Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Curtea Constitutionala a decis reexaminarea si renumararea voturilor nule
- - - -
2009-12-11
Alegeri 2009
16

Curtea Constitutionala (CRR) a cerut Biroului Electoral Central, reexaminarea si renumararea celor 138.476 de voturi nule inregistrate in urma turului doi al alegerilor prezidentiale. In comunicatului dat publicitatii, CCR si-a motivat decizia prin imperativul  “de a stabili daca exista diferente intre datele consemnate in procesul-verbal si realitatea constatata”.

Reamintim ca Traian Basescu a cistigat alegerile prezidentiale la o diferenta de aproximativ 70.000 de voturi. Hotararea a fost luata cu majoritate de voturi de catre plenul Curtii Constitutionale. Decizia este definitiva si se comunica Biroului Electoral Central, care urmeaza sa renumere voturile nule.

Este prima decizie de acest fel a Curtii si presupune renumararea si reexaminarea a 138.446 de voturi nule, adica 1,3% din voturile exprimate.

Avand in vedere ca diferenta dintre cei doi candidati, Traian Basescu si Mircea Geoana, este de doar 0,67%, exista posibilitatea ca reanalizarea si renumararea voturilor nule sa inverseze ierarhia, ceea ce ar insemna ca alegerile au fost fraudate cu consecinta schimbarii rezultatului final, deci trebuie repetate.

Aceasta decizie ar insemna ca scrutinul se va repeta in a doua duminica de dupa luarea deciziei, adica am avea din nou alegeri, cel mai probabil intre Craciun si Revelion.

Redam integral comunicatul CCR:

“In urma desfasurarii lucrarilor din data de 11 decembrie 2009, Plenul Curtii Constitutionale, in temeiul art.146 lit.f) din Constitutie, art.2 alin (2) din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei si al art.77 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, cu majoritate de voturi, a hotarat urmatoarele:

Reexaminarea buletinelor de vot nule si renumararea acestora de catre Biroul Electoral Central pentru a se stabili daca exista diferente intre datele consemnate in procesul-verbal si realitatea constatata.

Hotararea este definitiva si se comunica Biroului Electoral Central”.

Basescu si PD-L nu au emotii

Presedintele Traian Basescu considera ca decizia de vineri a Curtii Constitutionale este normala, avand in vedere reclamatiile pe care le-a facut PSD-ul. "Este normal si democratic. Mi se pare corect ca s-a dat curs solicitarii PSD de a se renumara voturile anulate", a declarat seful statului de la Bruxelles.

Basescu spune ca nu cunoaste ratiunea care a stat la baza deciziei, dar il intereseaza fondul, pentru ca "face parte din dreptul oricarui candidat sa solicite un lucru si daca Curtea Constitutionala a luat aceasta decizie inseamna ca cel care a reclamat a adus argumente solide".

Intrebat daca aceasta hotarare ii da emotii cu privire la pastrarea fotoliului prezidential, seful statului a raspuns: "In general, sunt un om calm".

Nici vicepresedintele PD-L, Adriean Videanu, nu s-a aratat ingrijorat de decizia Curtii Constitutionale.

"Decizia Curtii Constitutionale nu trebuie sa ingrijoreze pe nimeni, cred ca autoritatile statului trebuie sa se supuna. Este un proces corect, democratic, cu totii vom participa la procesul de renumarare a voturilor nule. Decizia Curtii va duce la eliminarea oricaror suspiciuni care exista", a declarat Videanu, pentru Realitatea TV.

Si liderul PD-L considera ca este bine sa se elimine orice suspiciune cu privire la fraudarea alegerilor, "pentru ca avem nevoie sa se valideze niste alegeri corecte", a declarat Emil Boc, la postul public de radio.

Adversarii se bucura

Lideralul Dan Radu Rusanu spune ca este pentru prima data cand, in Romania, Curtea Constitutionala ia o astfel de decizie si aceasta e catastrofala pentru mediul de afaceri.

"Este important pentru mediul politic din Romania dar este, totodata, absolut catastrofal pentru mediul de afaceri si pentru semnalul dat de Romania investitorilor straini. In viitor, Romania nu va fi asimilata cu o tara europeana, membra a Uniunii Europene, ci cu una bananiera. In mod normal, un presedinte european, pus intr-o atare situatie, si-ar fi dat demisia", a declarat Rusanu pentru Inpolitics.

Corneliu Vadim Tudor, cel care a acuzat la fiecare scrutin fraudarea alegerilor, spune ca, daca ar fi in locul lui Traian Basescu, ar iesi in fata natiunii si ar cere repetarea alegerilor. "Daca nu are nimic de ascuns, de ce se teme?. De ce nu cere el ca sa se termine discutia?", a declarat liderul PRM.

