ALEGERI EUROPA. Cum si unde se voteaza cei 751 de europarlamentari. De ce sunt aceste alegeri diferite

Fara Autor | 25.05.2014

Pe aceeași temă

Azi au loc alegeri europarlamentare in 21 de tari din Uniunea Europeana, dupa ce cetatenii din alte 7 state, Marea Britanie, Olanda, Irlanda, Cehia, Letonia, Malta si Slovacia si-au votat deja europarlamentarii joi, vineri si sambata. Sunt primele astfel de alegeri de cand Uniunea Europeana are 28 de membri, dupa primirea Croatiei, in iulie 2013.

Numarul total de europarlamentari va fi de 751, iar rezultatele votului din cele 28 de state membre vor fi anuntate in seara zilei de 25 mai, la ora 23.00, ora Bruxelles-ului (ora 24.00, ora Romaniei - n.red.).

Componenta Parlamentului European este aleasa prin vot universal direct inca din anul 1979, iar mandatul eurodeputatilor este de cinci ani. In prezent, in PE exista sapte grupuri politice: popularii europeni (PPE), socialisti, liberali (ALDE), ecologisti (verzii), conservator-reformistii, stanga radicala si euroscepticii (formatiuni de dreapta precum britanicii de la UKIP si italienii de la Liga Nordului).


Cum se voteaza?

In patru dintre cele 28 de state nu este permis votul cetatenilor din afara tarii, potrivit Infograficului Parlamentului European. Acestea sunt Cehia, Irlanda, Malta si Slovacia.

De cealalta parte, cetatenii estonieni din afara tarii pot vota prin trei modalitati - fie prin posta, fie la ambasada estona din tara respectiva, fie prin posta electronica, fiind singura tara care ofera aceasta facilitate.

In patru tari - Belgia, Cipru, Grecia si Luxemburg - votul este obligatoriu. In ce priveste varsta minima a candidatilor, aceasta variaza intre 18 ani, in 15 tari, si 25 de ani, in Grecia si Italia. Romania este singura tara unde varsta minima a candidatilor este de 23 de ani. De asemenea, varsta minima a celor care voteaza este de 18 ani, cu exceptia Austriei, unde este de 16 ani.

In plus, in ce priveste pragul electoral pentru partide, cel mai mare este de 5 la suta, in 9 tari, printre care si Romania. In schimb, 14 tari nu prevad niciun prag electoral la aceste alegeri, printre care si Bulgaria, Germania si Marea Britanie.

 

Cati europarlamentari vor fi alesi?

Numarul de europarlamentari alesi pentru Legislatura 2014-2019 va fi de 751, in concordanta cu Tratatul de la Lisabona, fata de 736, cati au fost alesi in anul 2009.

Cei mai multi europarlamentari vor veni din Germania - 96, tara urmata de Franta (74), Marea Britanie si Italia (cate 73), Spania (54) si Polonia (51). In ce priveste cel mai mic numar de europarlamentari, acesta va fi de 6, cat vor avea fiecare dintre Malta, Luxemburg, Estonia si Cipru.

Cei 751 de europarlamentari vor reprezenta o populatie de aproximativ 510 milioane de locuitori, dintre care au drept de vot circa 388 de milioane.

 

Ultimele sondaje

Mai multe sondaje realizate in ultima saptamana la nivel european arata ca popularii europeni ar urma sa obtina intre 202 si 220 de mandate (274 in prezent), socialistii intre 195 si 224 de mandate (195 in prezent), iar liberalii de la ALDE intre 59 si 83 de mandate (85 in prezent).

Verzii europeni ar obtine intre 39 si 52 de mandate (58 in prezent), iar conservatorii si reformistii europeni ar urma sa obtina intre 37 si 48 de mandate (56 in prezent). Cea mai mare crestere ar urma sa o inregistreze grupul celor neinscrisi in vreun grup, care ar fi intre 94 si 103, in noua legislatura, fata de 30 in prezent, insa numarul acestora ar urma sa scada dupa formarea noului Parlament European.

