Cioloș, un imbold pentru Curaj: dezbatere publică pentru ordonanțele privind doctoratele

Silvia Simion | 10.02.2016

Premierul Dacian Ciolos i-a cerut astazi ministrului educatiei, Adrian Curaj, sa puna in dezbatere publica pachetul de acte normative privind doctoratele. In cadrul sedintei de Guvern de astazi, se prezinta pachetul legislativ, iar saptamana viitoare va fi aprobat, a mai anuntat Ciolos.

Pe aceeași temă

 

 

"O sa avem pe ordinea de zi si o prezentare a pachetului de masuri si de proiecte de acte normative si a calendarului pentru modificarea legislatiei in domeniul educatiei in ceea ce priveste doctoratele, un subiect mult discutat. Inteleg ca domnul ministru este pregatit astazi sa prezinte continutul acestui pachet urmand ca, de saptamana viitoare, sa vina cu actele normative pentru a fi adoptate, dar am considerat important sa avem astazi aceasta prezentare", a spus premierul Dacian Ciolos la inceputul sedintei de guvern.

 

In luna ianuarie, Guvernul a aprobat o ordonanta pentru modificarea Legii nr. 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, care scoate plagiatele demnitarilor din analiza Consiliului National de Etica. Astfel, numai universitatile vor retrage titlurile sau vor anula diplomele, indiferent de momentul si modalitatea in care acestea au fost atribuite. Insa, modificarea legislatiei nu se opreste aici. Dupa modificarea legii eticii, va urma promovarea unei Ordonante de Urgenta care va modifica Legea Educatiei, "dupa care vom da hotarari de guvern si ordine de ministru" pentru a crea noul cadru de verificare a plagiatelor, a anuntat Adrian Curaj in luna ianuarie.

Citiți și interviul pe care ministrul Educației l-a acordat Revistei 22, aici.

Grupul pentru Dialog Social a organizat, săptămâna trecută, o dublă dezbatere cu temele ”Maladia plagiatului și anticorpii sistemului universitar” şi ”Cărțile „ştiinţifice“ în regimul penitenciar”, moderată de Gabriel Liiceanu şi Andrei Cornea. La discuţii au participat miniştrii Educației Adrian Curaj, al Justiției, Raluca Prună și al Culturii, Vlad Alexandrescu, reprezentanţi ai mediului academic şi ai unor ONG-uri, precum şi jurnalişti. Cu această ocazie, Premiul GDS pe 2015 i-a fost acordat preşedintelui Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, Marian Popescu.

Fragmente din dezbaterea GDS.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22