Suspendările și alegerile sub zodia dragonul de apă

Oana Claudia Iacob | 22.11.2011

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor. Coaliția de opoziție s-a hotărât să îl suspende, din nou, pe Traian Băsescu, după ce PSD va fi reușit (sau nu) să îl înlăture pe Mircea Geoană din funcția de președinte al Senatului.

Pe aceeași temă

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor. Coaliția de opoziție s-a hotărât să îl suspende, din nou, pe Traian Băsescu, după ce PSD va fi reușit (sau nu) să îl înlăture pe Mircea Geoană din funcția de președinte al Senatului.

Dacă flacăra violet a fost la modă în 2009, mă întreb oare dacă, acum, politicienii au consultat zodiacul chinezesc pe 2012, anul dragonului de apă. Iată ce ne spun astrologii: “În anul dragonului se inițiază proiecte și actiuni spectaculoase, îndrăznețe, uneori excentrice sau implicând riscuri insuficient cântărite”.

Cât s-au cântărit aceste decizii politice? Care este rațiunea ce stă în spatele unor acțiuni ce sunt marcate și consumate cu teatralism pe ecranele televiziunilor? Cine se va îneca și cine se va salva în anul dragonului de apă?

Unii au apreciat că acțiunea de suspendare a lui Traian Băsescu este doar o încercare a USL pentru a deturna atenția de la scandalul intern iscat în PSD în legătură cu procedura de suspendare al lui Mircea Geoană. Este deopotrivă valid și argumentul conform căruia militanții USL au nevoie de alt orizont decât cel al luptele ‚fratricide’ legate de nominalizarea candidaților.

Aș vrea însă să mă opresc asupra a altor două posibile motive ale USL, în cazul în care suspendarea ar putea întruni votul Parlamentului: tematica de campanie și nominalizarea premierului/ formarea guvernului.

Din declarațiile liderilor opoziției reiese clar faptul că inițiativa suspendării Președintelui va fi acompaniată de o largă dezbatere publică în jurul căreia va fi stabilit și calendarul de acțiune. În fapt, opoziția va juca ceea ce Președintele Traian Băsescu a jucat la alegerile europarlamentare din 2007 și  cele prezidențiale din 2009: și anume, să atașeze scrutinurilor electorale un referendum care devine astfel principalul subiect de campanie și mobilizare la vot. Criza economică va fi clar un subiect fierbinte, dar până și ea are nevoie de un nume și un chip pentru a fi mai ușor digerată. Iar opoziția a decis că numele și chipul să nu fie al lui Emil Boc, ci al lui Traian Băsescu. De ce?

Pentru că Emil Boc poate fi contestat, hulit, ironizat, dar nu poate naște ipostaze tip ură-iubire atât de puternice asemenea lui Traian Băsescu. Opoziția are nevoie de Emil Boc premier. De aceea, eforturile sale nu se vor concentra pe dărâmarea guvernului prin neadoptarea bugetului pe 2012 sau trecere vreunei moțiuni de cenzură.  Comisia PSD-PNL va lucra la suspendarea Președintelui până în toamna anului viitor, încercând atunci marea sforțare pentru a o și trece prin Parlament. Totul pentru a o suprapune alegerilor locale și parlamentare din noiembrie.

A impune suspendarea ca prioritatea numărul unu pe agenda de campanie înseamnă, în primul rând, imprimarea unui puternic vot politic și alegerilor locale, unde primarii și consiliile locale, președinți și consilii județene vor fi votate în funcție de “cu” sau “împotriva” lui Băsescu. În al doilea rând, arată că, de mai bine de șapte ani, scena politică nu mai aduce nicio nouă temă, nu mai inovează cu nimic  în afara mult uzitatului laitmotiv “pro sau contra lui Băsescu”. Așadar, vom asista la o campanie în purul stil românesc al unei democrații ce se arată încă necoaptă, preferând să aducă în prim plan figurile și să lase ideile și proiectele în plan secund.

