Virgil Păunescu: Virusul, instabil genetic. Vaccinurile ar putea să nu mai fie valabile peste un an

Redactia | 12.08.2020

Virgil Păunescu, cercetător și imunolog la institutul OncoGen din Timișoara, spune că vaccinurile care apar acum pe piață pot fi ineficiente în cursul anului următor din cauza mutațiilor genetice.

Pe aceeași temă

Păunescu spune că virusul a devenit atât de agresiv și suferă atâtea mutații, încât vaccinurile la care se lucrează ar putea să nu mai fie eficiente peste un an.

Ne aflam in fata unui virus instabil genetic care a suferit câteva zeci de mutații în aceste luni. Una dintre mutații, despre care s-a mai spus câte ceva, aflată în poziția 614, un aminoacid care s-a schimbat în tulpina S – cea care este cea mai importantă în privința virulenței acestui virus – a generat o variantă nouă de virus, mai agresivă din multe puncte de vedere decât variantă inițială Wuhan, și care în decursul lunii aprilie a înlocuit la nivel mondial tulpina pe care o știam noi”, a spus Virgil Păunescu la Digi 24.

El consideră că virusul este subestimat și că mutațiile pun în pericol, de fapt, orice vaccin care este dezvoltat acum și care l-ar face ineficient într-un an.

„Asta înseamnă că lumea subestimează acest virus. E atât de concentrată pe această competiție care nici măcar nu mai este despre vaccinuri. Așa cum am spus, nici la noi nu mai era vorba despre vaccin, era vorba despre poziționarea pe plan mondial. Care este locul tău în lume... Ești acolo, ești capabil să faci ceva? Sau aștepți să-ți de alții și ție ca la Remdesivir câte zece tablete pe lună.

Ce mă îngrijorează pe mine nu este ceea ce spun rușii, pentru că vaccinarea este facultativă, dar dedesubt nimeni nu vrea să vorbească, pentru că aceste mutații pun în pericol aceste vaccinuri. S-ar putea ca peste un an sau jumătate de an, virusul să sufere atâtea mutații încât vaccinurile pe care le dezvoltăm acum să nu mai fie eficiente.

Deocamdată, datele referitoare la agresivitatea acestuia nu sunt foarte clare, dar înclină spre o agravare a bolii. Ce mi se pare cel mai important este că virusul, noua variantă a acestuia, se multiplică mult mai mult. În decurs de două luni a dislocat complet forma inițială a virusului. Această nouă mutație descarcă o cantitate foarte mare de material viral în organismul uman. Mult mai mult decât forma veche. Este o formă mai agresivă, chiar dacă deocamdată nu avem suficiente statistici”, a mai spus cercetătorul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22