Iohannis convoacă partidele la discuții pe marginea raportului Comisiei de la Veneția

Redactia | 22.10.2018

Președintele Klaus Iohannis cheamă miercuri partidele la consultări pe tema justiției. Consultările au loc în contextul în care șeful statului a cerut demisia ministrului justiției, imediat după ce Comisia de la Veneția a prezentat raportul extrem de critic privind modificările din justiție.

Pe aceeași temă

 

 

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis luni, 22 octombrie a.c., o scrisoare președinților partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema legislației din domeniul justiției”, transmite Administrația Prezidențială. 

 

Programul consultărilor va fi următorul: 

 

Miercuri, 24 octombrie 2018 

 

Ora 15:00 - Partidul Social Democrat (PSD) 
Ora 15:30 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE); 
Ora 16:00 - Partidul Naţional Liberal (PNL); 
Ora 16:30 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 17:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR); 
Ora 17:30 – Partidul Mișcarea Populară (PMP); 
Ora 18:00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale. 

 

Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.

 

Vineri, președintele Klaus Iohannis i-a cerut public demisia ministrului de Justiție, Tudorel Toader, după raportul critic al Comisiei de la Veneția, acuzând „comportamentul iresponsabil” al acestuia. Șeful statului susține că avizul Comisiei de la Veneția confirmă problemele semnalate în ultimul an în privința modificărilor legislației penale și reprezintă un semnal fără echivoc care ar trebui luat în considerare de actuala putere pentru a nu împinge România pe o direcție incompatibilă cu valorile Uniunii Europene.

 

”Președintele Klaus Iohannis condamnă ferm comportamentul iresponsabil al Ministrului Justiției care sub pretextul implementării recomandărilor Comisiei de la Veneția în cuprinsul Ordonanței de Urgență 92/2018, a inclus prevederi fără nicio legătură cu acestea, ba chiar contrare lor, de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni. Președintele României menționează că acesta este un nou episod dintr-un lung șir de decizii controversate luate de acest ministru în timpul mandatului său. În acest mod, Ministrul Justiției și-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-și prezenta demisia din funcție”, se arata într-un comunicat al Administrației Prezidențiale. 

 

Șeful statului susține că cele două opinii ale Comisiei de la Veneția sunt extrem de critice și confirmă toate neregulile sesizate de mai bine de un an de zile de către Președintele României, de opoziția parlamentară, de societatea civilă, de Consiliul Superior al Magistraturii, de judecători și procurori în cazul modificărilor operate la codurilor penale.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22