Dar nu este numai un joc de imagine pentru USL, ci și un joc strategic. Traian Băsescu a transmis public mesajul că va numi premier de la USL numai dacă unul dintre partidele componente va avea majoritatea parlamentară, menţionând că articolul 103 din Constituţie, care reglementează desemnarea prim-ministrului, face referire la partide şi nu la alianţe. Nu o dată, liderii USL au declarat că, dacă USL se poziționează pe primul loc, iar Traian Băsescu refuză să le nominalizeze premierul, îl vor suspenda. Însă cine va mai reuși să mobilizeze electoratul pentru o suspendare după alegerile locale și parlamentare, fie ele chiar și cumulate? Activul de partid s-ar putea culca pe o ureche, după cum s-a întâmplat în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2004. Așa încât, USL are nevoie ca demersul suspendării să aibă loc odată cu cele două scrutinuri electorale. Încă un buletin de vot pentru bietul alegător ,ca și când cele șase nu erau suficiente. Sau tocmai pentru acest motiv, votul pe cele șase buletine urmând a se face mecanic și în funcție de ștamplila pusă pe buletinul de vot numărul șapte ce va avea întrebarea: “Sunteți de acord cu demiterea Președintelui României, domnul Traian Băsescu?”.

În acest context, intră în discuție și chestiunea suspendării lui Mircea Geoană. De ce riscă PSD să piardă funcția poate chiar în favoarea PDL? Suspendându-l pe Traian Băsescu și având un președinte interimar provenind din rândurile PDL, tot democat liberalii au prima șansă să dea guvernul. Probabil, dar un vot popular în favoarea suspendării lui Băsescu înseamnă că prima șansa la alegerile prezidențiale ar reveni candidatului USL. Iar un guvern instalat de un președinte interimar al PDL se va prăbuși în ziua în care candidatul USL ar câștiga Președinția. Un motiv solid pentru care suspendarea lui Geoană este imperios necesară pentru USL, este faptul că, odată ce ar deveni președinte interimar, visele lui Geoană de a deveni candidatul USL la președinție ar prinde aripi și ar putea beneficia de un suport intern în PSD. Poziția lui Ponta de președinte al PSD, dar și cea de viitor premier ar fi puternic afectată, iar Crin Antonescu și-ar vedea năruite șansele de a mai deveni candidatul USL. În fapt, suspendarea lui Băsescu convine și PNL-ului lui Antonescu, liniștind apele în construcția liberalo-social democrată. Anul 2014 ar fi fost un orizont prea îndepărtat și puțin credibil pentru a-l da pe Antonescu drept candidat la algerile prezidențiale din parteea USL (ar mai exista un USL în 2014?!). Suspendarea lui Traian Băsescu rezolvă astfel atât chestiunea de timing, dar și cea legată de încredere la nivelul leadeshipului USL. Ponta și Antonescu se vor prezenta pe afișele electorale în tandem, după modelul Năstase-Geoană în 2004. Probabil că, de aceasta data, fără Ion Iliescu veghiindu-i în poză, președintelui de onoare al PSD neputându-i-se poate ierta apelativul de “tânăr cârlan“ la adresa lui Victor Ponta sau catalogarea lui Crin Antonescu ca “superficial și aventurier”.

Liderii USL s-ar putea baza în inițierea demersului suspendării lui Traian Băsescu pe câțiva parlamentari PDL (au nevoie de încă 18 voturi, fără fără a include şi cele patru mandate de deputat vacante). Criticile lui Traian Băsescu la adresa PDL, dezamăgirea sa tot mai acută la adresa partidului de suflet ar putea genera și un astfel de scenariu.  Mișcarea USL cu initiativa suspendării îl va determina probabil pe Traian Băsescu să își reanalizeze poziția față de PDL. Nu numai democrat liberalii mai au nevoie de Președinte (pentru a forma guvernul în 2012), dar acum și Traian Băsescu ar avea nevoie de PDL mai mult decât de o nouă formațiune politică ce nu ar avea parlamentari. Un guvern de tehnocrați impus de acum până în 2012 i-ar aduce probabil Președintelui o perceptie mai favorabilă în ochii electoratului, dar i-ar ostiliza o bună parte a PDL-ului și i-ar crește astfel șansele să ajungă la un nou referendum.

Suspendarea însă ar mai pune în dificultate și noul partid/ mișcare  ce se dorește a fi creată pentru a insufla idea de nou pe scena politică românească. Aceasta ar fi “obligată” să se poziționeze vis a vis de suspendare. Cât de credibilă ar mai fi și ce șanse ar mai avea în alegeri dacă acest “nou” ar susține un “vechi“ președinte destul de contestat și controversat?

Apele sunt încă tulburi și nimeni nu are colacul de salvare pentru 2012. Toți actorii sunt în prima etapă, cea a  lecțiilor de înot. Vor avea timp să se antreneze pe parcurul întregului an 2012. Șansele de reușită la alegerile de anul viitor depind, în mare măsură, de “stilul de înot” ce va fi ales și condițiile de fond pentru desfășurarea competiției finale. Anul dragonului de apă 2012 va fi anul olimpiadei chiar și pentru politicienii români.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22