Arabia Saudită promite că va colabora cu Turcia pentru aflarea autorilor crimei din Istanbul

Redactia | 23.10.2018

Ministrul de externe al Arabiei Saudite, Adel al-Jubeir, a promis marţi că regatul este angajat să efectueze o "anchetă completă şi aprofundată" pentru a afla adevărul în legătură cu uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în Turcia.

Pe aceeași temă

 

 

 

Ministrul saudit de externe anunţă de asemenea că Riadul va lua măsuri pentru ca aşa ceva "să nu se mai întâmple niciodată", informează Reuters şi France Presse, preluate de Agerpres.

 

Arabia Saudită a trimis o echipă în Turcia pentru o investigaţie comună şi găsirea de dovezi despre crima comisă în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, a declarat ministrul saudit într-o conferinţă de presă în timpul unei vizite de stat în Indonezia.

 

El a exprimat de asemenea angajamentul Riadului asupra "instituirii unui mecanism şi unor proceduri pentru a asigura că aşa ceva să nu se poată întâmpla niciodată".

 

"Ne-am exprimat angajamentul" pentru "o anchetă aprofundată şi completă, dezvăluirea adevărului şi tragerea la răspundere a celor responsabili", a spus al-Jubeir în conferinţa de presă comună cu omologul său indonezian.

 

Khashoggi, cronicar al cotidianului Washington Post şi critic al guvernului saudit, a dispărut după ce a intrat în consulatul din Istanbul la 2 octombrie pentru a obţine documente în vederea căsătoriei sale. Dispariţia acestui critic al regimului saudit a devenit un caz de anvergură internaţională.

 

Arabia Saudită a negat iniţial că ştia ceva despre soarta sa, după care a declarat că el a fost ucis într-o bătaie în consulat, o explicaţie ce a atras scepticism internaţional.

 

Turcii au respins rapid varianta oficială a Arabiei Saudite, potrivit căreia Khashoggi a ieşit din consulat, şi detalii ale presupusei crime au început să apară în presă.

 

 

Preşedintele american Donald Trump a discutat duminică cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului, dar a spus că nu era mulţumit de ceea ce auzise despre uciderea jurnalistului.

 

Ministrul de externe al-Jubeir a anunţat că 18 persoane au fost reţinute şi şase înalţi oficiali guvernamentali au fost deja demişi din funcţie ca urmare a investigaţiei.

 

"Această anchetă a descoperit divergenţe între ceea ce a fost raportat şi ceea ce s-a întâmplat", a notat el.

 

Parchetul "a publicat un comunicat în acest sens", care "este primul dintr-un lung proces", a adăugat el.

 

Luni, al-Jubeir s-a întâlnit cu preşedintele indonezian Joko Widodo care a cerut o investigaţie "transparentă şi amănunţită" asupra uciderii jurnalistului saudit.

 

Arabia Saudită a admis sâmbătă, la 17 zile după dispariţia lui Jamal Khashoggi, că jurnalistul saudit a fost ucis în interiorul consulatului regatului din Istanbul, dar nu a dezvăluit niciun fel de informaţii pentru a-i localiza trupul.

               

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că va dezvălui marţi "întregul adevăr" despre uciderea jurnalistului saudit.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22