Dublul standard alimentar nu mai preocupă guvernul PSD. Șeful ANPC a optat pentru ”neutralitate”

Dora Vulcan | 26.07.2019

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a luat decizia de a nu trimite probe pentru studiul făcut de UE pentru evaluarea diferenţelor privind compoziţia produselor alimentare.

Pe aceeași temă

Președintele ANPC, Marius Pîrvu, a invocat neutralitatea pe care România ar fi fost obligată să o afirme în contextul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE.

"A fost decizia noastră", a declarat preşedintele ANPC, întrebat despre motivele pentru care România nu a participat la studiul european privind dublul standard alimentar, la care au participat 19 state europene şi ale cărui rezultate au fost publicate de Comisia Europeană la finalul lunii iunie.

"Când a existat acea solicitare, noi am preluat Preşedinţia. Am considerat că trebuie să fim neutri faţă de acest subiect. Prima etapă a fost numai studierea etichetei"
, a declarat preşedintele ANPC, Marius Pîrvu, citat de Agerpres, la prezentarea bilanţului activităţii Ministerului Economiei.

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, în subordinea căruia se află la ANPC, a declarat că nu a fost la curent cu faptul că ANPC a luat decizia de a nu trimite probe la studiul european privind dublul standard alimentar.

Cu toate acestea, în aprilie 2019, Bădălău a lăudat glorioasa victorie pe care givernul român a obținut-o la președinția Consiliului UE în modernizarea legislației privind protecția consumatorilor, despre care a spus că este un ”succes incontestabil”.

"Directiva privind modernizarea legislației pentru protecția consumatorilor este un succes incontestabil al Președinției României, aducând beneficii nete pentru cetățenii Uniunii Europene, inclusiv pentru cetățenii romani. Directiva oferă mecanisme întărite de supraveghere a pieței si protejare a consumatorilor, inclusiv în cazul cumpărăturilor online. Este pentru prima oară în istorie când, la nivel european, sunt prevăzute reglementări exprese referitoare la dublul standard, ceea ce reprezintă recunoașterea existentei acestei probleme și asigurarea mijloacelor pentru a o combate. Statele membre - prin autoritățile de control/protecție a consumatorilor - vor putea lua măsuri coercitive, inclusiv prin aplicarea de sancțiuni foarte drastice. Se vor putea aplica sancțiuni ce ajung și la 4% din cifra de afaceri”, declara în aprilie 2019 ministrul Economiei Niculae Bădălău.

PSD s-a lăudat în afișele electorale că va lupta împotriva standardelor duble ale produselor din UE, dar guvernul alianței PSD-ALDE a făcut exact contrariul la Bruxelles. În ultimele sale discursuri dinainte de condamnarea la închisoare cu executare, făcute în timp ce șeful ANPC decidea în numele României ”neutralitatea” pe subiect, fostul președinte PSD, Liviu Dragnea, critica dublul standard al produselor de pe teritoriul UE și înfiera companiile străine pentru acestă practică în urma căreia pe piața din România ar intra produse inferioare calitativ celor din vestul european.

"Guvernul PSD– ALDE a avut șansa să lupte cu adevărat pentru drepturile consumatorilor și împotriva dublului standard, dar s-au făcut de râs. Din nepricepere au negociat o directivă care schimbă prea puțin lucrurile", spune europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.

Mai multe anchete derulate la nivel european, inclusiv în România, au demonstrat că unii producători europeni practică standarde duble și vând, sub aceeași marcă și sub același ambalaj, produse de calitate diferită în funcție de țara de comercializare. De aceea, Comisia Europeană a propus adoptarea unei directive privind combaterea acestor standarde duble.

"Doar că responsabilitatea de a conduce negocierile privind această directivă i-a revenit Președinției române a Uniunii Europene, adică Guvernului Dăncilă. Guvernul Dăncilă a negociat această directivă foarte prost cu celelalte state membre și nu a știut ce să susțină ca puncte importante privind această directivă", scria, în aprilie anul acesta, Siegfried Mureșan pe Facebook.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22