Pe aceeași temă
Intr-un comunicat de presa, Ad Astra cere publicarea urgenta a CV-urilor si a listelor de lucrari stiintifice ale membrilor comisiilor din sistemul de Educatie cu autoritate in domeniul doctoratelor. “Ne asteptam ca primele teze de doctorat si de abilitare care vor fi publicate sa fie chiar cele ale membrilor Guvernului, ale rectorilor si presedintilor senatelor universitare, ale celorlalti demnitari din Ministerul Educatiei Nationale si Cercetatii Stiintifice, ale membrilor CNATDCU si ale celorlalte comisii centrale”, transmite societatea in comunicatul prezentat de Hot News.
Comunicatul integral:
“Asociatia Ad Astra saluta abordarea problemei originalitatii si validitatii tezelor de doctorat, asa cum a fost detaliata de dl ministru Adrian Curaj in interviul: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20658293-interviu-exclusiv-ministrul-adrian-curajdespre-plagiatele-lui-ponta-oprea-toba-cine-cum-verifica-acum-inainte-doctoratele-copypaste.htm (Sintetizat in: http://revista22.ro/70250645/in-cazul-acuzatiilor-de-plagiat-se-va-puteaapela-si-la-experti-straini-pentru-verificare.html)
Asteptam cu interes implementarea cat mai grabnica a acestor masuri, ideal inainte de 1 februarie 2016. Consideram ca, asa cum se publica tezele de doctorat, trebuie publicate si cele de abilitare, teze care confera o autoritate mai importanta decat cele de doctorat.
De asemenea, asteptam publicarea urgenta a cv-urilor si a listelor de lucrari stiintifice ale membrilor CNATDCU, la fel ca si ale membrilor celorlalte comisii centrale (CNCS, CCCDI, CNFIS, CEMU etc). Consideram ca acest obiectiv poate fi lesne atins pana la 1 ianuarie 2016.
Obligativitatea publicarii cv-urilor membrilor comisiilor centrale a fost, in general, respectata in perioada 2010-2011, insa in ultimii ani a fost complet abandonata.
Reamintim ca membrii acestor comisii trebuie, conform legii, sa fie personalitati stiintifice. Respectarea acestei cerinte legale este demonstrata tocmai prin continutul acestor CV-uri si al listelor principalelor lucrari stiintifice originale aferente. Absenta din spatiul public a acestor documente este de natura sa alimenteze diverse suspiciuni.
Ne asteptam ca primele teze de doctorat si de abilitare care vor fi publicate sa fie chiar cele ale membrilor guvernului, ale rectorilor si presedintilor senatelor universitare, ale celorlalti demnitari din ministerul educatiei nationale si cercetarii stiintifice, ale membrilor CNATDCU si ale celorlalte comisii centrale.
Asociatia Ad Astra”
Diplomele de doctorat, responsabilitatea universitatilor
Diplomele de doctorat vor fi acordate si retrase de catre universitati, a explicat ministrul Educatiei, Adrian Curaj, intr-un interviu pentru Hot News, iar analizele in cazul suspiciunilor de plagiat vor fi realizate de experti romani si straini. Va prezentam declaratiile ministrului Curaj din interviul acordat Hotnews:
Consiliul National de Etica, desfiintat recent de ministrul Adrian Curaj, nu va mai analiza in viitor tezele de doctorat asupra carora exista acuze de plagiat, analiza si decizia urmind sa intre direct in competenta universitatilor care au acordat titlul.
In cazul ca exista suspiciuni in ce priveste decizia universitatilor, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), organism care va avea rolul de supraveghea calitatea intregului proces de acordare de titluri de doctor, va putea apela la experti romani si straini.
Ministru educatiei, Adrian Curaj, a explicat in interviul pentru HotNews ca scopul sau este sa faca operational un cadru institutional solid, cu reguli clare, astfel incit atit acordarea titlurilor de doctor, cit si analizarea plagiatelor sa intre intr-o procedura general valabila.
Ministrul a fost insa destul de evaziv in ce priveste subiectele fierbinti la ordinea zilei: plagiatul de care sunt acuzati ministrul de interne Toba, Gabriel Oprea si Victor Ponta. Curaj sustine ca noul cadru institutional nu va fi facut pentru cazuri punctuale, dar nici nu a explicat care va fi procedura in aceste cazuri.
