Hollande: E nevoie de o mare coalitie impotriva SI. Putin: Franta si Rusia, pozitii comune

Iulian Popescu | 26.11.2015

Aflat într-o vizită la Kremlin, președintele Francois Hollande a declarat joi că este nevoie de o „mare coaliție” împotriva grupării Statul Islamic (SI), iar Vladimir Putin a afirmat că pozițiile Rusiei și Franței față de „răul comun” coincid, scrie AFP, citată de Agerpres.

Pe aceeași temă

 

„Trebuie să creăm această mare coaliție împreună pentru a lovi terorismul (...), pentru ca toate țările să acționeze împotriva terorismului și împotriva DAESH (Stat Islamic în arabă)”, a declarat Hollande la începutul întâlnirii sale cu Vladimir Putin.

 

„De aceea am venit la Moscova: pentru a stabili cum putem să acționăm și să ne coordonăm pentru a lovi acest grup terorist”, a adăugat șeful statului francez.

 

Vladimir Putin a declarat că este gata să coopereze, adăugând că o coaliție este „absolut necesară” și că pozițiile Franței și Rusiei coincid asupra necesității „de a ne uni eforturile în lupta împotriva unui rău comun”.

 

„Trebuie să preluăm inițiativa pentru a putea desfășura acțiuni intensificate împotriva terorismului”, a menționat Francois Hollande, adăugând că este necesar „să căutăm o soluție politică în Siria”.

 

Rusia insistă din iunie pentru crearea unei coaliții antiteroriste extinse din care să facă parte Iranul, Turcia și țările arabe pentru combaterea SI în Siria.

 

Dar această propunere s-a lovit de reticența occidentalilor și țărilor arabe de a se alia cu regimul de la Damasc, care este susținut necondiționat de Moscova.

 

Franța a anunțat totuși în această săptămână că vrea să unească acțiunea forțelor sale cu cele ale Rusiei și SUA pentru a lupta împotriva grupării SI, după atentatele teroriste de la Paris care s-au soldat cu 130 de morți la 13 noiembrie.

 

Președintele franceza încheiat la Moscova o intensă săptămână diplomatică după ce s-a întâlnit succesiv cu premierul britanic David Cameron (luni), președintele american Barack Obama (marți), cancelarul german Angela Merkel și premierul italian Matteo Renzi (miercuri).

 

***

 

Presedintii SUA si al Frantei, Barack Obama, respectiv Francois Hollande, s-au intalnit marti la Casa Alba, in Washington. Cei doi lideri au discutat, in principal, despre dosarul sirian, in lumina recentelor atacuri teroriste asupra Parisului.

 

Hollande a fost reticent ]n a vorbi despre implicarea Rusiei în Siria, mai ales că miercuri va merge la Moscova pentru o discuție cu Vladimir Putin, comentează Reuters.

 

“Bashar Al-Assad nu este viitorul Siriei”, a spus Hollande. “El este problema, nu poate să fie soluția.”

 

El a adăugat că discuțiile de la Viena (dintre șediplomațiilor statelor implicate) ar trebui să se concentreze pe o tranziție politică în Siria.

 

Obama a explicat că nu exclude o colaborare cu Rusia, oricine dorește este primit în coaliția internațională condusă de SUA: “Avem 65 de țări active și care luptă împotriva ISIS”, a spus Obama, “Russia are acum o coaliție de doar două state– Iran și Russia – care îl suportă pe Assad.”

 

Franța nu va interveni la sol. Assad trebuie să plece

 

Președintele Hollande a anunțat că Franța nu va trimite trupe pentru o intervenție la sol, măsură ce se prefigura în primele zile duă atentatele din Paris: “Franța nu va interveni la sol, forțele locale, pe care le ajutăm deja de mai multe luni, sunt cele care vor face acest lucru, în timp ce noi vom întreprinde lovituri (aeriene) pentru a le permite acestor forțe să acționeze”, a spus liderul francez.

 

În schimb: “Am decis să intensificăm loviturile noastre aeriene în Siria și în Irak, să extindem anvergura lor, să întărim schimburile de informații cu privire la țintele vizate”, a declarat Hollande, citat de Agerpres.

 

De asemenea, președintele francez a repetat că șeful de stat sirian, Bashar al-Assad, trebuie să părăsească puterea cât mai repede posibil. “Nu vă voi da o dată (pentru plecarea lui Assad – n. red.), însă acest lucru trebuie să se întâmple cât mai repede posibil”, a spus Hollande.

 

Obama: Gruparea Stat Islamic trebuie distrusă

 

"Statele Unite şi Franţa sunt solidare şi unite în combaterea terorismului. Reţeaua teroristă Stat Islamic nu poate fi tolerată, trebuie distrusă şi trebuie să facem împreună acest lucru", a spus preşedintele SUA.

 

Președintele Francois Hollande se află într-o amplă campanie diplomatică declanșată după atentatele din Paris pentru  unificarea unei coaliții internaționale împotriva ISIS și  înlăturarea lui Assad.

 

CITEȘTE ȘI: Conferinta Obama-Hollande: ISIS va fi distrusa, Assad trebuie să plece. Fara trupe la sol

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22