Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


PNL va negocia cu PD-L formarea Guvernului
- - - -
2009-12-14
Alegeri 2009
5

Liberalii au convenit, in cadrul delegatiei permanente a partidului, ca reprezentanti ai partidului sa fie mandatati pentru negocieri cu Partidul Democrat-Liberal, in vederea formarii unui Guvern.Echipa de negocieri va fi formata din Crin Antonescu, Radu Stroe, Varujan Vosganian, Relu Fenechiu si Ludovic Orban. Printre conditiile impuse de liberali sint: premier de la PNL- Crin Antonescu sau premier independent.

Hotarirea Partidul National Liberal

Delegatia Permanenta a Partidului National Liberal, reunita astazi 14 decembrie 2009, analizand situatia politica in care se afla Romania, hotaraste urmatoarele:

1) PNL este dispus sa isi asume guvernarea Romaniei in perioada urmatoare, in cadrul unei coalitii care sa dispuna de sprijinul unei majoritati parlamentare, pe baza unor obiective, principii si conditii care vor fi formulate in continuare.

2) DP mandateaza Presedintele PNL si echipa desemnata, la propunerea acestuia, de Biroul Politic Central sa poarte negocieri cu toate partidele politice parlamentare.

Obiectivele guvernarii:

a) asumarea si aplicarea unui program de guvernare care sa contina politici economice si sociale capabile sa determine iesirea Romaniei din criza economica si asigurarea stabilitatii sociale;

b) restabilirea functionarii eficiente si a echilibrului institutiilor aflate in responsabilitatea Guvernului, in scopul unei bune guvernari capabile sa raspunda nevoilor cetatenilor si societatii romanesti in ansamblu;

c) apararea si aplicarea drepturilor, libertatilor si principiilor democratice prevazute in Constitutia Romaniei, impotriva oricarei tentative de abuz venite din partea unor persoane, grupuri sau partide politice.

Principiile guvernarii:

a) Guvernul este expresia vointei majoritatii parlamentare si nu a Presedintelui Romaniei;

b) PNL va negocia cu toate partidele parlamentare, inclusiv PDL, dar respinge ferm ideea ca Guvernul trebuie sa fie alcatuit in jurul PDL, chiar in conditiile in care T.Basescu ar fi validat Presedinte al Romaniei;

c) asocierea in vederea guvernarii se va face doar cu partidele parlamentare care impartasesc aceste principii.

Conditiile mandatului:

a) PNL va face parte doar dintr-un guvern care asuma obiectivele si principiile enuntate mai sus;

b) PNL va face parte doar dintr-un guvern condus de un prim-ministru desemnat de partid sau de o personalitate a carei independenta, competenta si credibilitate sa fie recunoscute ca o garantie pentru respectarea echilibrului puterilor in stat si indeplinirea obiectivelor de guvernare;

c) PNL considera necesar ca toti componentii unei echipe guvernamentale cu participarea sa, sa nu fi dovedit incompetenta notorie in guvernari anterioare si sa fie deasupra suspiciunilor de coruptie sau cheltuire iresponsabila a banului public;

Liderul liberal Crin Antonescu a anuntat luni ca echipa de negociere a fost mandatata "sa poarte discutii pentru gasirea unei solutii de iesire din criza politica" cu toate partidele: PSD, PD-L, UDMR si grupul minoritatilor din Parlament, insa sunt excluse negocierile cu "facatura care se numeste grupul independentilor pe care o conduce domnul general Oprea".

"PNL (...) isi afirma disponibilitatea de a discuta si de a intra intr-o Coalitie cu anumite obiective si princiipii si cu anumite conditii. In primul rand e vorba de principiul potrivit caruia guvernul este expresia vointei majoritatii parlamentare si nu a presedintelui.

In al doilea rand, PNL va negocia cu toate partidele parlamentare, inclusiv PD-L, dar respinge ferm ideea ca guvernul trebuie sa fie construit in jurul PD-L, chiar daca Basescu este validat ca presedinte", a declarat Crin Antonescu.