TAGS :
Comentarii
Curtea Constitutionala a decis reexaminarea si renumararea voturilor nule" />
2009-12-12
Liviu din Timisoara Sa numere, sa renumere s a m d ...dupa care sa se apuce toata lumea de treaba! ................glumesti!....astia nu stiu ce-i munca....
viorica iovan 2009-12-12
. eu in locul astora cu puteri la virf statal i-as ruga pe psd-ei sã-mi ingaduie un ragaz pentru renumararea cu mare exactitate a vointei poporului si in caz de rasturnare de situatie prezidentiala sa imi promita domnul candidat psd ca va mai topai o data in fata natiunii iar la 1 aprilie cind numaratoarea va fi gata l-as anunta oficial pe domnul Geona ca victoria ii apartine irevocabil si dupa ce ar mai topai asa cum ne-a fost intelegerea l-as anunta pe un ton cit se poate de oficial: “ Pacaleala de 1 aprilie!”
parapsihologia 2009-12-12
Si liderul PD-L considera ca este bine sa se elimine orice suspiciune cu privire la fraudarea alegerilor, "pentru ca avem nevoie sa se valideze niste alegeri corecte ......................zici sa nut-ti sara tandara cind ii vezi ce spun...eu deduc parapsihologic de aici ca sint niste nesimtiti
2009-12-11
Liviu din Timisoara Sa numere, sa renumere s a m d ...dupa care sa se apuce toata lumea de treaba! Dar cat mai repede ca fiecare zi pierduta este una care ne adanceste in saracie si coruptie.Fireste, imi doresc ca DNA-ul sa nu ierte pe nimeni! Vreau lamuriri si in cazul Hayssam, daca tot au batut toba!............esti cam naiv Liviule.....
2009-12-11
Basescu spune ca nu cunoaste ratiunea care a stat la baza deciziei.......esti de groaza basescule
nonalegator 2009-12-11
Decizia Curtii va duce la eliminarea oricaror suspiciuni care exista", a declarat Videanu, pentru Realitatea TV. ...neruuuusinati mai sinteti mai, mai, mai.......
2009-12-11
Decizia Curtii va duce la eliminarea oricaror suspiciuni care exista", a declarat Videanu, pentru Realitatea TV. .....ei bine pe mine nu ma va convinge curtea ca alegerile acestea au fost corecte
2009-12-11
Si liderul PD-L considera ca este bine sa se elimine orice suspiciune cu privire la fraudarea alegerilor, "pentru ca avem nevoie sa se valideze niste alegeri corecte.......ha!...corectidine numesti dumneata hotiile de ambele parti? . sau corect este cind doi fura doar unul sa cistige
2009-12-11
Si liderul PD-L considera ca este bine sa se elimine orice suspiciune cu privire la fraudarea alegerilor, "pentru ca avem nevoie sa se valideze niste alegeri corecte ......................al dracu` cu corectitudinea pdl-cu tot......
viorica iovan 2009-12-11
Presedintele Traian Basescu considera ca decizia de vineri a Curtii Constitutionale este normala, avand in vedere reclamatiile pe care le-a facut PSD-ul.........PSD_ul este ofticat de moarte ca Basescu a furat mai mult decit el
2009-12-11
Intrebat daca aceasta hotarare ii da emotii cu privire la pastrarea fotoliului prezidential, seful statului a raspuns: "In general, sunt un om calm"................mai ales cind un copil din multime in campania electorala va spune ca ii prefera pe ceilalti candidati
2009-12-11
Nici vicepresedintele PD-L, Adriean Videanu, nu s-a aratat ingrijorat de decizia Curtii Constitutionale. ...............te cred si eu din moment ce sint mina in mina......
2009-12-11
Corneliu Vadim Tudor, cel care a acuzat la fiecare scrutin fraudarea alegerilor................adica PSD- ul a furat de a rupt vointa poporului in doua
2009-12-11
Basescu si PD-L nu au emotii .............au pe naiba!
Liviu din Timisoara 2009-12-11
Sa numere, sa renumere s a m d ...dupa care sa se apuce toata lumea de treaba! Dar cat mai repede ca fiecare zi pierduta este una care ne adanceste in saracie si coruptie.Fireste, imi doresc ca DNA-ul sa nu ierte pe nimeni! Vreau lamuriri si in cazul Hayssam, daca tot au batut toba! SOV simti un vant de gheata in ceafa ?
Camelian Propinatiu, scriitor 2009-12-11
Rezultatul nu se schimba daca unul din patru voturi anulate este considerat portocaliu.
Total 16 comments.
Mai multe din Alegeri 2009
1940
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22