Oettinger: Politica de azil germana atrage ca un magnet. Trebuie modificata Constitutia

Iulian Popescu | 24.11.2015

Comisarul european pentru economia și societatea digitală, Günther Oettinger, a declarat într-un interviu acordat Handelsblatt că Germania trebuie să-și schimbe Constituția, pentru a schimba politicile privind legislația în materie de azil, relatează AFP.

Pe aceeași temă

 

"Regulile germane în materie de azil acționează ca un magnet asupra refugiaților", a declarat Günther Oettinger într-un interviu pentru presa germană citat de Agerpres.

 

În timp ce politica de generozitate și de deschidere față de refugiați promovată de Angela Merkel este din ce în ce mai contestată în Germania, comisarul european, membru al formațiunii conservatoare CDU conduse de cancelarul federal, este de părere că "modificarea Constituției" germane este necesară pentru "a reorganiza legislația privind dreptul la azil".

 

Imigrația poate fi redusă în mod durabil numai dacă atracția pentru Germania va fi mai puțin importantă, a subliniat el.

 

"Atât timp cât nu este cazul, rămâne în realitate o singură alternativă: alocarea a miliarde de euro pentru taberele de refugiați din Turcia și din alte țări", la care UE poate contribui numai "limitat", a atras atenția Günther Oettinger, citat de Agerpres, lansând un apel pentru protecția mai eficientă a frontierelor externe ale Uniunii.

 

Cu aceste declarații, comisarul european ia parte la dezbaterea care agită Germania în prezent cu privire la necesitatea fixării unui plafon pentru solicitanții de azil, în contextul în care țara se așteaptă să primească până la un milion de refugiați în 2015.

 

Angela Merkel, care a sărbătorit duminică împlinirea a zece ani de la instalarea în funcție, se opune ipotezei plafonării, sprijinind stabilirea unui contingent global de migranți primiți legal în UE care să fie repartizați ulterior în fiecare stat membru potrivit unii sistem de cote.

 

Potrivit ultimelor estimări, aproximativ 900.000 de imigranți ar putea sosi până la sfârșitul anului în Germania.

 

Spații de cazare în săli de sport

 

Din cauza lipsei de spații de cazare, Germania a imrpovizat centre de primire în săli de sport, terminale ale aeroporturilor, diferite clădiri dezafectate sau chiar pe nave staționate pe fluvii și un centru de congrese.

 

„Situația este problematică și precară. Aproape în fiecare zi trebuie să închidem o sală de sport pentru a primi acolo refugiați”, afirmă un reprezentant al Oficiului pentru Sănătate și Probleme Sociale de la Berlin.

 

Vechiul aeroport Tempelhof din capitala Germaniei a devenit o imensă tabără de refugiați, iar ultima decizie a autorităților a fost să transforme un centru de congrese într-o centru de primire unde pot fi cazați până la 800 de migranți.

 

În același timp continuă căutarea de noi spații prin foste fabrici, oficii publice sau spitale, dar locurile unde s-ar putea improviza tabere de refugiați sunt tot mai puține.

 

CITEȘTE ȘI: Refugiatii sunt cazati in sali de sport, terminale de aeroporturi si chiar nave stationate

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22