Ministrul Educatiei desfiinteaza Consiliul National de Etica
Consiliul National de Etica a fost revocat la inceputul lunii Decembrie de ministrul Educatiei, ceea ce inseamna desfiintarea lui. Adrian Curaj a spus ca sarcinile acestuia vor fi preluate de un mecanism nou, clar şi de încredere. "Nu cred că în România există două categorii de doctorat”, a precizat mininstrul.
Motivul pentru această decizie este „recăpătarea încrederii în ce se întâmplă în zona de doctorate în România”, a spus ministrul. "Este important să avem un cadru instituţional şi normativ credibil pentru a putea aplica legea. În luna ianuarie vom avea un mecanism (...) funcțional, integru în funcționarea lui”
Intr-o conferinta de presa la Guvern, ministrul Educatiei a spus ca CNE nu se va mai ocupa de analiza tezelor de doctorat cu suspiciuni de plagiat. In acest caz urmeaza a fi instituit un nou mecanism dupa consultarea Academiei Romane si a Consiliului National al Rectorilor. Totusi, ministrul Curaj nu a dat foarte multe detalii.
“Astazi am decis sa revoc Consiliul National de Etica. Azi voi semna ordinul in acest sens”, a spus Adrian Curaj in fata presei. “Am in vedere crearea unui cadru normativ clar privind doctoratul in Romania. Ma voi intalni la sfarsitul acestei saptamani cu Consiliul National al Rectorilor si in cel mai scurt timp cu prezidiul Academiei Romane si voi reveni cu detalii. Cred ca e foarte important sa cream cadrul ca deciziile ce se vor lua sa fie credibile, in baza unui mecanism clar si respectat”, a explicat ministrul Educatiei, aratand ca revocarea CNE inseamna si atribuirea altor sarcini acestui for.
Retragerea titlurilor de doctorat pentru Ponta, Gabriel Oprea si Olguta Vasilescu
Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarat pentru Adevărul că le va retrage titlurile de doctorat celor care le-au obținut aici și s-a dovedit că au plagiat în lucrare, imediat ce legea va fi schimbată. Printre aceștia se numără Victor Ponta, Gabriel Oprea și Lia Olguța Vasilesu, primarul Craiovei.
Ministrul Educației, Adrian Curaj, a anunțat recent că va schimba legea, astfel încât titlurile de doctor în științe să fie acordate de către universitățile unde sunt susținute. Simetric, ele vor fi retrase tot aici, în cazurile în care se dovedește că ele nu respectă criteriile sau sunt plagiate.
Acest lucru s-ar putea întâmpla chiar din 2016. Aceasta este procedura internațională obișnuită, bazată pe faptul că universitățile țin la prestigiul lor și vor fi mai vigilente decât un sistem numit politic, de ministrul Educației, așa cum se întâmpla în România. Celebrul Consiliu Național de Etică din subordinea ministerului, care i-a albit până acum pe Victor Ponta și Gabriel Oprea, a fost revocat, urmând ca această structură să nu se mai ocupe de plagiatele demnitarilor.
Întreaga procedură va fi atent monitorizată în ceea ce priveşte calitatea şi corectitudinea de către angajaţii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).
În condiţiile acestea, rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarat pentru „Adevărul“ că dacă vor avea cadrul legislativ care să permită asta, atunci vor începe procedura de retragere a titlurilor de doctor în cazurile de plagiat dovedite prin analiza oficială a Comisiei de Etică din cadrul universităţii.
„De îndată ce legea ne va permite, vom demara procedura de retragere a titlurilor de doctor în cazurile tezelor fraudate. În momentul de faţă avem o analiză oficială a Comisiei de Etică în cazul tezei de doctorat („Curtea Penală Internaţională“) a lui Victor Ponta. În cazul suspiciunilor de plagiat a tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, nu avem o analiză oficială, doar o analiză realizată în nume personal a preşedintelui Comisiei de Etică, Marian Popescu. Când vom şti ce ne va permite legea, vom realiza şi o analiză oficială. Practic, când va exista acest act normativ care ne va permite să facem asta, atunci vom face toate demersurile necesare pentru a retrage titlurile de doctor în cazurile dovedite de plagiat, însă mai întâi să vedem cum arată aceste reguli“, a spus rectorul Mircea Dumitru, pentru Adevărul.