipul rău” care o manevrează din culise pe Viorica Dăncilă.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

La rândul ei, premierul României este prezentată ironic în scheci drept o păpușă, manevrată după bunul plac de Liviu Dragnea. Prezentatorul se întreabă dacă „păpușa” n-ar trebui pusă „sub lacăt”.

 

„Chiar dacă România este sub o monitorizare specială din partea UE, premierul ei încearcă să pună capăt independenței justiției și luptei anticorupție. Ar trebui, prin urmare, să fie blocată Viorica Dăncilă?” se întreabă prezentatorul. Viorica Dăncilă conduce guvernul român din ianuarie. Ea i-a fost impusă șefului statului - amenințat cu destituirea de către puternicul șef al social-democraților, condamnat pentru fraudă electorală, reamintește prezentatorul înainte de a prezenta scheciul.

 

 

Momentul ales în scheci este cel în care Viorica Dăncilă a vorbit în Parlamentul European. O actriță blondă, aflată la o tribună cu steagul UE pe fundal, vorbește și gesticulează manevrată, din spate, de un alt actor, care îi șoptește ce să spună, iar ea repetă cu voce tare ceea ce îi spune el:

 

Dragnea: „Sunt furioasă că țara mea este monitorizată!”

 

Dăncilă: „Sunt furioasă că țara mea este monitorizată!”

 

Dragnea: „Sunt tratată drept o hoață”.

 

Dăncilă: „Sunt tratată drept o hoață”

 

Dragnea: „Sunt un băiat cinstit. Dacă aș minți, mi-ar tremura mustața!”

 

Dăncilă repetă ca un papagal: „Sunt un băiat cinstit. Dacă aș minți, mi-ar tremura mustața!”.

 

Grație fidelității față de șeful partidului, anonima consilieră municipală - care nu vorbește deloc engleză - a fost „catapultată” la Bruxelles și apoi în funcția de prim-ministru, explică prezentatorul. Apoi, sub comanda sa, a început să treacă prin foc și sabie justiția.

 

Apare din nou actorul care îl întruchipează pe Liviu Dragnea, vorbind șoptit la un telefon: „Ce e un bacșiș? E o retribuție pentru un serviciu făcut”. Imediat replica este redată ca atare de „Viorica Dăncilă” de la tribuna Parlamentului European.

 

Ea își ține mâna la ureche, semn că are deschisă o comunicație cu șeful său. Numai că, la un moment dat, comunicația se strică, e bruiată și nu se mai înțelege: „Ce-ai spus?” întreabă Viorica Dăncilă.

 

În zece ani, lupta anticorupție din România a condamnat un premier, mai mulți miniștri și mult mai mulți parlamentari. Proiectul de lege susținut de Viorica Dăncilă urmărește să dezincrimineze corupția pasivă și să interzică probele digitale, supravegherea video și interceptările, explică apoi prezentatorul.

 

Apare din nou o scenă cu cei doi actori care dau viață personajelor Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă. „Liviu Dragnea” este întins pe jos, la picioarele „Vioricăi Dăncilă”, și din nou îi șoptește ce trebuie să spună în discursul pe care îl pronunță: „Probele digitale nu dovedesc nimic. Trebuie căutat vinovatul cu propria minte...”.

 

La un moment dat, tot gesticulând întins la pământ, personajul Liviu Dragnea este călcat pe mână din greșeală de tocul Vioricăi Dăncilă. „Aaaaauuu! Mâna mea”... Și Viorica Dăncilă repetă: „Au, mâna!

 

Manevrele Vioricăi Dăncilă și ale guvernului ei de stânga sunt criticate de magistrați, de zeci de mii de manifestanți, de Comisia Europeană - care își va publica raportul la sfârșitul lui noiembrie - și de Departamentul de Stat american. O Colombină în serviciul Bufonului. Tragedia dell'ARTE! -  trage concluzia prezentatorul, mizând pe un joc de cuvinte (personajele Colombina și Arlechinul sunt din comedia dell'arte italiană, dar prezentatorul înlocuiește comedia cu „tragedie” pentru a caracteriza ce se întâmplă în România și mizează pe coincidența termenului italian arte cu numele postului TV, ARTE - n.r.).

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22