Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Omar Hayssam la masa cu Ion Iliescu
- - - -
2009-11-30
Alegeri 2009
0

In campania din 2000, Omar Hayssam apare luind masa cu Ion Iliescu, potrivit unor fotografii inedite publicate de Evenimentul zilei. Ion Iliescu a sustinut cu ocazia campaniei duse impotriva lui Traian Basescu pe aceasta tema ca nu a avut"nicio relatie personala cu Omar Hayssam", că acesta era doar unul dintre oamenii de afaceri care „însoţeau, cu prilejul unor vizite, delegaţiile oficiale conduse de preşedinte”. Fotografiile il contrazic. Preşedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Năstase, şefii celor două Camere al parlamentului Nicolae Văcăroiu şi Valer Dorneanu se găsesc în pozele lui Hayssam, dar şi liderii statelor arabe.

Într-un interviu publicat în 2004, în revista siriană „Faris al-Arab”, Hayssam se mândrea cu relaţiile sale cu Iliescu. Interviul este însoţit de mai multe fotografii, prin care Hayssam încerca să arate ce relaţii importante are atât cu oficialii din România.

În una dintre fotografii este imortalizat un moment din campania electorală din 2000: Ion Iliescu, la acea vreme candidatul PSD la Preşedinţia României, lua masa în compania lui Omar Hayssam. Alături de ei: senatorul Vasile Ion, preşedinte al PSD Buzău şi tatăl jurnalistei răpite în Irak, Marie-Jeanne Ion, scrie Evenimentul zilei.

Amintiri de la cantină

Senatorul Ion Vasile îşi a minteşte episodul când Iliescu şi Hayssam au „mâncat o supă”. „Am deschis campania electorală la Foresta Nehoiu (una dintre fabricile lui Hayssam din judeţul Buzău - n.r.). După miting, primarul din localitate ne-a invitat la masă la cantina fabricii. Acolo l-am cunoscut cu toţii pe Omar Hayssam. Ne-a fost prezentat alături de alte două persoane drept patronii fabricii. Preşedintele acolo l-a cunoscut. I-a fost prezentat. Am mâncat o supă cât am stat jumătate de oră”, a declarat pentru EVZ preşedintele PSD Buzău.

Şi Ion Iliescu a confirmat episodul petrecut în campania electorală din 2000. „Nu am luat masa cu Omar Hayssam. Am luat masa la cantina fabricii. Cred că acela a fost şi momentul în care l-am văzut prima dată”, ne-a declarat Ion Iliescu. Preşedintele de onoare al PSD a reiterat faptul că nu a avut relaţii personale cu Hayssam. „Am discutat cu el aşa cum am discutat cu zeci de oameni de afaceri”, ne-a declarat Iliescu.

O altă fotografie, care a ilustrat interviul din „Faris-Al Arab”, îl arată pe Hayssam dând mâna cu preşedintele egiptean Hosni Mubarak. Prilejul: o vizită a şefului statului egiptean în România. „Nu eu i l-am prezentat lui Mubarak. Probabil, ca şi alţii în astfel de momente, veneau să se prezinte”, a explicat Iliescu.

În interviul respectiv, Hayssam vorbeşte despre afacerile din România cu lemn, fier, sucuri, produse alimentare. Interviul este însoţit în revistă cu pagini de publicitate la firmele sale, strânse sub numele Manhattan Group.

Subiect de campanie

În actuala campanie electorală, PSD l-a acuzat pe Traian Băsescu că este responsabil de fuga din România a omului de afaceri urmărit pentru terorism. Fostul procuror Ciprian Nastasiu, cel care a aprobat eliberarea lui Hayssam, a lansat o carte în care a reluat acuzaţii de acelaşi gen.

La rândul său, şeful statului a acuzat faptul că Omar Hayssam a fost un apropiat al liderilor PSD şi, în special, al lui Ion Iliescu, afaceristul sirian fiind un invitat nelipsit din delegaţiile prezidenţiale cu ocazia diverselor vizite în străinătate.

TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Alegeri 2009
529
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22