In ce priveste prezenta la vot, la ultimele alegeri europene, din anul 2009, aceasta a fost de 43,24 la suta, la nivelul Uniunii Europene, cele mai mari fiind inregistrate in Belgia si Luxemburg (91 la suta) si Malta (78,8 la suta). Dintre tarile cu o populatie mai mare ca a tarii noastre, Italia (65 la suta) a inregistrat cea mai mare prezenta la urne. O prezenta mai mica decat in Romania (27,67 la suta) s-a inregistrat doar in Polonia (24,53 la suta), Lituania (20,54 la suta) si Slovacia (19,63 la suta).

 

Cine si ce a votat deja

Europarlamentarele au produs deja primele surprize, in Olanda, dupa ce favoritul in sondaje, Partidul Libertatii, nationalist si eurosceptic, condus de Geert Wilders, a suferit o infrangere usturatoare. Sondajele efectuate la urne, dupa votul de joi, arata ca acesta se situeaza pe locul patru, cu 12,2 la suta dintre optiunile exprimate. Astfel, partidul ar putea avea trei, cel mult patru europarlamentari in viitoarea legislatura europeana.

Alegerile europarlamentare care au avut loc, joi, in Marea Britanie, arata castigator partidul lui Nigel Farage, UKIP, potrivit primelor sondaje de dupa votul la urne. Conform primelor rezultate neoficiale, UKIP si-a adjudecat primul loc, cu 27 la suta dintre voturile exprimate, devansand cu un procent partidul laburistilor, in timp ce conservatorii ar fi obtinut 22 la suta dintre voturi, scrie Wales Online.


De asemenea, vineri au avut loc alegeri in Irlanda si in Cehia, noteaza si Deutsche Welle, in ambele tari fiind asteptate scoruri mari pentru partidele eurosceptice. Irlandezii au avut de ales intre 41 de candidati, pentru 11 locuri in Parlamentul European, in timp ce la cehi numarul mandatelor este de 21.

Candidatii partidului republican anti-austeritate din Irlanda, Sinn Fein, se bucura inainte de vot de incredere in randul alegatorilor, din cauza masurilor de limitare a cheltuielilor publice impuse de Uniunea Europeana. De cealalta parte, in Cehia, liberal-popularii de centru-dreapta din partidul ANO ("Da", in limba ceha - n.red.) erau favoriti la victorie in fata social-democratilor.

Sambata s-au desfasurat euroalegerile si in Malta, Letonia si Slovacia. The Slovak Spectator scrie ca urnele s-au inchis la ora 22.00, ora locala, insa potrivit regulilor UE niciun rezultat preliminar nu va fi publicat pana duminica seara, la ora 23.00, ora Bruxelles-ului, dupa ce se va fi incheiat votul in toate tarile Uniunii.

 

De ce sunt aceste alegeri diferite?

Pe masura ce Uniunea Europeana incearca sa razbata prin criza economica si liderii europeni reflecta asupra directiei de urmat in viitor, acestea sunt cele mai importante alegeri europene de pana in prezent. Alegerile sunt primele de cand Tratatul de la Lisabona, din anul 2009, a acordat Parlamentului European un numar de noi puteri importante.

Astfel, una dintre cele mai importante modificari introduse de Tratat este aceea ca, atunci cand statele membre UE vor nominaliza urmatorul presedinte al Comisiei Europene, care sa-i urmeze lui Jose Manuel Barroso din toamna anului 2014, vor fi nevoite, pentru prima oara, sa tina cont de alegerile europene.

Noul Parlament trebuie sa sustina acest candidat, alegand practic noul presedinte al Comisiei Europene. Acesta trebuie sa fie aprobat de o majoritate absoluta de 376 din cei 751 de europarlamentari. Unul dintre principalii candidati este liderul socialistilor europeni, Martin Schulz, al doilea grup ca marime din Parlamentul European, insa lista poate cuprinde multe nume cu greutate in politica europeana si nu numai.

In prezent, Partidul Popularilor Europeni are 274 de europarlamentari, social-democratii au 195, iar liberalii - ALDE - au 85. Practic intre aceste trei mari grupuri se va da batalia cea mare si in 2014. Verzii si grupul conservatorilor si reformistilor europeni reprezinta de asemenea adversari demni de luati in seama.


sursa: ziare.com

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22