Carmen Dan trece la represalii și schimbă toți șefii din MAI care n-au certificat ORNISS

Redactia | 05.11.2018

Zeci de polițiști au rămas fără certificatul care le permitea accesul la informații clasificate, iar după retragerea certificatului ORNISS (Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat) cei cu funcții de conducere au fost schimbați și puși la dispoziție, au declarat pentru G4Media.ro surse din ministerul de Interne.

Pe aceeași temă

Potrivit acestor surse, metoda retragerii certificatului a început să fie utilizată pe scară largă de la începutul anului 2018, fiind mult mai eficientă decât alte proceduri disciplinare care pot fi atacate, se aplică gradual și durează, dezvăluie G4Media.ro

În schimb, retragerea certificatului acționează ca o ghilotină, fără ca polițistul în cauză să se poată apăra. Retragerea se face la propunerea Departamentului de Informații și Protecție Interne (DIPI), cunoscută și sub numele de „Doi și-un sfert” după numele fostei unități de informații a Internelor, U.M. 0215). DIPI nu este obligat să motiveze decizia de retragere a accesului la informații clasificate în cazul unui polițist, iar ORNISS nu verifică pe fond solicitarea, ci execută o simplă formalitate.

”Nu sunt indicate motivele, nici articole din lege care stau la baza retragerii certificatului. Această informare vine secret de serviciu, nu este adusă la cunoștința persoanei vizate. Nu există nici o modalitate de apărare”, a declarat pentru G4Media.ro unul dintre polițiștii vizati de această acțiune.

Printre ultimii schimbați din funcții prin retragerea certificatului ORNISS se numără fostul prim-adjunct de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Daniel Marian Dragne, șeful Direcției Medicale, Iosif Marius Medruț și șefa comisiei medicale de expertiză pe tot Ministerul de Interne. Șeful de la sector 1 ar fi intrat și el în proceduri de revalidare a certificatului. În luna august, a fost schimbat din funcție după retragerea certificatului și șeful Direcției de Control intern, Cătălin Marius Moșneagu.

Moșneagu a atacat decizia la Curtea de Apel și a formulat o plângere penală împotriva șefului DIPI, Mihai Cristian Mărculescu, pe care îl acuză de abuz în serviciu, fals și uz de fals. Surse din poliție au declarat că Moșneagu s-a înscris în februarie 2018 la concursul pentru postul de șef al Direcției de Control intern în ciuda recomandărilor de a nu participa, iar cu o zi înainte de concurs DIPI ar fi trimis o adresă de revalidare a certificatului. Moșneagu ar fi câștigat concursul, dar la scurt timp i-a fost retras certificatul ORNISS care a dus la schimbarea din funcție și punerea la dispoziție.

Direcția de control verifica, între altele, modul în care s-a sesizat poliția în cazul plăcuțelor anti-PSD și eventuale abateri disciplinare comise de polițiști în timpul violențelor din 10 august. ”Miza este să-și pună oamenii lor pentru a avea control deplin asupra ministerului de interne și asupra dosarelor penale cu miză importantă, mulți dintre cei rămași fără certificat fiind ofițeri de poliție judiciară”, au mai explicat pentru G4Media.ro surse judiciare. Potrivit acestora, ”în prezent, nu mai are curajul nimeni să se opună în interiorul sistemului”.

G4Media.ro a solicitat Ministerului de Interne să comunice numărul certificatelor ORNISS retrase de la începutul anului până în prezent, precum și numărul certificatelor retrase în 2017 și 2016 dar până la ora publicării acestui articol nu am primit un răspuns.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22