Nu e in regula, nu e de gluma

Nu e in regula ca multinationalele occidentale, dupa ce ca suntem si asa amarati, sa vina la noi in tara si sa sponsorizeze organizatii anti-occidentale, anti-europene, anti-reformiste si xenofobe. Cat si ce le mai trebuie ca sa intelega cui dau bani si pe cine intretin economic?!

Dragos Paul Aligica 07.02.2013

De același autor

Nu e in regula ca multinationalele occidentale, dupa ce ca suntem si asa amarati, sa vina la noi in tara si sa sponsorizeze organizatii anti-occidentale, anti-europene, anti-reformiste si xenofobe. Cat si ce le mai trebuie ca sa intelega cui dau bani si pe cine intretin economic?!

Cu chestiile astea nu e de gluma. O campanie publica de manipulare si incitare perversa la ura etnica, fara precedent intr-o tara UE: Deja asta nu mai este o problema interna, este o problema europeana.

E suficienta o mana de imbecili si iresponsabili de ambele parti ca sa ne pomenim cu cine stie ce noua Bosnie in Transilvania. Si iata ca imbecili se gasesc oricand. Pana sa-si rezolve maghiarii problema pe partea lor de imbecili, e cazul ca romanii sa se miste repede.

Daca sucursalele multinationalelor prezente in Romania considera ca pot continua sa sustina financiar entitati politic-mediatice, care folosesc sovinismul si nationalismul ca arma politica, problema nu mai e una ce tine de ele ci de sediul corporat din tara de provenineta.

Daca in 24 de ore nu apar reactii ferme de delimitare, problema trebuie sa devina o problema intre sediului corporat din tara mama si guvernul lor, organizatiile internationale si societatea civila de acolo.

Acum, in Romania e posibil ca o multinationala sa se adapteze la nesimtirea locala. Dar la ele in Occident, nicio corporatie nu vrea sa fie asociata cu echivalentii clicii lui Milosevici din Serbia. Sa aiba trecut la registrul public ca sunt sponsorii unor organizatii care manipuleaza si incita la ura etnica in Estul Europei.

Se pare insa ca exact asta se intampla acum. Curg banii occidentali catre organizatii antieuropeane, antioccidentale, antireformiste si xenofobe. Nu e in regula.

In calitate de cetatean roman am dreptul sa intreb ambasada SUA sau pe cea a Marii Britanii, Germaniei, Frantei etc. daca atititudinea multinationalelor din tara lor prezente in Romania cadreaza cu politica guvernelor pe care le reprezinta.

In calitate de cetatean european am dreptul sa ridic problema in ce masura multinationalele prezente la noi in tara incalca norme elementare de responsabilitate corporata prin ceea ce fac aici.

Sa ne spuna ambasadele daca isi asuma eventualele consecinte ale propagandei mediatice iresponsabile pe care acum o sustin financiar in mod implicit entitatile corporate din tarile lor. Sa raspunda cartierele generale corporate daca filialele de aici sunt mandate de la centru sa faca ceea ce fac acum cu nesimtire si nonsalanta.

Adica vezi bine ce se intampla in studiourile respective, in ziarele lor, de luni bune, de ani buni. Dar continuii sa pompezi bani in ele. Profitul? Nici macar atat. Cand vor baga acesti iresponsabili Romania in groapa alaturi de Grecia, sau mai rau, vor arunca stabilitatea regionala in aer, sa vedem de unde si cum vor mai scoate profit desteptii managementului strategic din corporatii? Dar ce conteaza? Pe termen lung suntem toti morti, nu?

Duceti-va, frate, la seminariile alea de training cu “corporate social responsibility”. Mergeti si bifati. Mergeti. Cat va mai trebuie ca sa intelegeti? Sau sunteti ca dinozaurul, trece un an ca sa ajunga la creierul vostru si sa fie procesata informatia ca in Romania in vara trecuta s-a intamplat ce s-a intamplat. Si se intampla ce se intampla.

Sau nu stiti ce s-a intamplat ca erati la training la mare: corporate social responsibility? Practicati stiinta si arta moralitatii in business. Probabil. La gradul de abrutizare civica pe care il manifestati, nu m-ar mira.

Ma rog. Sa revenim la minoritatea responsabila si minim inteligenta. Societatea civila din Romania asta ar trebui sa faca imediat: pana sa se miste lucrurile pe frontul Occidental, acesta e primul pas, Ambasadele. In functie de raspunsul lor, pasul urmator: Sediile corporate si societatea civila din tarile de origine.

Cu astfel de chestii nu e de gluma. Daca e sa se intample ceva rau, nu ei ci noi, romanii, platim pretul.

Articol publicat de contributors. ro

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22