Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Nicolae Popa, locotenentul lui Vintu, arestat in Indonezia. Vintu: Imi pare rau, era prietenul meu
- - - -
2009-12-03
Alegeri 2009
0
Fostul director al Gelsor, Nicolae Popa, a fost arestat in urma cu o zi de autoritatile din Jakarta, Indonezia. Cunoscut ca "mana dreapta" a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, Popa a fost condamnat in 2006 de Tribunalul Bucuresti la 15 ani de inchisoare, pentru inselaciune, alaturi de Ioana Maria Vlas, informeaza Mediafax.Ministerul Justitiei a fost informat de Interpol cu privire la arestarea lui Nicolae Popa, in baza unui mandat emis de autoritatile judiciare romane dupa ce hotararea judecatoreasca de condamnare in cazul lui, in dosarul FNI a ramas definitiva, noteaza agentia de presa citata.
In motivarea sentintei din 18 noiembrie 2008, prin care Tribunalul Bucuresti a decis achitarea lui Sorin Ovidiu Vintu pentru fals in declaratii si uz de fals in dosarul privind constituirea Bancii Internationale de Dezvoltare (BID), se arata ca: "Din declaratiile unor martori audiati se desprinde presupunerea ca Nicolae Popa a actionat ca un mandatar ocult al inculpatului (SOV- n.r.)".
Nicolae Popa, in calitate de director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al SOV Invest, a fost gasit vinovat impreuna cu Ioana Maria Vlas, in calitate de manager al FNI (prin SOV Invest). Acesta a fugit din tara imediat dupa prabusirea FNI, in luna mai a anului 2000. Potrivit cercetarilor se pare ca prin Nicolae Popa s-au scos peste 500 de miliarde de lei, alte 137 de miliarde de lei au fost scoase de acesta prin modificarea carnetelor de membru, la indicatia lui Vintu.
Alte 175 de miliarde au fost scoase din FNI prin Gelsor, 122 de miliarde de lei fiind rascumparate ca unitati de fond de catre Popa, insa acesta nu a platit (...) Din 1999 pana in 2000, FNI a incasat peste 3.000 de miliarde de lei, bani care au plecat la Vintu.
In termen de 20 de zile, autoritatile romane trebuie sa depuna actele necesare extradarii lui Nicolae Popa, la Ministerul Justitiei din Indonezia. Fostul director al Gelsor a fost localizat "de curand", a declarat pentru Mediafax Mihai Friptu, seful Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala (CCPI).
La cateva ore de la anuntul arestarii lui Nicolae Popa, seful Politiei Romane, Petre Toba, a anuntat ca in urmatoarele zile vor fi aduse in tara doua dintre cele mai cautate persoane de catre Inspectoratul General al Politiei Romane. Acesta a refuzat sa spuna numele celor doua persoane. Singurul detaliu pe care l-a furnizat a fost urmatorul: extradarea vizeaza state din afara Eropei, in timp ce in Uniunea Europeana procedura este de aducere.

Sorin Ovidiu Vantu: Era prietenul meu. Evident ca imi pare rau
Fostul director al Gelsor, Nicolae Popa, este victima unei "manipulari uriase" in cazul FNI.  Afirmatia ii apartine omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, care a declarat pentru Mediafax ca Popa "era prietenul meu. Evident ca imi pare rau". In ceea ce priveste condamnarea la 15 ani de inchisoare, pentru inselaciune, Vantu a replicat: "Fereasca Dumnezeu! A fost o porcarie la vremea aceea".
"Din nefericire, a cazut victima acestei manipulari uriase", a continuat cunoscutul om de afaceri. Nicolae Popa a fost membru in Consiliul de Incredere al Sov Invest - societatea de administrare a FNI - si director al Gelsor, prin care erau realizate tranzactii cu unitatile de fond.
Intrebat cu privire la declaratia presedintelui Traian Basescu, potrivit caruia in cazul FNI ne-am putea astepta la surprize, Sorin Ovidiu Vantu a raspuns: "Stie cineva in Romania ce e in capul domnului Basescu? De unde dracu sa stiu eu?".
TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Alegeri 2009
786
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22