"Domnul Mugur Isarescu era o varianta de abordat", a declarat Crin Antonescu, intrebat de jurnalisti pe cine ar accepta PNL pentru postul de premier, adaugand insa ca guvernatorul BNR nu este singurul om din Romania capabil sa conduca Guvernul.

Crin Antonescu a adaugat ca este exclus ca membrii urmatorului cabinet sa fie "membri a unui guvern care au cazut in urma motiunii de cenzura" sau persoane care "si-au dovedit incompetenta notorie intr-o guvernare anterioara".

O alta conditie pe care o pun liberalii pentru participarea la guvernare o constituie asumarea unui program de guvernare care sa contina masuri anticriza si de restabilire a functionarii eficiente si echilibrate a statului.

Crin Antonescu a adaugat ca se doreste si "apararea si aplicarea drepturilor si principiilor democratice prevazute in Constitutie", in conditiile in care exista pericolul ca Traian Basescu si partidul sau sa monopolizeze puterea.

Crin Antonescu a declarat ca il va suna pe liderul PD-L, Emil Boc, pentru a demara negocierile cu privire la formarea Guvernului.

Contactat telefonic de Antena 3, dupa decizia delegatiei permanente, liderul liberal a declarat ca nu are mari sperante privind o intelegere cu cei de la PD-L.

"Eu sincer n-am mari sperante ca ne vom intelege cu PD, ne putem intelege cu PSD mult mai repede si este de vazut ce va face UDMR", a declarat Crin Antonescu, adaugand ca, in cazul in care nu se va ajunge la un acord, PNL va ramane in Opozitie.

TAGS :
Comentarii
PNL va negocia cu PD-L formarea Guvernului" />
Liviu din Timisoara 2009-12-15
Sa te pretinzi prim-ministru este curata obraznicie! Cu o echipa de nogociatori cu un Orban in componenta nu stiu ce se va rezolva. Chiar nu au inteles ca ne-am saturat de obraznicii?
Smaranda Ion 2009-12-15
Liberalii se tem asa de mult de pierderea identitatii pin inghitirea de baubaul PDL incit nu au observat ca au fost inghititi cu totul (le-a mai ramas numai numele) de PSD. Si de unde pretentia asta ca ei reprezinta vechea traditie penelista, ca sunt urmasii Bratienilor etc. Au ei vreo legatura cu lumea de dincolo, le cautioneaza vreun spirit invocat la luminare miscarile politice, daca imbraci haina cuiva nu inseamna ca esti acelasi individ. Daca esti un politician serios, te apuci de treaba, intri la guvernare cind esti invitat si iti dai masura, nu faci pe primadona mofturoasa care cere totul chiar si cind a pierdut concursul de miss. PNL i-a insultat pe pedelisti si pe Basescu in toate felurile si tot ei au tupeul sa cera totul. Pentru a doua oara au sansa sa arate ca au solutii pentru criza, dar e mai comod sa chibitezi de pe margine si sa pui bete in roate. Antonescu e un personaj in plin delir, indragostit de propria persoana, si i-a antrenat in delirul lui pe toti liberalii. Se lauda ca are 20%, dar cei 20% au plecat deja cale incotro, la Geoana sau la Basescu.
florentina 2009-12-14
sunt cam mari si exagerate pretentiile PNL si nu sunt ei in masura sa mai aleaga,asa ca prin vocea lui Crin nu fac decat sa ramana pe dinafara,iat PD-L CHIAR NU TREBUIE SA-I ROAGE.
Alain 2009-12-14
A inceput dictatura lui cr(et)in antonescu in pnl: "delegatia permanenta a stabilit echipa de negociere, votatain unanimitate, la propunerea lui antonescu. Si pe vremuri, ante 1989, comunicatele din scanteia ne informau: "la propunerea tovarasului ceausescu, marea adunare nationala a votat in unanimitate....bla, bla, bla". Antonescu o sa-si exhibe toate umorile cu ocazia intalnirii cu delegatia PD-L. Eu cred ca mai bine ramaneti in opozitie cu fratii vostri siamezi, pesedistii, fiindca ne vom descurca si fara voi....
Monica 2009-12-14
Cum de l-a pierdut pe drum dl. Crin pe Johannis?
Total 5 comments.
Mai multe din Alegeri 2009
1714
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22